FÖLJ RAPALA PROGUIDE

  •  Mikko
  • Mikko Gös
  • Mikko Abborre

Mikko Seppänen

Mikko Seppänen, boende i Stora Skedvi i Dalarna.

Jag arbetar inom elbranschen och vid sidan av mitt fasta arbete jobbar jag extra som fiskeguide på Mathias Holgerssons fiskecamp Lake Runn Fishing Resort.
Fiskeintresset har jag haft hela mitt liv och jag fiskar så ofta jag kan och då är det spinnfiske efter gädda och abborre som tar den mesta tiden. Jag fiskar från en Alumacraft Competitor 165CS med Suzuki DF90 och det mesta fisket sker inom Dalarna även om jag gör någon längre tripp emellanåt.
Nummer ett för mig är gäddan som fascinerat mig mest som den toppredator den är och hennes vilda sätt att styra sina revir och våldsamma hugg framkallar en spänning hos mig som jag aldrig får nog av!
Spinnfiske föredrar jag pga dom oändliga möjligheter till tekniska finesser och min drivkraft är att ständigt förbättra mig själv för att lyckas under så många olika förhållanden som möjligt.
Jag hämtar mycket inspiration från bassfisket i USA till mitt abborrfiske där metoder som jerkbait, shaky head etc är vanliga medan vi i Sverige inte riktigt har anammnat det ännu. Jag försöker även översätta muskiefiskarnas metoder till det skandinaviska gäddfisket för att hitta nya metoder att lägga till i arsenalen.
Förutom gäddan och abborren varvar jag emellanåt med några göspass och jag smider även planer för riktad spinnfiske efter insjööring med jerkbaits, wobblers etc.
I mitt fiske fokuserar jag mer på längd än vikt och mina mål är gädda över 130cm och abborre över 50cm.
I dagsläget har jag 5st gäddor över 120cm med 126cm i topp och den tyngsta vägde 13,8kg medan dom längsta abborrarna har varit drygt 48cm och gösen 88cm.
Att skriva om fisket och försöka dela med mig av mina erfarenheter är också en del i hobbyn jag tycker är väldigt kul!


Kul jerkbaitfiske efter abborre

16th augusti

Jerkbaitfisket efter abborre är riktigt hett just nu. Jag har haft kanonfiske med Shadow Rap och Shadow Rap Shad på 2-5m djupt vatten där Deep-versionerna har fått ta hand om fisket under 2m djup. Längre inlägg kommer och kanske en video :) Ut och prova!Abborre efter barometern

5th augusti

Vädret här i Dalarna har varit ganska växlande sista tiden och då till och med åskan slagit till emellanåt så har lufttrycket åkt en del jojo. Olika lufttryck som stigande, fallande och stabilt kan påverka abborrens aktivitet och huggvillighet. Det har skrivits många artiklar om detta genom tiderna och om man är lite ny kan det vara svårt att förstå riktigt hur man själv ska använda informationen så jag tänkte kort förklara på ett enkelt sätt hur du kan dra nytta av detta i ditt fiske.

Tex vid åska så har du ett högre lufttryck innan och ett lägre efter. Du har säkert märkt nån gång att det har nappat riktigt bra innan åskan för att det efter åskan har blivit ”locket på” på fisket. När lufttrycket är stabilt eller stigande är chansen att abborren är på hugget högre medan fallande … Läs mer »Betesval senaste tidens abborrfiske.

29th juli

Kört rätt mycket abborre sista tiden i en mängd olika vatten av olika karaktär. Fisket och storleken har varit varierande men fisk upp till 44cm har vi hittat iaf :)

 

Det som funkat bäst för grunt vatten har varit cranks och jerks. Shadow Rap och Shadow Rap Deep har varit vassast bland jerksen medan vissa dagar har Shadow Rap Shad levererat bäst. En liten tanke jag har där är att Shadow Rap har kroppsformen av en löja medan Shadow Rap Shad har en högre profil och påminner mer om en liten mört. Med den teorin har jag försökt anpassa betet efter vilken bytesfisk som varit närvarande.

Bland cranksen har Shad Dancer och Scatter Rap Shad funkat bra för grundare vatten med extra notis på Scatter Rap Shad som varit den crank som funkat flest gånger för både mig och polaren Pelle.
För medeldjupt … Läs mer »Dropshotta abborren

Mikko Seppänen. Kommentarer inaktiverade för Dropshotta abborren

27th juli

Sista tiden har jag besökt några helt nya vatten i hopp om att hitta sjöar med bra fiske efter stora abborrar men resultatet har varit klent. Vattnens struktur och karaktär har inte varit vad jag hoppats på och även fast jag vet att åtminstone en av dom håller individer av stora mått så blir fisket väldigt trögt i längden när bestånden är glesa.
Så nu var jag sugen på lite mer race efter en trög period så jag kontakta min kompis Casper som lagt ner mycket tid på abborren på senaste tiden och framförallt senaste veckan har lyckats riktigt bra då han hittat dom rätta haken och metoderna för att få fisken.

Vi drog ut tidig eftermiddag och körde ett pass till solnedgång och direkt vid första stoppet så nappar det på riktigt bra men så fort regnet avtog så avtog också aktiviteten … Läs mer »Drömfiske efter stor gädda!

Mikko Seppänen. Kommentarer inaktiverade för Drömfiske efter stor gädda!

23rd juli

Tidigare i år gjorde jag och tre av mina vänner en veckas satsning efter stor gädda. Sju dagar i följd var vi ute och riktade fisket efter stor gädda i tre olika vatten som vi alternerade mellan.
Fisket bedrevs riktat med tung spinnutrustning och stora gäddbeten. Jag lämnade helt och hållet dom lättare prylarna hemma och körde två olika kombon denna vecka.

Kombo 1 bestod av ett Shimano Compre Muskie 8,6fot 9oz med en Shimano Tranx 301 AHG laddat med 0,33mm Sufix 832. Riktigt skönt kombo med ett förlåtande spö som ändå har rejält med ryggrad medan rullen har stark och jämn broms och i HG utförande har den en stor powervev och högre utväxling vilket är riktigt skönt för kroppen då man fiskar stora beten flera dagar i rad.

Kombo 2 bestod av ett Shimano Compre Muskie 9fot 16oz med en Shimano … Läs mer »Gädda försöker sno min abborre!

Mikko Seppänen. Kommentarer inaktiverade för Gädda försöker sno min abborre!

13th juli

Vid crankbaitsfiske efter abborre med en Rapala Shad Dancer kommer en mindre gädda och försöker stjäla min abborre rätt framför näsan på mig :)Jointed Shad Rap för abborren

Mikko Seppänen. Kommentarer inaktiverade för Jointed Shad Rap för abborren

8th juli

Kort inlägg så här i sommartider då fisket efter abborre är väldigt populärt runt om i landet. Vare sig du är en inbiten abborrjägare eller gillar att ro ut med träekan vid sommarstugan och släpa en vobbler efter för abborren så vill jag tipsa om en av mina absoluta somnmarfavoriter för abborren. Det är en ledad vobbler från Rapala med en väldigt ettrig gång som gör sig bra att både kasta och framförallt trolla/ro drag med.

Modellen heter Jointed Shad Rap och finns i storlekarna 4cm som väger 5gr och simmar ner till 1,2-1,8m, 5cm och 8gr som badar aningen djupare ner till 1,8-3,9m och en på 7cm som väger 13gr och simmar mellan 2,1-4,5m. Modellen kommer även i en grundgående version som heter Jointed Shallow Shad Rap och är 7cm och 11gr och den håller sig mellan 0,9-1,5m.

Jag spinnfiskar betet regelbundet … Läs mer »Rovfiskbetet Shadow Rap

Mikko Seppänen. Kommentarer inaktiverade för Rovfiskbetet Shadow Rap

4th juli

Rapala Shadow Rap är ett av mina absoluta favoritbeten då den är både tekniskt rolig att fiska aktivt, huggen blir ofta väldigt hårda och framförallt så fångar den väldigt ofta fisk. Och med det menar jag all sorts rovfisk då gäddor, abborrar och även gösar gärna sätter tänderna i den. Har även bekanta som fått både öring och harr på den så att betet är väldigt allround råder det inget tvivel om.

