Klorocka och haj på ismete!

Nyligen åkte jag ner till västkusten då jag fått ett insider tips om att isen var bra, och bra gick fisket också! En bonushaj, klorocka, torsk & vittling blev det för oss!

Nyligen for jag och kompisen Pelle Johansson till Västkusten för att ismeta och artfiska efter olika fiskarter då isen enl några lokala kompisar var bra där, och bra gick fisket också! Vi valde ett område som kändes rätt med tanke på fiskedjupet och närheten till både grunt och djupt vatten. Dessutom visste vi att det ofta går sill i området så det var såklart intressant också! Vi fick ganska mycket napp, men det mesta bestod av mindre vittling och pirål som trasslade till våra linor och rensade krokarna! Pirålen är förövrigt ingen kul varelse alls, och får gärna stanna kvar på Västkusten!

Det blev även två mini torskar som omgående fick gå tillbaka till sitt rätta element, och lite senare fick jag även ett annorlunda och klart hårdare napp på lite större djup, och upp kom en bonus pigghaj som vi OMGÅENDE återutsatte till sitt rätta element efter avkrokning då den är fredad! Pigghajen är förbjuden att fiska efter enligt EU-lagstiftning. Arten är fredad i svenska vatten, för såväl i fritidsfisket som yrkesfisket. Det innebär att den inte får fiskas vare sig med nät eller handredskap någonstans. Pigghajen skall dessutom skyndsamt återutsättas om den fångas av misstag som nu, då vårat huvudmål var att fånga den ovanliga klorockan i första hand, och kanske nån berggylta etc också!

Några timmar senare fick Pelle ett udda och kul napp, och upp ur hålet kom det äntligen upp en klorocka som vägde snygga 550 gram (p.b & ny art för honom). Storfiskereg ligger endast på 250 gram för klorocka så det var en helt okey eller bra storlek på den fisken som Pelle fick – kul som tusan! Vi åkte ner på vinst och förlust för att dra olika nya arter, och några p.b blev det även för oss! Vädret var helt fantastiskt fint nästan hela tiden, men ett kort snöoväder fick vi också stå ut med! För att inte lura ut folk på farliga isar så får ni nöja er med att vi fiskade på västkusten i en fjord (havsisar)! Isen kan variera väldigt mycket beroende på vart man är, och hur det strömmar! Dessutom pratar vi om saltvatten från havet, så det kan gå illa om man inte är försiktig!

Nya grymma StrikeMaster borren gick återigen som en dröm, helt tyst och luktfri vilket är riktigt skönt! Min gamla motorisborr gick på bensin, och det hände ibland att den ibland kunde tjura ihop vilket inte var kul, så är ni ute efter en bra stor och bra isborr så rekommenderar jag nya StrikeMaster 40v motorisborren som drivs med ett kraftfullt Lithiumbatteri på 5Ah (räcker långt)! En grymt trevlig isborr helt enkelt, och personligen valde jag 250 mm borren! Dessutom har borren en testknapp där man kan se hur mycket batteri man har kvar, och hittills har jag haft 4 av 4 gröna dioder lysande efter varje fisketur nu i vinter, vilket innebär att jag knappt använt något alls av batterikapaciteten – grymt bra helt enkelt!

Bortsett från sjökorten så passade vi även på att söka efter lite bottenstruktur, olika fiskedjup, betesfisk etc runt om med min Humminbird Helix 5″ si, vilket även funka klockrent! Vi provade även att pimpla med Storms pirkar och Rapalas fina balanspirkar, men det var på tok för djupt för att kunna fiska effektivt med dessa pirkar (speciellt balanspirken)! Även största Rapala Ripin Rap fick bada, men djupet var för stort! Känn er förövrigt varmt välkomna på ett kul, lärorikt och ett spännande sportfiske framöver i båda guidebåtarna (eller ut på isen snart) – boka vinterns och vårens fisketurer redan nu! Kom som ni är, allt ingår som vanligt – varmt välkomna ombord!

Ps. EN VINTERSPECIAL: Vintern är här nu på allvar, och för er som vill komma ut på ismete, eller varför inte vanligt pimpelfiske efter abborre så kör jag guidningar på det också såklart! Eller varför inte en mix av båda metoderna!? Isdubbar & pimpelspön etc finns det gott om, och samtidigt har jag väldigt många års rutin på isfiske & issäkerhet! Vill ni bara komma ut och pimpla lite abborre så gör jag ett specialpris på pimpelfisket! Kanske en perfekt aktivitet för familjen med korvgrillning mellan alla nappen!? Ut och isfiska nu, men glöm inte Isdubbarna och ispiken om ni väljer att isfiska själva! En STOR VARNING dock, isarna är på många håll i landet väldigt ojämna i kvalitén samt i tjockleken (mycket beroende på snön som isolerar isen effektivt) – så var mycket försiktiga!

Ps. För er som har Instagram då har jag även en kul sida där med en massa sköna bilder (ofta stora fiskar och annat kul)! Länk: www.instagram.com/fishguide.se/. Följ mig gärna där, så följer jag er tillbaka!

Fiskehälsningar, Mikael “Mike Pike” Puhakka 0708-722733. Hemsida/Bokning: www.fishguide.se

Comments

Kommentarer