Gädda på 13.8kg och 12.6kg

Under årets sista månader har man fått äran att bärga ett par riktigt fina gäddor.

Först var jag och Emma iväg, ett par dagar trolling stod på schemat och förutsättningarna kändes bra! Strax innan lunch dag två så vrider jag upp båten så spöna på högersidan ”stannar” upp i vattnet. Ganska omgående flyger yttersta paravanen bakåt, greppar spöt och får känna en rejäl tyngd i linändan.

Fisken känns oroväckande lugn i andra änden, linan går ut långsamt knarrande från rullen. Emma som blöder rejält från handen efter en gäddtand tidigare, börjar riva de andra spöna som är på den sidan. Gäddan går upp till ytan efter nån minut och jag ser enorma fenor på långt håll.

När det är dags för håvning så ser gäddan inte så brutalt stor ut förrns håven knappt ser ut att räcka till för gäddans längd. Emma viker dock ihop den som ett proffs och den glider säkert ned i nätet.

Skallen är brutal, utan tvekan den största gäddskalle jag skådat. Min Super shad rap ser väldigt väldigt liten ut i gapet.

Inser inte hur lång hon är förens jag lyfter ut henne ur håven. Utan tvekan den längsta jag fångat, hon vägs till 13.8kg med en längd utav 128cm.

Utan tvekan en av de coolaste gäddorna jag fångat!

Nästa fisketripp hade jag och Tero Paakki siktet inställt på stor gädda på spinnfiske. Vi hade det otroligt svårt, gäddorna stod inte som vi tänkte. Nästan tre dagar nötande hade passerat, krigat i riktigt pissväder rent ut sagt. Dagarna är så korta och de går fort att fiska bort en dag.

Tero nyper på en gädda på ganska lång lina och jag har inte många meter kvar på mitt kast. Då ser jag en gädda av betydligt större kaliber än vi varit kontakt med hitintills komma från ingenstans och klippa min Otus framför ögonen på mig. Jag skriker efter håven, Tero hajar inte riktigt först för han såg gäddan vända iväg med sån hastighet att han trodde den vek av utan att hugga. Sen ser han mitt spöböj på mitt fate black från 13fishing, släpper sitt spö med gäddan sin kvar på för att håva min fisk.

När fisket vänder på en sekund.

Fiske är väldigt häftigt på det viset, hur allt kan ändras på en sekund. Väl i håven uppskattar jag den till en hög 9kilos eller kanske rentav en låg 10kilos. Tero säger hela tiden att den är större, jag är skeptisk tills jag lägger henne i vågsäcken. Rapalas vågäck är 120cm lång och får man vika ned stjärfenan så är dom över 120cm långa.

12.6kg och 121cm fick bli den avslutande storgäddan på höst/vinterns satsningar. Kul också att de hullinglösa krokarna 7547 från VMC fortsätter att vara grymma. Otroligt smidigt när man väl ska kroka av fiskarna!

Stort tack till Emma o Tero för säkra håvningar, gott sällskap. Ni är grymma!

Comments

Kommentarer

Om Victor Söderberg