Med sin form imiterar den en liten löja (Shadow Rap) eller en liten mört (Shadow Rap Shad) vilket är stapelföda för många predatorer i Sverige. Shadow Rap har en slimmad kroppsform och finns i grund- och djupgående version där bägge modellerna sjunker sakta vid vevstopp. Detta imiterar en döende fisk som håller på att tyna bort. Shadow Rap Shad har en högre profil och kommer även den i grund … Läs mer »Roligt fiske med flera fina gäddor

Mikko Seppänen. Kommentarer inaktiverade för Roligt fiske med flera fina gäddor

22nd juni

Provade på riktat nattfiske efter stor gädda och hade ett väldigt kul fiske med en trög inledning utan en känning första timmarna för att vid 1-2 tiden på natten få uppleva en riktig huggrusch!

Första hugget var en metersfisk i 6-kilosklassen på en framtida nyhet från Rapala som tyvärr slet sig precis utanför håven. Halvtimmen senare var det dags igen och den här gången kastade vargen sig över en X-Rap Subwalk och även denna fisk låg kring 6kg och metern. Samma scenario upprer sig då fisken ställer sig precis utanför håven och skakar på huvudet och lossnar… Nu började man bli aningen less på att ha bränt två fina fiskar som man dessutom hade fightat hela vägen till håven men fiske är fiske och det är smällar man får ta!

Det går säkert närmare en timme utan känning när jag bestämmer mig för … Läs mer »Rapala X-Rap Jointed Shad

Mikko Seppänen. Kommentarer inaktiverade för Rapala X-Rap Jointed Shad

14th juni

Jointed Shad från Rapalas X-Rap serie är en ledad vobbler på 13cm och 46gr. Ett långsamt flytande bete med relativt mjuk rullande gång vid långsammare fiske och aningen ettrigare när man vevar på den lite snabbare. Jag använder Jointed Shad i grova drag till två typer av fiske.

1 Som ett snabbt sökbete i varmt vatten för att täcka stora ytor vid fiske över grunt och medeldjupt vatten.

2 Som ett downsizer-bete tröga dagar eller vid grundare fiske i kallt vatten.

Ibland när gäddorna inte är villiga att hugga för att mätta magen kan ett bete som Jointed Shad vara riktigt effektivt att spinnfiska snabbt med några få korta plötsliga stopp. Med sin ledade kropp och högre hastigheter är det ett irritationsbete som pilar förbi skallen på fiskarna vilket kan trigga dom att sticka efter för att vid ett plötsligt stopp simma ikapp … Läs mer »I sista kastet – 9,7kg

Mikko Seppänen. Kommentarer inaktiverade för I sista kastet – 9,7kg

11th juni

Det finns en kille som betytt extra mycket för mig i min fiskekarriär. En ödmjuk och hungrig fiskare i samma ålder som mig som jag träffade och lärde känna när jag var dryga 20 år gammal och vi fann genast varandra. Båda ville lära sig fiska mer effektivt och hade harvat själva på varsitt håll under många år och eftersom vi klaffade så bra så slog vi våra halvhjärnor samman och började skissa på teorier och tankar som vi sedan tillsammans satte i verket. Många var dagarna under den första tiden då det inte ville sig med våra satsningar men när vi nu tillsammans hade en hel hjärna så började vi lägga pusslet och lyckades bättre och bättre med tiden för att till slut fiska tom riktigt bra ihop. Mycket av det jag kan idag och en stor anledning till att … Läs mer »Subwalk för grunda vargar.

Mikko Seppänen. Kommentarer inaktiverade för Subwalk för grunda vargar.

8th juni

Med sommaren, om vi kan kalla det så än, blir det liv i växtligheten under ytan igen vilket gillas av många gäddor och jag tänkte tipsa om ett bete som inte bara lockar stora gäddor utan är ett perfekt bete att fiska ovan vegetationen på grundare vatten.10,45kg 114cm

Mikko Seppänen. Kommentarer inaktiverade för 10,45kg 114cm

1st juni

Det tålamodskrävande men heta förleksfisket under tidig vår med chans på riktigt stor gädda passerade väldigt fort i år då jag hade väldigt mycket att göra vid sidan av fisket. Men några pass hans med och ett gäng fina gäddor synade båten men ingen av dom riktigt stora. Väl hemma efter våran skreiresa till Norge valde jag att fiska lite nya sjöar och blandade gäddfisket med en del abborrfiske. Resultatet var mediokert vilket man får räkna med när man utforskar nya vatten då mycket tid går åt att loda sjöarna och åka runt och kika på strukturer, bottenhårdhet, in-utlopp, strömmar, syresättning, vegetation, nedfallna träd, gäddans lekområden, hålla koll på temperaturförändringarna i vattnet, bytesfiskens rörelsemönster, storlek av stimmen, fördelningen mellan mindre och större bytefisker osv. Ett ganska krävande arbete men väldigt viktigt ur många synpunkter.

”För det första är det riktigt bra … Läs mer »8 gäddor mellan 95-115cm!

Mikko Seppänen. Kommentarer inaktiverade för 8 gäddor mellan 95-115cm!

28th maj

Tillsammans med mina goda vänner Pelle och Jonatan Nellfors planerade vi in en dags fisketripp med siktet inställt på stor gädda. Med två bilar och båten på trailer drog vi iväg och sjösatte tidig eftermiddag för att orka köra även en stund när mörkret lagt sig. Väl ute på vattnet behövde vi inte vänta länge på första kontakten då Pelle redan i första kastet hivar upp en 95a. Nästa gång var det min tur och återigen var det fin fisk som sjöng i så jag trodde först att jag satt i botten. Så där fortlöpte kvällen och vi landar fisk med jämna mellanrum och det är riktigt bra snittlängd på fiskarna och vissa uppvisar grym kondition dessutom vilket ger oss förhoppningar om en fullträff.

Alla landar fisk och vi kan summera dagen till 9 landade där bara en är under 95cm … Läs mer »Högtryck på abborre!

Mikko Seppänen, Stefan Källström. Kommentarer inaktiverade för Högtryck på abborre!

19th maj

Trots att vi är i mitten av maj så har värmen slagit till ordentligt och kvicksilvret ligger just nu i Örebro på 27 grader. Högsommarvärmen är redan här och satt rejäl fart på abborrarna som mer än gärna slänger sig över en snabbt ”injerkad” Rapala Shadow Rap. 

För ett par dagar sedan hade jag Mikko Seppänen på besök i Örebro för lite studiofotografering. Efter att vi var klara så tog vi en tur till min favoritsjö för abborre. Redan på första kastet så vrålar Mikko till.. Kolla in vilken följare!! Efter wobblern (Shadow Rap) följer en rejäl borre men den hugger inte utan vänder vid båtkanten och simmar ner i djupet igen. Men det tar inte många kast innan Mikko krokar en ny fin borre, dock så va den här några sizer mindre än den fösta som bara följde efter men … Läs mer »Jagande abborre

Mikko Seppänen. Kommentarer inaktiverade för Jagande abborre

14th maj

Jag hade ett trevligt fiske häromdagen på abborre då jag lokaliserade ett område där dom jagade löja över ett grunt område på 2-4m djup med växlande hård botten med stora stenar och fläckvis mjukare botten med en del växtlighet. Abborrfisket turerna innan har varit segt då dom enda abborrarna jag kunde hitta som var huggvilliga var på fläckar med grus/medelstora stenar mellan 3-4m djup och dom var olekta så jag valde att inte fiska på dom. Men nu verkar större mängder vara klara och dom jagar ivrigt för att käka upp sig.

