120cm Gädda på Shadow Rap Deep

I helgen var det åter dags för ett fiskepass. Vädret var på sitt bästa humör. Solen sken och vinden var precis lagom i mitt tycke, lite småkrus bara. Medans jag tog mig igenom det skogsbeklädda landskapet slog det mig att hösten börjat få grepp om naturen, löven hade börjat få sin gula färg och luften var klar och lite småkylig.

Målet för dagen var stora abborrar, men det skulle visa sig bli något helt annat denna dag. Men det skulle iallafall börja med ”rätt” art. Jag hittar betesfisk vid en risvase och knyter på en Rapala Shadow Rap Shad Deep i färgen ROL. Redan efter ett par kast sitter dagens första 40+ abborre. Ett stenhårt hugg följt av en bra fight.

Abborren är 45cm men långsmal så den lyckas inte pressa vågen över kilot ens. Det fortsätter nappa ett tag och en handfull fina abborrar kan landas. Fina fiskar mellan 30-39cm.

Men huggen kommer med längre och längre mellanrum så det blir dags att leta efter nya fiskar. Eftersom detta är en relativt ny sjö för mig tar jag ekolodet till hjälp och beger mig ut på ”expedition”. Jag hittar några branter med betesfisk men några hungriga abborrar verkar det inte stå där.

När eftermiddagen kommer hittar jag en kant från 8m till 4,5m. Löjjan går i ytan så det känns hett för en Shadow Rap. Jag knyter på en Shadow Rap Deep i färgen GHSH och resultatet låter inte vänta på sig. Men det ska visa sig vara något helt annat än en stor abborre. Det tar tvärstopp!

Till att börja med känns det som jag satt mig i botten. Men efter några sekunder känner jag de karakteristiska huvudskakningarna från en stor gädda. Sedan börjar en spännande drillning. Gäddan går djupt och är relativt lugn tills den kommer till båten. Mitt Omen Black 5-20g haspelspö står som ett U och det är gäddan som bestämmer. Men eftersom jag ändå har 0,60 flourcarbon tafs så vill jag ändå sätta lite press på henne. Efter 3-4 rusningar kommer hon upp vid båten. Ner med håven och hon glider fint in.

När jag tittar ner i håven ser jag en LÅNG gädda med en brutal skalle och en grov nacke och från munnen sticker skeden från en Shadow Rap Deep ut. 10-11 kg tänker jag. Men när jag kopplar hjälgreppet och börjar lossa betet ser jag att det inte är mycket till höjd eller bukfyllnad i denna donna.

Jag krokar av gäddan och lägger den i håven och förbereder kamera, måttband och våg. Gäddan är 120-121cm lång och som jag misstänkte har den sett sina ”vackraste” dagar och pressar ”bara” vågen till precis över 9kg. Visst är det lite häftigt med långa gäddor men hade hellre bytt den mot en 101cm på 10,1kg om jag fått välja. Hur som helst var min fjärde gädda över 120cm ett faktum.

Efter några bilder får den friheten åter och får fortsätta kalasa på löjstimmen. Det kan den behöva!

Eftermiddag blev kväll och några fler abborrar såg jag inte skymten av. Dock var gäddorna inne i en riktig huggperiod och det blev en handfull sådana, dock i mindre format.

Kanske detta var ett tecken på att jag ska lägga abborrprylarna på hyllan nu, men icke. Det blir fler abborrpass i år. Hösten är svår, svår av den anledningen att man vill fiska allt men tiden inte riktigt finns. Men mer gäddfiske får det bli nu!

Ut och fiska gott folk! Hösten är fantastisk!

Skitfiske!

Comments

Kommentarer

Om Andreas Ingrids