Regnbågsrally på isen

En ganska ovanlig situation har uppstått i Skaraborg. Det är nämligen så att det har redan frusit till is på många sjöar samtidigt som fisket på Vänern och Vättern fortfarande är tillgängligt och bra. Man slits mellan trolling och isfiske helt enkelt. Suget efter att gå på fruset vatten blev för stort så vi gjorde ett försök på Hökensås i veckan. Isen var allt annat än bra överallt men den var säker på de mindre slutna sjöarna.

Mattias brottas med en bättre båge.

Väl på plats borrade vi upp ett gäng hål vid en udde och satte igång fisket med agnade loppor. Det högg direkt. Vi pratar hugg omgående. Vi hade alltså endast hunnit få i ett spö!

Galet snygg regnbåge.

Startskottet hade gått och fisket var helt otroligt bra från start. Det dröjde inte många minuter innan dagen första dubbeldrill var ett faktum.

Blue Fox Dragonfly apterad på ett 2 grams jigghuvud.

På första isen brukar det ofta vara riktigt bra fiske och i år var inget undantag. Vi tappade helt enkelt räkningen på hugg efter en kort stund. Regnbågarna hade tydligen bestämt sig för att de skulle nappa ordentligt denna decemberdag.

Alfons med sin första isbåge!

Isfisket är ett ganska enkelt fiske. Man behöver ett isborr (gärna 150-200mm) för att göra hål. Fiskeutrustningen är ganska simpel där jag föredrar en haspelrulle med passande spö. Mitt val har varit Rapala Fathom ML där rullen laddats med Sufix ICE 0,22mm nylon. Som bete använder jag små loppor eller 2 grams jigghuvuden. Bra krok är det viktigaste egenskapen för betet. Sen agnar jag med räka, maggot eller varför inte en ”creature” bait från BlueFox.

En grov hane med begynnande krok.

I början på säsongen är det ofta mest effektivt med ett statiskt presenterat bete alternativt endast små darrningar. Jag brukar ofta fiska mitt bete genom hela vattenmassan. Många fiskar hugger högt upp från botten. Kom ihåg att regnbågen är en stark fisk så sätt inte bromsen allt för hårt på rullen. Om du ej testat fisket på isen efter regnbåge vill jag varna för att det är kraftigt beroendeframkallande. Sist men inte minst håll i grejerna det kan bli riktigt hårda hugg!

OBS! Fiska gärna i grupp och använd alltid isdubbar!

Skitfiske Ove

Comments

Kommentarer