Stundtals var dom ändock luriga att få att hugga och bäst chans hade jag då med att sakta monotont spinna hem en 4 tums Superu Shad från Storm riggad på en VMC Big Eye krok på 10gr med 3/0 eller 4/0 krok, alltså inget jiggande utan bara veva in … Läs mer »Efterleksfiske

Mikko Seppänen. Kommentarer inaktiverade för Efterleksfiske

7th maj

När temperaturerna i vattnen nu ökat så håller gäddan på att leka för fullt i vissa vatten medan i andra väntar dom lite till eller rent av har lekt klart. Beakta och respektera gäddans lek för att ha ett fortsatt gott bestånd i dina vatten även i framtiden.

Jag har kört några pass i en sjö med stora grundområden med vegetation exponerade för solen som värmts upp fort och framförallt när vinden legat på mot dom vikarna och tryckt in det varma ytvattnet så har temperaturerna stuckit upp mycket snabbt. Första passen var jag in och kunde se massor med gädda leka så jag valde att fiska lite abborre ute i sjön istället för att återkomma senare. När leken väl avtagit så provade jag fiska i närområdet där jag kunde hitta löja och en del brax med förhoppning att dom hungriga … Läs mer »Kul gäddfiske med 108cm i topp

Mikko Seppänen. Kommentarer inaktiverade för Kul gäddfiske med 108cm i topp

19th april

Insjöfisket i Dalarna har börjat komma igång och jag var ut och tog tempen på gäddorna vilka var på någorlunda bra humör för dagen. Några individer besökte båten under dagen med en topp på 108cm som jag uppskattade till dryga 7kg. Mindre fisk fanns att hitta i dom grundare områdena medan den större tog över djupare vatten runt 7-9m i anslutning till ett grundområde.

Några beten jag använder nu när jag fortfarande fiskar över lite djupare vatten är Storms RIP Curly Tail, Knockr Minnow, nedblyade Seeker Shad Giant Tail och nedblyade Rapala Super Shad Rap. Beten med lugn vaggande gång som dom båda Curly Tailen funkar riktigt bra på tjuriga förleksmadamer medan Knockr Minnows uppgift är att väsnas och retas när gäddorna inte vill ta på sävliga beten. Super Shad Rapen med 25gr bly framför betet är allround och fungerar till det … Läs mer »Ett efterlängtat måttband till fisket!

Mikko Seppänen. Kommentarer inaktiverade för Ett efterlängtat måttband till fisket!

15th april

Sen jag la tassarna första gången på det utdragbara måttbandet från Rapala med namnet RCD Roll Ruler blev jag begeistrad. Många gånger under åren har man längtat efter ett smidigare sätt att mäta och fota sina fiskar på mot ett måttband än otympliga stora mätgrejer eller fladdriga band som inte ligger rakt eller försökt fästa klistermärken på ojämna ytor för att inte nämna att båtarna har matta överallt nuförtiden. Och så slutar dom ofta på 130cm vilket räcker långt och länge men tanken har ju slagit att den dagen drömgäddan på 130+ ligger där skulle man vilja ha en längre… Denna är hela 150cm lång och precis så bra som jag önskar :)

 Abborrfavoriten Curado 70/71HG

Mikko Seppänen. Kommentarer inaktiverade för Abborrfavoriten Curado 70/71HG

12th april

Plopp! Shadjiggen med 18gr skalle slår ner i vattnet över 9 meters djup utanför en brant kant mot ett grunt och vegetationsrikt flak. Jag står parkerad med båten över kanten och kastar utåt i jakt på abborrar som stryker på djupet. Plötsligt hör jag något bakom ryggen och när jag vänder mig om ser jag abborrjakt och sprättande löjor på det grunda flaket! Ett stim med fin abborre har gått in i kvällsljuset för att jaga så jag vevar genast upp min jigg och byter snabbt till en Rapala Shadow Rap på 11cm och 13gr som är ett riktigt effektivt och framförallt roligt bete för det grundare fisket. Betet landar lite bortanför fiskarna, jag spänner upp linan och jerkar och twitchar den snabbt och hårt mot abborrarna och när mitt bete finner sig mitt i smeten tvärstannar jag betet. SMACK! … Läs mer »Skrei PB!

Mikko Seppänen. Kommentarer inaktiverade för Skrei PB!

9th april

Under våran vistelse här i Söröya på Sörvaer Gjestehus har fisket varit helt makalöst.. Har ingen aning om hur många torskar över 20kg det fångats, det har även kommit många över 25kg och även en strax över 30kg!

Ovan vid dessa mäktiga skreitorskar var våra uppskattningar ofta grovt underskattade då fiskar vi trodde vägde tex 18kg visade sig vara pjäser på 21-23kg.. Tyngsta jag personligen lyckades fånga uppskattade vi i efterhand till nånstans runt 27-28kg (bild nedan). Efter första dagen började vi ta längdmått på dom största och då blev min längsta 136cm. Helt galna fiskar…

Betena som levererade mest och som jag också använde mest var Storm Giant Jigging Shad och min personliga favorit var en helrosa även fast jag tog mitt pb på Glow Tiger (GT). Även Storm Giant Jigging Curly och Giant Sliced blöttes med goda resultat.

Jag valde att … Läs mer »Vem vann duellen?

Mikko Seppänen. Kommentarer inaktiverade för Vem vann duellen?

8th april

Då är vi tillbaka efter dagens fiske, trött och sliten men mätt och belåten efter en fantastisk torskmiddag är det då dags att avslöja vinnaren i Dalarna vs Lappland-duellen mellan mig och Inko :)

http://www.rapalaproguide.se/wp-content/uploads/2017/04/20170408_202957_1.mp4Dalarna vs Lappland!

Mikko Seppänen. Kommentarer inaktiverade för Dalarna vs Lappland!

8th april

Dalarna vs Lappland. Mikko vs Ingemar. Utmaningen accepterad, vem vinner? Nu kör vi!

http://www.rapalaproguide.se/wp-content/uploads/2017/04/20170407_134335_1.mp4Gäddfiske i snö och blåst!

Mikko Seppänen. Kommentarer inaktiverade för Gäddfiske i snö och blåst!

3rd april

Ute på en tur förra veckan överraskades jag av att det plötsligt blev snöfall. Jag hade, som vanligt, inte tittat på väderprognoser då jag vill ut och fiska och inte sätta griller i huvudet på mig själv så när det plötsligt började snöa blev jag skapligt överraskad :D
Hur det skulle påverka fisket kan man inte veta med säkerhet men jag blev rädd för att det skulle bli locket på. Jag tänkte att jag rider ut stormen och drar på mig alla plagg jag hade med mig och bytte min vanliga mössa mot Rapalas Trapper Hat och under den en buff i fleece som heter Rapala Arctic Neck Gaiter. Riktigt varm och skön kombo mot dom värsta dagarna med regn, kyla eller vind då hela huvudet och halsen/nacken blir ombonad.
Jag gnuggade på och ca 2 timmar in i snöfallet slackade linan … Läs mer »Tungt fiske löste sig till slut

Mikko Seppänen. Kommentarer inaktiverade för Tungt fiske löste sig till slut

1st april

Var ute och körde ett sextimmars pass efter förleksgädda och fisket var mycket segt. När jag började fiska för dagen så tog det knappa 40min innan jag lyckades knipa en mindre fisk. Tänkte att det här kommer bli en bra dag men jag insåg snabbt att jag kommer få kämpa för varje hugg. Jag växlade mellan att kratta botten över jämndjupa lugnpartier med dybotten, kasta av djupa strandkanter och fiska pelagiskt i dom stim av vitfisk jag kunde hitta. Noll, noll, noll och åter noll. Det var en riktigt svårfiskad dag och efter att ha provat allt mellan himmel och jord gjorde jag det enda jag känner är rätt en sån här dag. Alltså att välja ut det område man tror mest på, ankra upp och bara stå och dänga och dänga och vänta ut att det förhoppningsvis kliver upp … Läs mer »Årets första gädda

Mikko Seppänen. Kommentarer inaktiverade för Årets första gädda

27th mars

Krånglande bilar, översyn av båt och utrustning satte lite käppar i hjulet för årets premiär med egen båt men äntligen under förra veckan kom jag ut två gånger. Nollade ett kort pass med kompisen där vi hade tre försiktiga kontakter men helt utan chans att kroka gäddorna.

