Shadow Rap VS Shadow Rap Shad

Under sommaren har jag fiskat mycket abborre och då fiskat mycket med Shadow Rap och Shadow Rap Shad. Dessa båda beten finns även i en ”Deep” variant som jag föredrar när jag fiskar över stengrynnor och över risvasar.

Detta är två beten som jag till 99% jerkfiskar. Dom får då en grymt fin gång där dom visar ”bredsidan” i stoppen.

En Rapala Shadow Rap Deep
En Rapala Shadow Rap Shad Deep

Jag får mycket frågor gällande dessa beten, tex vad skillnaden är på dessa två. Så jag tänkte försöka förklara vad skillnaden är på Shadow Rap/Shadow Rap Deep och Shadow Rap Shad/Shadow Rap Shad Deep.

Till att börja med så är så är Rapala Shadow Rap/ Shadow Rap Deep 11cm ( finns är även i 7cm) och Rapala Shadow Rap Shad/Shadow Rap Shad Deep 9cm. D

Detta gör att Shadow Rap får ett lite mer långsmalt utseende än Rapala Shadow Rap Shad som är lite ”bulkigare”.

Lite löjja (shadow Rap) och mört (shadow Rap Shad)

Det som är den största eller kanske ska man kalla det viktigaste skillnaden enligt mig är att Shadow Rap är ”Slow sinking” och Shadow Rap Shad är ”Slow Rising”. Shadow Rap sjunker alltså sakta sakta när du fiskar sötvatten och Shadow Rap Shad stiger sakta sakta.

I bräckt vatten är Shadow Rap nästan helt suspending. Den står alltså nästan helt stilla i stoppen.

När var och hur kan jag ha användning av dessa egenskaper?

Som jag skrev tidigare är alltså Shadow Rap sakta sjunkande och i bräckt vatten står den nästintill stilla i stoppen. Situationer då Shadow Rap är att föredra beror självklart på vad abborren vill ha just denna dag.

En riktigt fin abborre som högg på en Shadow Rap Deep i bräckt vatten.

Ibland vill man komma ner lite djupare i vattenlagren och då är Shadow Rap att föredra när du kan låta den sjunka innan du börjar ta hem betet. Ibland gillar abborren när bete sakta sjunker och huggen kommer i långa stopp.

Om du istället fiskar precis över gräs eller över en risvase är Shadow Rap Shad ofta att föredra. Eftersom betet är ”Slow Rising” stiger det sakta sakta i stoppen. Detta gör att du kan hålla betet länge länge på de heta områdena utan att riskera fastna i riset eller gräset.

50cm abborre som tog i ett stopp på en sakta sakta stigande Shadow Rap Shad Deep.

Självklart är rörelsen på betena heller inte helt lika. Vissa dagar är dom Shadow Rap ätare och andra Shadow Rap Shad ätare.

Både Shadow Rap Och Shadow Rap Shad är två fantastiska beten. Två ganska lika beten men med olika egenskaper som är ett måste i min ”draglåda”. För mig fanns det en tid innan jag fiskade Shadow Rap/Shadow Rap Shad och tid efter jag upptäckte storheten i dessa beten. Jag föredrar den efter upptäckten.

Inte nog med att betena är grymt effektiva, huggen är sjukt beroendeframkallande, alltså stenhårda.

Shadow Rap och Shadow Rap Shad ett måste i ”draglådan”.

Skitfiske!

Comments

Kommentarer

Om Andreas Ingrids