Förmiddagsröding på pimpel.

Varje vinter brukar jag göra nått pass på nån av alla p&t sjöar vi har i kommunen. Målet är oftast röding som är en rolig och tacksam fisk att fiska i kylan.

Det är heller inte speciellt komplicerat trots att man får se det mesta tingeltangel ute på isarna. Ett spö, ett blänke och en burk maggots brukar gott och väl att räcka för mig. Favorit blänket är Kaitum DeLuxe i Koppar röd grön (KRG), en riktig killer som följt mig ända sedan jag gjorde mitt livs i princip första pimpelpass efter röding under inspelning av fiskeprogrammet Fiskedrag i Åre. Om jag minns rätt hade jag dryga tjugo stycken rödingar och Micke och Johan typ fyra och jag skulle nog vilja ge blänket och min taktik att fiska alldeles under iskanten som nycklar till segern. Visst, det var bara småröding som kom upp, men ja, det blev ett program av det hela.

Nu i lördags åkte jag ut med sonen för att göra första försöket för säsongen. Han var taggad. Att vi tillsammans kvällen innan tittat på youtube där de pimplat röding var en smart ”uppvärmning”. Tiden var dock begränsad till bara nån timme då barnkalas väntade.

Fisket

Som vanligt så kom vi iväg lite sent men efter en promenad genom ett vinterlandskap klev vi ut på sjön. Jag borrade tre hål rakt ut vid en liten stenudde där jag tänkte att fisken nog skulle kunna passera när de patrullerade runt i jakt på något ätbart. För att ännu mer förenkla fisket hade jag med mig mitt lilla portabla ekolod ut. Vid första hålet var det 6 meter djupt och inte mycket rörelse men William trodde på det och ville sitta kvar. Jag ställde mig vid det näst innersta hålet och kunde på lodet se att rödingarna rörde sig över hela vattenmassan. De var överallt. Från botten på 5 meter till alldeles under iskanten kunde jag se fisk röra sig.

Jag testade olika djup och kunde på lodet se att de visade intresse men ingen ville hugga. Det var inte förrän jag fiskade blänket strax under iskanten som det nappade. Fisken var inte stor men välkommen och den följdes av ytterligare två stycken, precis där under hålet den kommande timmen. Tyvärr lyckades inte William med att kroka fast någon av de fiskar som nappade på hans spö men han hjälpte glatt till att landa mina fiskar.Timingen på sista fisken var perfekt. Vi hade fyllt kvoten med tre fiskar på fiskekortet och kylan började göra sig påmind. Vi packade snabbt ihop för att hinna till hem till kalaset. I bilen kunde två frusna men nöjda fiskare summera en alldeles perfekt förmiddag på den lokala p&t sjön. Men nästa gång, då är det Williams tur.

Comments

Kommentarer

Om Johan Pettersson