Nästa pass hade jag mer tid på mig och fisket var åter igen mycket segt. Passade på då att fiska av områdena grundligt med många olika metoder och beten. Till slut gav det med sig när jag fiskade av en djupkant mot 7-8 meters djup med en nedblyad Rapala Super Shad Rap. Ett stenhårt karatehugg i pausen när jag lät betet dala nedåt och jag kunde landa årets första gädda. Och ingen dålig premiärgädda heller! 105cm och 8kg! Genom att fästa 25gr bly framför betet så får jag den flytande Super Shad Rap att … Läs mer »Magnetisk verktygshållare från Rapala.

Mikko Seppänen. Kommentarer inaktiverade för Magnetisk verktygshållare från Rapala.

20th mars

Rapala har en ny serie fina verktyg som kallas för Salt Angler vilket innehåller tänger, kraftavbitare, kroklossare, saxar och mycket mer, allt som en fiskare kan tänkas behöva! Serien kännetecknas av dom snygga vita färgerna och håller riktigt hög kvalitet samt är saltvattenbeständiga. Extra plus för den magnetiska verktygshållaren som jag visar upp i videon nedan.

 Årets första båtfiske

Mikko Seppänen. Kommentarer inaktiverade för Årets första båtfiske

19th mars

I lördags blev det en kort tur på några timmar på eftermiddagen i kompisens lilla eka för att ”officiellt” ha kommit igång med årets fiske i öppet vatten. Helt utan förväntningar åkte vi ut i en enkel liten eka helt utan moderna hjälpmedel utan en liten motor som knuffade på oss i några knop och ett par åror och ett enkelt ankare. Utrustningen var nedskalad till ett spö vardera och ett par askar med beten. Pga den bergränsade tiden och möjligheten att förflytta oss så fiskade vi av två mindre områden där vi la ner kanske 1,5h per plats. Vi hade bekymmer med att få fast båten och med strömmarna och den lätta vinden driftade vi fort iväg vilket inte är optimalt i det kalla vattnet då man vill fiska väldigt långsamt och noggrant.

Bland driftande isflak njöt vi av årets … Läs mer »Smart förvaring av tackel!

Mikko Seppänen. Kommentarer inaktiverade för Smart förvaring av tackel!

16th mars

Att Plano har populära modeller av boxar och askar att förvara våra kära beten, krokar, jiggskallar m.m. är ingen nyhet. Modeller i storlek som 3700 och storebrorsan 3730 finns i var och varannan fiskares väskor och båtar.

Plano har även perforerade modeller som heter Hydro Flo och dessa finns just i storlekarna 3700 & 3730. Lådorna är annars det samma med samma kvalitativa låsning men här har man gjort hål i locket och botten av askarna för att vatten och kondens snabbt ska hitta ut och lufta själva boxarna. Jag har börjat förvara alla jiggskallar, offsetkrokar, dropshot-vikter, skruvar, trekrokar, fjäderringar och alla andra viktiga tillbehör i Hydro Flo-askar och sedan dess håller sig allting torrt och ingenting ärgar eller missfärgas som dom gärna gör när dom ligger i tätt förslutna askar. Riktigt smart! Jag har en box för abborr-tillbehör och en … Läs mer »Shimano Muskie-spöt från Pike Fight 2016

Mikko Seppänen. Kommentarer inaktiverade för Shimano Muskie-spöt från Pike Fight 2016

11th februari

Jag har fått många tittarfrågor efter Pike Fight 2016 om spöt Shimano Compre Muskie M86MHD som jag använder mig flitigt av under tävlingen. En längre och noggrannare beskrivning av just det spöt samt dess storebror M90XXH kan ni hitta i ett tidigare inlägg HÄR.

Det här är ett spö jag började använda mig av under tidigt förleksfiske under våren 2016 och det blev en snabb favorit som fick följa med både till World Predator Classic och Pike Fight samt tämja en och annan krokodil på hemmaplan under det gångna året. Med en Shimano Calcutta Conquest 401 är det här min absoluta favoritkombo för det mesta gäddfisket till beten från 50-300gr och kraften i spöt lever upp till vad jag förväntar mig av ett modernt gäddfiskespö som ska kroka stora arga gäddor på stora gummibeten och ha en förlåtande topp för att … Läs mer »Holländsk abborre på Shadow Rap (video)

Mikko Seppänen. Kommentarer inaktiverade för Holländsk abborre på Shadow Rap (video)

4th februari

Kort filmsnutt på en av många fina abborrar som jag och Mathias lyckades ta på jerkbaitsfiske med Rapala Shadow Rap under våran vistelse i Holland förra sommaren. Dessa sommarminnen är trevliga att titta på under vintermörkret!

 Storm Knock´r Minnow i Pike Fight 2016

Mikko Seppänen. Kommentarer inaktiverade för Storm Knock´r Minnow i Pike Fight 2016

1st februari

Pike Fight har nog inte undgått många av Sveriges frälsta gäddfiskare och skulle du mot förmodan ha missat det så kan du se alla 6 avsnitten på Freewater Pictures Youtube-kanal.

Ett av våra allra viktigaste beten under Pike Fight var Storms Knock´r Minnow. Det är ett hybridbete i gummi med hård innerkärna som mäter 18cm och väger 67gram. Den kommer färdigriggad med högkvalitativa krokar från VMC, en stor enkelkrok i ryggen och en trekrok i buken. Alltså ett färdigt bete direkt ur förpackning som är väldigt enkel att fiska, både som van sportfiskare och om man är något nyare i hobbyt. Betet har även en riktigt fin och högljudd rasselkammare inbyggd vilket kan göra stor skillnad vissa dagar. Framförallt i grumligt vatten.

Detta är ett bete med aggressiv gång som kastar riktigt bra även i vind, den sjunker moderat snabbt och tål … Läs mer »Pike Fight 2016 avsnitt 5 eftersnack.

Mikko Seppänen. Kommentarer inaktiverade för Pike Fight 2016 avsnitt 5 eftersnack.

30th januari

Mikko Seppänen som tillsammans med Mathias Holgersson bildar Team Storm i Pike Fight 2016 berättar lite om taktiken och upplägget under första halvan av tredje tävlingsdagen. Den här gången befinner vi oss i Östhammars skärgård och tävlingens sista arena innan allting avgörs.

 WPC: Del 4: Träning zon 2

Mikko Seppänen. Kommentarer inaktiverade för WPC: Del 4: Träning zon 2

28th januari

Efter att ha tränat i zon 1 i två dagar beger vi oss denna gången mot zon 2 som kräver en rätt lång båttur nedströms. På kvällarna har vi varit och grillat med folk och pratat med andra team och bekanta och stämman har låtit lika hos alla. Zon 2 är mycket svår nu och framförallt är det abborren som gäckat dom flesta även om gösen inte heller verkar vara en enkel match där. Några verkar ha löst gåtan för gösen och hittar bra områden som dom hemlighåller men dom erkänner att dom kunnat fånga 10-15st gösar relativt enkelt. Lortigt vatten med dålig sikt har gjort fisket svårt och även fast du hittar fisken är dom inte enkla att fånga i ärtsoppan.

Detta oroar oss självfallet men vi försöker nollställa våra tankar när vi tidigt på morgonen påbörjar våran resa till … Läs mer »Pike Fight 2016 avsnitt 4 eftersnack.

Mikko Seppänen. Kommentarer inaktiverade för Pike Fight 2016 avsnitt 4 eftersnack.

