Vinterfiske en naturupplevelse

Nu börjar isarna lägga sig i stora delar av vårt avlånga land. Vissa ser vintern och is som något negativt. Varför inte ta vara på det istället och ge sig ut på sjön och fiska. Det finns inget bättre än en fin dag på isen.

I morse vaknade jag och termometern visade allt för många minusgrader. Det var för kallt för att ge sig ut. Jag tog istället en tur med bilen och beskådade den magiska soluppgången.

Vintermagi

Till slut började solen värma, så jag packade min pulka och begav mig ut på isen. Solens strålar dansade mellan snökristallerna på isen. Man kunde till och med känna att solen börjat värma en gnutta när man tog sig fram i lagom takt.

Väl framme vid stället jag tänkt fiska började jag sätta ut mina ismetespön. Redan när jag satt ut spö nummer fyra fäller det. Jag rusar och väl framme vid spöt ser jag linan lämna rullen. Jag gör mothugg och den sitter. En tjock gädda kommer upp. Krokar av den i hålet och ser den simma mot djupet igen.

Medans jag sätter ut nästa spö fäller det ännu en gång. Det är bara att springa trots att flåset inte lagt sedan senaste fället. På avstånd ser jag det rycka i spöt så fisken är där. Tar tag i spöt och sätter mothugget. En liten gädda. Krokar av i hålet och ser gädda nummer två simma tillbaka.

Vilken start!

Men sedan blev det segare. Men vad gör det när man får vara på sjön och solens strålar till och med värmer.

Borrar några hål och försöker hitta några hungriga abborrar. Det visar sig vara ett bra beslut. Redan i andra hålet smäller det. Ett stenhårt hugg. Upp kommer en fin abborre på ca40 cm.

En Rapala Balanspirk/Jigging Rap med limkrok
vildenna vackra skapelse ha!

Timmarna går och jag myser runt i min ensamhet. Rätt som det är hör jag det plinga från spöt längst ut. Dags för nästa rush!

Linan lämnar rullen och gädda nummer tre kommer upp.

En fin gädda på 4-5kg.

Att sitta där vid ”lägret” och äta något gott. Göra en eld. Har man sällskap kan man lösa alla världens problem och där på en tiondels sekund ser/hör du det fälla och du har ingen aning om vad det är som tagit din betesfisk. Under tiden du närmar dig spöt går förhoppningarna upp. Nu är det stort! Hoppas! Hoppas!

Du ser linan lämna rullen. Du greppar spöt, sanningens sekund är inne. Du sätter mothugget …..

Oftast är det ingen stor gädda men är det stort bjuds du på en adrenalinstinn drillning och stora huvudskak. Annars har du fått dig några spännande sekunder iallafall.

Ismete är fantastiskt!

Tillbaka till min dag på sjön. Det blir bara en snipa till även om jag har svårt att slita mig. Solen hann faktisk ner bakom trädtopparna innan jag plockade ihop.

Magi från Dalarnas skogar.

Nöjd och glad trots utebliven toppfisk lämnar jag sjön. Men en sista bild innan solenljuset försvinner bakom bergen fick det bli.

Vintern kan vara fantastiskt fin

Vi är alla olika men jag älskar vinterfisket, naturen, rörelsefriheten där ute på isen, spänningen och ovissheten tror jag det är som fängslar mig. Nu blir det nog lugnt från fiske resten av veckan. Men nästa vecka är det dags igen få se om det blir gäddor eller abborrar som ska luras.

Ta er ut på isen gott folk!

Skitfiske!

Comments

Kommentarer

Om Andreas Ingrids