23rd januari

Mikko Seppänen som tillsammans med Mathias Holgersson bildar Team Storm i Pike Fight 2016 berättar lite om taktiken och upplägget under andra halvan av andra tävlingsdagen där poängen för dag två delas ut.Pike Fight 2016 avsnitt 3 eftersnack.

Mikko Seppänen. Kommentarer inaktiverade för Pike Fight 2016 avsnitt 3 eftersnack.

16th januari

Mikko Seppänen som tillsammans med Mathias Holgersson bildar Team Storm i Pike Fight 2016 berättar lite om taktiken och upplägget inför första halvan av andra tävlingsdagen. Ni får även se betena som fiskade bäst.
Den här gången är det dags att bege sig till Mälaren och vi har en tuff uppgift framför oss då vi saknar erfarenhet på det vattnet och då får ni chansen att se hur just vi försöker knäcka ett nytt vatten löpande under skarp tävling!

 Pike Fight 2016 avsnitt 2 eftersnack.

Mikko Seppänen. Kommentarer inaktiverade för Pike Fight 2016 avsnitt 2 eftersnack.

7th januari

Mikko Seppänen som tillsammans med Mathias Holgersson bildar Team Storm i Pike Fight 2016 berättar lite om taktiken och upplägget inför andra halvan av första tävlingsdagen. Ni får även se betena som fiskade bäst.

Har du missat Pike Fight? Samtliga avsnitt hittar du här.

 Pike Fight 2016 avsnitt 1 eftersnack.

Mikko Seppänen. Kommentarer inaktiverade för Pike Fight 2016 avsnitt 1 eftersnack.

28th december

Mikko Seppänen som tillsammans med Mathias Holgersson bildar Team Storm i Pike Fight 2016 berättar lite om taktiken och upplägget inför första tävlingsmorgonen. Ni får även se betet som vände dagen för grabbarna.

Har du inte sett Pike Fight 2016 än? Gör det nu här!

 Ett bete, en säsong!

Mikko Seppänen. Kommentarer inaktiverade för Ett bete, en säsong!

23rd december

Under 2016 blev det en rad fina gäddor fångade och betet som inte bara gav flest stora gäddor utan även flera av dom största för mig var Storms R.I.P Curly Tail i både 8 och 6 tums varianten. En starkt bidragande orsak är att den fiskar riktigt bra i både kallt och varmt vatten och kan således fiskas effektivt året runt, det skulle även vara ett bete jag skulle använda mig av även nu mitt i vintern om jag fick för mig att fiska öppet vatten! Det är ingen hemlighet att stora gäddor har försmak för stora byten, det är egentligen ganska logiskt att en större individ behöver äta mer än en mindre och ett stort bete är ofta då mycket effektivt när du siktar in ditt fiske på stora gäddor. Åtminstone fiskar jag personligen väldigt mycket med stora beten … Läs mer »Årets sista båtpass

Mikko Seppänen. Kommentarer inaktiverade för Årets sista båtpass

17th december

Relativt nyligen körde jag iväg båten för vinterförvaring men innan dess han jag med ett sista tappert försök, ett kort rekreationspass på ett par timmar i det kalla vädret. Siktet var inställt på fiska av två djuphöljor som agerar övervintringsställe åt mängder med mört, löja och braxen. Metoden och betet för dagen var stora R.I.P Curly Tails med väldigt lite bly för en långsamt sjunkande presentation med täta spinnstopp. Jag kör som ni säkert alla vet om vid det här laget med RIP MDSS (Multi Depth Screw System) där du enkelt kan växla mellan olika vikter. Jag började dagen med att fiska aningen snabbare med 25gr bly för att hitta huggvillig fisk men i det kalla vädret uteblev huggen som jag misstänkte så jag jobbade mig ner i blystorlek och när jag var nere på 10gr bly och sakta tog … Läs mer »Pike Fight 2016!

Mikko Seppänen. Kommentarer inaktiverade för Pike Fight 2016!

12th december

Tisdagen den 27/12 klockan 20:00 sänds första avsnittet av Pike Fight 2016. Missa inte när jag och Mathias Holgersson trär på oss Storm-tröjorna och äntrar arenan för årets fetaste gäddtävling där vi ställs mot hårt motstånd!

Under årets lopp har jag och Mathias fiskat ihop oss riktigt ordentligt och ute på vattnen märks det att vi båda gjort hemläxan då våra stilar och tänk till 90% stämmer överens med varandra. Däremot har vi båda våra specialiteter och starka sidor som vi lyckats slå ihop riktigt bra och tillsammans under Storms flagg har vi en bra känsla och gameplan. I vinter kan ni följa oss i storproduktionen Pike Fight där våra färdigheter och utrustning sätts på prov när vi tar upp kampen om den åtråvärda titeln! Missa inte detta!

 Pike Fight 2016!

Mathias Holgersson, Mikko Seppänen. Kommentarer inaktiverade för Pike Fight 2016!

12th december

 

Under många månader har nerverna legat utanpå och känslorna varit starka inför Bataljen mellan STORM – Söders Sportfiske – ABU -Westin. Team STORM består av Mikko Seppänen och mig, gissa om vi är taggade inför detta!
Pike fight utspelar sig i klassiska gäddvatten man läst och hört om sedan man börjat fiska. Att man dessutom möter legenderna på vatten gör inte saken mindre nervöst och spännande,  Pike fight 2016 börjar sändas 27/12 och håll utkik på youtube.com/freewater.

Detta kommer bli episkt för oss alla!Ett viktigt plagg

Mikko Seppänen. Kommentarer inaktiverade för Ett viktigt plagg

3rd december

Att klä sig ordentligt efter rådande förhållanden är A och O för att lyckas i mitt fiske. Om jag känner mig varm och torr och slipper kalldrag och kyla preseterar jag bättre då fokus kan ligga på fisket istället för att huttra och fundera över varför jag inte lär mig att klä mig ordentligt. Ett plagg jag använt mig flitigt av hela året, även under sommaren är Rapals Arctic Neck Gaiter. Det är alltså en tub (kallad buff) i fleece som du trär över huvudet för att värma halsen och nacken. Den kan även dras över ansiktet för att skydda extra kyliga eller blåsiga dagar. Vissa använder den även som mössa. Många buffar är tillverkade i väldigt tunna material men dessa kommer ofta från varmare breddgrader där deras syfte är att skydda mot solen eller insekter, i kalla Sverige gör … Läs mer »Tafsar för predatorer

Mikko Seppänen. Kommentarer inaktiverade för Tafsar för predatorer

11th november

Mörka och kalla senhöst- och vinterkvällar är perfekta tillfällen att hålla liv i sin älskade hobby genom tackelvård, service, reparationer och annat som hör till fisket och är vitala för att hålla oss rullande genom säsongen. Att ta tillfället i akt denna tid, kanske lyssnandes på sin favoritmusik och i lugn och ro avboka en timme eller två på kvällen genom att ockupera vardagsrumsbordet med diverse verktyg och material gör inte enbart din dyrbara fisketid mer effektiv då du slipper tillverka tackel och krångla utan allt är i sin ordning väl ute på vattnet. Dessutom kan det fungera som terapi för kropp och själ att pyssla lite i stugans värme…

Idag tänkte jag kort tipsa om några av tafsarna jag använder till mitt predatorfiske. Efter att under åratal ha testat allt från monifilament, vajer, titanium, fluorocarbon osv samt en uppsjö olika beteslås, med … Läs mer »Fin gädda på R.I.P Curly Tail 8″ på film!

Mikko Seppänen. Kommentarer inaktiverade för Fin gädda på R.I.P Curly Tail 8″ på film!

5th november

I sann party-anda så här en lördag kväll bjuder jag på en video på hur det ser ut när jag spinnfiskar älvgädda på djupt vatten under hösten. I videon framgår vilken utrustning jag använder mig av och i detta fallet fiskar jag med stora 8 tums R.I.P Curly Tail från Storm i min favoritfärg GOF som påminner om braxen. Videon är inspelad väldigt sent i september men liknande fiskemetoder fungerar om än bättre så här sent på hösten för hungriga älvkrokodiler. Stora gäddor = kraftig utrustning som nitar fast fisken vilket ni kan se i videon hur jag i mothugget vrider båten ;) Shimano Compre Muskie-Power!Gissa betet?

Mikko Seppänen. Kommentarer inaktiverade för Gissa betet?

17th oktober

Jag har fiskat på ganska mycket sista tiden, eller åtminstone ofta. Jag har lagt krutet på korta men många pass för att kunna fiska så många olika ställen som möjligt samt att vara ute just den dagen då det händer. Korta pass på 2-4h gör att om du har möjlighet så orkar du åka ut oftare och även hinner med andra måsten mellan varven. Det är skönt att vara ute en heldag men om gäddorna inte vill just den dagen så blir det lätt segt där ute. Och när dom är på gång så räcker ett par timmar för att ha riktigt bra fiske så länge du tajmar in dom heta timmarna.

Ett av mina pass sista veckan la jag krutet på att täcka så mycket vatten som möjligt och fiskade snabbt genom att konstant vara i rörelse framåt med båten. … Läs mer »En riktig braxnacke!

Mikko Seppänen. Kommentarer inaktiverade för En riktig braxnacke!

14th oktober

Om en vecka är det dags för mig att gästa FishEco med JanO i spetsen och deltaga i Livefisket så jag har varit ute en hel del och rekat. Då jag har fiskat ovanligt lite sista månaden pga väldigt mycket jobb och hemmasysslor så har jag sista veckan varit ute nästan dagligen på väldigt många olika ställen på älven för att få en känsla för när, hur och var fisken befinner sig för tillfället. September månad har varit extremt mild här i Dalarna och man kan påstå att det fortfarande var sommar. Det här medför att den försenade hösten, vattentemperaturen och fiskens rörelsemönster inte följt cykeln för ett normalt år, alltså kan man inte enbart luta sig tillbaka på erfarenhet och rutin utan det gäller att adaptera sig till förhållandena. Sent i september var det fortfarande 14-15 grader varmt i älven men … Läs mer »Mörkerfiske med Pelle

Mikko Seppänen. Kommentarer inaktiverade för Mörkerfiske med Pelle

8th oktober

Pelle är en vän jag fiskat mycket med genom åren men i år har det varit svårt att få tiden att räcka till och våra ledigheter att passa samman så till slut bestämde vi oss helt spontant att nu drar vi ut och testar några timmar även fast klockan var sent slagen, det skulle med andra ord bli gäddfiske sent på kvällen. Som väntat uteblev huggen helt tills det började skymma ute. Så fort ljuset dämpades smackade den första fisken på för mig, en fin fisk på kanske runt 5kg som var klar att håvas bredvid båten men vi stod och dividerade för länge om vi skulle ta upp och fota den eller inte så den han smita till slut. Inte bra tänkte, nu får man garanterat inte en ny chans när man gör på det viset!

Det dröjde nog inte … Läs mer »Små beten räddade dagen

Mikko Seppänen. Kommentarer inaktiverade för Små beten räddade dagen

26th september

Flera av mina senaste pass efter gädda har varit mycket sega, det pågår nån övergångsperiod mellan sommar- och höstfisket vilket gjort att gäddorna har varit mycket ovilliga att ta betena. Jag har hittat dom och haft väldigt mycket kontakter men dom bara petar på grejerna och är omöjliga att kroka. Dock har jag sista tre turerna minskat ner betesstorleken och kört med en ny storlek av Storms Superu Shad, en 6 tummare på 15cm. Fisket har skett bottennära på mellan 7-11m djup där gäddorna bara ligger och trycker. Jag har använt minimalt med bly för att kunna fiska så sakta som möjligt och när jag till slut var nere på 10-15gr bly och gjorde korta långsamma lyft med spöt följt av att jiggen får slå i botten igen började det lossna då gäddorna tydligen inte kunde motstå det enkla bytet. … Läs mer »Landfiske efter abborre

Mikko Seppänen, Rapalaproguide. Kommentarer inaktiverade för Landfiske efter abborre

23rd september

Båtfiske i all ära med dess möjligheter att komma längre ut och på ett effektivt sätt snabbt nå fler fiskeplatser men det finns inte enbart en viss charm med att fiska från land och ”vrida tillbaka klockan” till ungdomsåren då möjligheterna till båtfiske många gånger var begränsade då det ofta kunde bero på om föräldrar eller andra vuxna kunde skjutsa eller hjälpa till. Då fick man ta till cykeln och dra iväg till något tillgängligt ställe med möjlighet till fiske. Idag är det tyvärr alltmer sällan man lämnar båten hemma men ibland är fiskesuget stort och tiden knapp och då är det ypperligt att greppa ett spö, en box med några drag i och ta bilen till något ställe där du kan parkera alldeles intill den tilltänkta platsen. Emellanåt är man också sugen på att bara njuta av naturen och … Läs mer »RIP-skruv och vikter till höstfisket!

Mikko Seppänen. Kommentarer inaktiverade för RIP-skruv och vikter till höstfisket!

15th september

Även fast det i skrivande stund är mitten på september, solen gått ned för två timmar sedan och det är 18 grader varmt ute så är det ingen tvekan om att hösten sakteliga börjar knacka på dörren. Längre upp i norr är hösten redan här medan tecknen här i Dalarna inte sträcker sig längre till än att några få löv börjar anta vackra nyanser av gult och rött, även om man i det stora hela fortfarande njuter av något som närmast kan liknas vid högsommar. Söderborna i vårat vackra land kan förmodligen njuta av ytterligare några fina veckor innan dom blir drabbade.

Hur som haver går vi nu in i årets mest spännande tid för gäddfisket. Bytesfisken kommer snart börja klumpa ihop sig med den sjunkande vattentempen vilket dukar upp för smörgåsbord för gäddorna. Det är dags att plocka fram det … Läs mer »Ett året-runt bete för gädda.

Mikko Seppänen. Kommentarer inaktiverade för Ett året-runt bete för gädda.

24th augusti

Seeker Shad Giant Tail från Storm är någonting coolt. Det är ett hybridbete med hård plastkärna och överdragen gummi med en tjock och riktigt stor tail som rör sig magiskt förföriskt även i dom lägsta hastigheterna. Man skulle kunna påstå att du kan meta med den då dom minsta rörelserna räcker för att tailen ska lojt slå från sida till sida. I kombination med att den sjunker sakta gör att du kan fiska den väldigt grunt, väldigt sakta och med långa vevstopp utan att den hinner sjunka för djupt.

Dessa egenskaper kombinerat gör att betet fungerar riktigt bra året runt, allt från köldstela älvgäddor som står i öppet vatten på vintern med bara 1 grad i vattnet till att ta hem den bland näckrosor i badvarmt sommarvatten. Mina första spinnfångade gäddor för i år (februari) tog jag på just Giant Tail. … Läs mer »Missad abborrjakt löste sig.

Mikko Seppänen. Kommentarer inaktiverade för Missad abborrjakt löste sig.

20th augusti

Under ett kort abborrpass nyligen hade jag lyckan att redan vid första tilltänkta stoppet kunde jag på håll se ett stim abborrar jaga i ytan. Det pågick jakt på 3 olika ställen samtidigt med några tiotals meter mellan platserna. Jag tog sikte på stimmet som såg ut som större abborrar men efter att snabbt ha kastat av kring dom med några olika beten utan resultat och fisken försvann så rörde jag mig mot nästa stim som också han försvinna innan jag hann göra första kastet. Attans, tänkte jag, det skulle inte bli så lätt som jag trodde och stod där med långnäsa. Hela området var ca 2,5-4m djupt och när det nu inte syntes nån aktivitet men när dom nyss var på jakthumör så knöt jag på den djupgående varianten av Rapala Shadow Rap Shad och började drifta över området med … Läs mer »Rigga för grunt fiske med RIP Rigger (Video).

Mikko Seppänen. Kommentarer inaktiverade för Rigga för grunt fiske med RIP Rigger (Video).

19th augusti

Storms RIP Rigger-huvud för gäddjiggar har flera användningsområden. Jag har gjort en kort instruktionsvideo om hur du kan rigga den för att fiska väldigt grunt utan att fastna.Stora gäddor!

Mikko Seppänen. Kommentarer inaktiverade för Stora gäddor!

17th augusti

Nattfisket efter stor gädda är lite av en favorit för mig som många av er kanske redan förstått så för ett par dagar sedan åkte jag och Argus ut på kvällen och körde ett pass. Fisket startade mycket segt och vad jag än provade så fick jag inte ett pet. När fisket är så segt så laborerar jag en hel del med utrustningen och många gånger gör jag som så att istället för att hasta vidare till nästa ställe så fiskar jag av ställena noggrant med flera olika beten. När det började skymma ute hade jag en Rapala X-Rap Subwalk på linan som jag fiskade långsamt med med långa vevstopp för att låta den bara hänga där i förhoppning om att slöa gäddor skulle ta sig besväret att stiga och ta den. Som en blixt från en klarblå himmel väcktes … Läs mer »Fin gädda på ”Nattmackan”. Recept ingår!

Mikko Seppänen. Kommentarer inaktiverade för Fin gädda på ”Nattmackan”. Recept ingår!

14th augusti

Skymnings- och nattfisket efter stor gädda så här under sommaren och även in på tidig höst kan vara en väldigt effektiv metod då det starka ljuset och varma ytvattnet många gånger gör dom större invididerna svåra att komma åt under dagtid. För mig personligen har just det fisket varit mycket av nyckeln till framgång under några år nu. Idag tänkte jag bjuda på ett hett betestips för detta fiske. 

Vad jag söker hos ett bete för det sena fisket på kvällarna är ett bete med lugn vaggande gång och stor profil. Betet ska inte sjunka för fort så jag kan fiska den mycket sakta och göra vevstopp på ett par sekunder och ändå hålla mig på max 1,5m djup. Oavsett om jag fiskar över grunt eller djupt vatten vill jag när det börjar bli mörkt ute fiska strax under ytan för även … Läs mer »Fin gädda med Nellfors!

Mikko Seppänen. Kommentarer inaktiverade för Fin gädda med Nellfors!

12th augusti

Fiska med vänner är trevligt. Att dessutom ha bra fiske när man är ute med vännerna är ännu trevligare och när någon får en stor fisk eller uppnår ett uppsatt mål eller sätter ett nytt personbästa och man får vara med och dela stunden är en av dessa upplevelser i livet man bär med sig under lång tid!

Min gode vän Jonatan Nellfors från Borlänge hade satt upp ett intressant mål med sitt gäddfiske under säsongen 2016 vilket bestod av en förhoppning att lyckas fånga 10 gäddor över en meter samt kröna det med en 10-kilos gädda. Dessa mål är väldigt intressanta att följa hos fiskare och jag tycker det är en mycket god ide att ha några lagoma mål med sitt fiske varje år, målen kan så klart variera men jag tycker personligen att dom ska vara realistiska att uppnå … Läs mer »Gäddfiske med polarna

Mikko Seppänen. Kommentarer inaktiverade för Gäddfiske med polarna

8th augusti

Förra ledigheten blev det ett gäddfiskepass med mina vänner Jonatan Nellfors och Jonatan Backlund. Vi hade inte kört ett gemensamt pass på länge så vi möttes mest upp för den sociala biten och även om vi gjorde ett ärligt försök att fånga en stor gädda så var fisket mycket segt, mycket pga det alltför fina vädret. Vi hade dock en trevlig dag tillsammans och kämpade tappert upp ett par gäddor med en helt ok toppfisk som räddade dagen.

Storm´s Knockr Minnow har fortsatt leverera bra för mig under sommarfisket på både grunt och djupt vatten och jag gillar att fiska den snabbt och aggressivt i det varma vattnet med längre spinnstopp ibland så den får dyka mot botten, ofta kommer hugget då. Blue Fox Lucius är ett säkert kort på grunt vatten till ett par tre meters djup och testa att inte … Läs mer »Rapala Jointed Shad Rap – effektivt sommarbete

Mikko Seppänen. Kommentarer inaktiverade för Rapala Jointed Shad Rap – effektivt sommarbete

3rd augusti

Ett bete jag använt mig mycket av under som senaste somrarna till mitt spinnfiske efter abborre är Rapalas Jointed Shad Rap. Det är en ledad vobbler med väldigt ettrig gång som skapar mycket vibrationer och väcker liv i fisken. Den finns i två djupgående versioner på 5cm och 8gr samt en på 7cm och 13gr. Vid spinnfiske kan du beroende på inspinningshastighet och teknik fiska dom mellan 1-3m djupt medan den större dyker ända ner till ca 4,5m vid trolling med längre linsläpp. Den finns även i en version som heter Jointed Shallow Shad Rap som mäter 7cm, väger 11gr och simmar ner till max 1,5m. Dom tål höga hastigheter och på hemmaplan bränner jag dom ofta snabbt med korta spinnstopp vid fiske i strömmande vatten och under våran resa till Holland och tävlingen WPC körde vi, förutom spinn, handhållen trolling … Läs mer »Nattfiske gav två metergäddor

Mikko Seppänen. Kommentarer inaktiverade för Nattfiske gav två metergäddor

30th juli

Riktat nattfiske efter stor gädda är en metod som jag fastnat för väldigt. Att finna sig på vattnet i mörkret är oerhört spännande då du knappt ser vart du kastar alltmedan dina övriga sinnen blir på helspänn när ögat inte riktigt kan se vad som händer. För mig personligen är inte detta ett fiske för att få många gäddor utan en chans att komma åt dom större gäddorna som kan vara svåra att lura under dygnets ljusa timmar under dom varma sommarmånaderna. Tittar jag även tillbaka på dom senaste årens fiske efter gädda på sommaren så inser jag snabbt att en stor andel av dom större har jag lyckats lura sent på nätterna, bland annat en fin fisk på 13,8kg förra sommaren som högg ca klockan 1 på natten.

Nu har jag missat en del av årets nattfiske efter gädda då … Läs mer »WPC: Del 3: Träning zon 1

Mikko Seppänen. Kommentarer inaktiverade för WPC: Del 3: Träning zon 1

27th juli

Så äntligen är det morgonen den 23e juni och en lång väntan är över. Månader av funderingar, planering, förväntningar och en lång resa är över. Vi är installerade i vårat boende och båten ligger i hamn redo att skjutsa oss ut på ett äventyr för livet. En sista check innan utfärd bekräftar att alla prylar, säkerhetsutrustning osv är på plats likväl att båten är fulltankad och ekolod samt gps riggade. En god frukost lägger grunden för dagen och när vi kort senare promenerar över gatan till båten är det en surrealistisk känsla.. Om bara en kort stund kommer vi stå på ett legendariskt vatten och göra våra första av många tusen kast den kommande en och en halv veckan. Vi lösgör båten och börjar sakta röra oss ut ur hamnen som ligger helt tyst så här tidigt på morgonen bortsett … Läs mer »Storm SX-Soft VIB

Mikko Seppänen. Kommentarer inaktiverade för Storm SX-Soft VIB

21st juli

Mellan alla inlägg om WPC, arbete och hushållssysslor har jag klämt in några kortare fiskepass för rekreation av själen samt återhämtning. Livet har gått i 100km/h sista tiden och dygnets timmar har inte riktigt räckt till. Men jag börjar så sakteliga komma ikapp vilket självklart betyder att jag kommer befinna mig mycket mer ute på vattnen för att göra det jag tycker är allra roligast här i livet. Fiska!!

Ett bete som fångade mitt intresse så fort jag såg den var Storms SX-Soft VIB. Det är ett snabbsjunkande bete med hård kärna och gummiöverdrag. Den finns i storlekarna 7 och 9cm och väger in på 18 respektive 26gr. Gången är hård och tight vibrerande och min tanke var att testa denna på aktiv fisk eller fisk som behöver rejält med fart för att aktiveras samtidigt som det blir ett bra sökbete … Läs mer »WPC: Del 2 – Förberedelse

Mikko Seppänen. Kommentarer inaktiverade för WPC: Del 2 – Förberedelse

15th juli

Som så mycket annat här i livet är förberedelser inför resor och uppgifter mycket viktiga för att allting ska flyta på så bra som möjligt när det väl är dags. Och fisket är inte på något vis annorlunda då utrustning som är trimmad, riggad och klar samt har sin givna plats i båten underlättar och spar enormt med tid när det väl är dags att fiska. Och än viktigare blir det under tävling då man ska försöka vara effektiv och ha betena i vattnet så många minuter som möjligt.

Inför resan planerade och diskuterade jag och Mathias i månader om vad vi kommer behöva ha med oss gällande spön, rullar, beten, krokar, tänger, håvar, vilket mellanmål i båten som är smidigast och hur många liter vatten vi skulle behöva per fiskedag. Alla detaljer gicks igenom noggrant för att vi skulle optimera … Läs mer »WPC: Del 1 – World Predator Classic

Mikko Seppänen. Kommentarer inaktiverade för WPC: Del 1 – World Predator Classic

10th juli

World Predator Classic – Vad är det?

Förkortad WPC är World Predator Classic en stor fisketävling efter våra vanligaste predatorer gädda, gös och abborre. I år var det tredje året WPC kördes och platsen har hittils varje gång hållits i flodsystemet i Hellevoetsluis i Holland. Tanken från arrangörerna har varit att hålla tävlingen tre år i rad på samma ställe för att sedan flytta och om den nu skall flyttas till nästa år återstå att se. Huvudsponsor för tävlingen är Rapala och Shimano vilket bådar för hög standard!

Tävlingen pågår i tre dagar (torsdag-lördag) och fiskare och team från hela världen samlas för att göra upp om den åtråvärda titeln. WPC är mycket stort ute i europa även fast vi i Sverige inte riktigt känner till den. Det finns egentligen tre kategorier inom tävlingen där båtar utgör den mest uppmärksammade medan man … Läs mer »Dag två, WPC

Mikko Seppänen. Kommentarer inaktiverade för Dag två, WPC

25th juni

Igår var det alltså våran andra träningsdag inför WPC 2016. Vi fortsatte att leta bra ställen till tävlingen och så fort vi får fisk slutar vi fiska det området för att spara till tävlingen och försöker då istället replikera liknande ställen. Fisket är svårt i det väldigt smutsiga vattnet som är här nu men även igår hittade vi alla tre arterna. Idag är siktet inställt på zon 2 där vi ska försöka hitta så många bra ställen som möjligt för gädda, gös och abborre. Vi återkommer!Första träningsdagen WPC

Mikko Seppänen. Kommentarer inaktiverade för Första träningsdagen WPC

24th juni

Igår onsdag kom vi fram till Hellevoetsluis sent på kvällen och installerade oss i vårat boende. Trötta efter resan blev det endast en bit mat innan vi tog kväller.

Upp med tuppen idag och handlade fiskelicens, gjorde iordning fiskeprylarna samt båten och trailade i den. Efter förmiddagens bestyr kom vi så äntligen ut på vattnet vid klockan 13. Våran plan för dagen var att reka platser och få en känsla för vattnet och fisket i zon 1, dvs Rapala-zonen. Vi hann gå igenom många olika ställen alltmedan vädret skiftade mellan strålande solsken och åskoväder. Dock var det mycket varmt och enorm luftfuktighet hela dagen så mycket vätska var viktigt!

Självklart fiskade vi också en hel del och när vi sent på kvällen bröt för dagen känner vi oss nöjda med resultatet då vi lyckades lokalisera alla tre tävlingsarterna (gädda, gös och abborre). … Läs mer »Nybörjare, Knockr Minnow och en krokodil!

Mikko Seppänen. Kommentarer inaktiverade för Nybörjare, Knockr Minnow och en krokodil!

16th juni

Besökte en vän och fisketokig som man är ”råkade” båten va på släp bakom bilen och efter att ha lagt fram snyggt att det är perfekt väder att umgås ute på vattnet så var vi fort överens om att det var ingen tokig ide. Och vilken tur då vi efter en händelselös timmes kajkande ute på vattnet fick syn på ett ställe jag ville testa och kort förklarat gick det till så här…

Första kastet, gädda.. Andra kastet, gädda.. Tredje kastet i rad blev det också gädda, den här mycket finare på 103cm och en muskulös och stum kropp samtidigt som polaren hojtar att även där har betet hamnat i gapet på en fisk! Efter en snabb titt kan jag konstatera att två gäddor, en på kanske runt 7kg och en på dryga 4kg är på väg mot båten samtidigt och … Läs mer »10kg+

Mikko Seppänen. Kommentarer inaktiverade för 10kg+

14th juni

Splash! Betet slår ner strandnära över grunt vatten… Jag har siktet inställt på att fiska av en 6-meters djuphåla där mängder med fisk samlats. I ytan avslöjar små ringar löjornas närvaro samtidigt som jag ser lite sporadisk jakt där mindre abborrar ivrigt försöker fånga löjorna. Lodet avslöjar dock att det är gott om större fisk i området också, delvis brax är jag säker på. Stället är helt nytt för mig och jag har två syften ikväll: Scouta nya ställen för framtida satsningar samt fortsätta testfisket av den nya mindre RIP Curly Tailen på 6 tum.

Jag har bara fiskat en halvtimme när jag åker över detta område som fångar mitt intresse, kvällen började bra då första uppankringen gav en mindre gädda på ca 3-4kg. Jag väljer att plocka bort 15 grammaren från RIP-skruven och att köra helt shallowriggat här. Visserligen är … Läs mer »Lunchtips – Shad Rap Magnum

Mikko Seppänen. Kommentarer inaktiverade för Lunchtips – Shad Rap Magnum

8th juni

Tidigare i våras skrev jag om Shad Rap Magnum som ett jokerbete för det tidiga vårfisket och nu när det börjar bli varmare vatten och mer fart i gäddorna är en något snabbare fiskad Shad Rap ett riktigt giftigt bete. Betet går även utmärkt att rycka hem med halvmetern till metern lång hårda knyck med spöt varefter den hänger still en kort stund medan du skjuter fram spöt igen för ny fart. Då får den ett irrationellt och skadat beteende och ofta kommer hugget i stoppet. Vid sökfiske över djup om  2,5-4 meter vevar jag monotont in den snabbt för att täcka mycket vatten och försöka få reaktionshugg. Extra roligt med detta bete är dess moderata storlek så chansen till bonusfiskar som gös och stor abborre finns. Senare i sommar när det blir läge för nattligt spinnfiske med vobbler efter … Läs mer »Målet: Gädda, gös och abborre

Mikko Seppänen. Kommentarer inaktiverade för Målet: Gädda, gös och abborre

7th juni

I sann WPC-anda där man tävlar i arterna abborre, gädda och gös åkte jag ut en fin sommardag med ett endaste mål, att så snabbt som möjligt fånga ett exemplar av varje art. Gäddan gick väldigt fort att lura med en Shadow Rap som jag med korta knyck presenterade inne i en lucka i vassen. Ingen stor sak, kanske 2kg, men första etappen var avklarad. Nu tog jag sikte på abborren och tänkte att min bästa chans på gösen infaller något senare. En haspeluppsättning riggad med en 4 tums Storm So-Run Superu Shad och en multiuppsättning med en Shadow Rap apterad var mitt första giv då jag tänkte driva snabbt med båten och täcka mycket vatten med jerkbaitet (Shadow Rap). Vid eventuellt hugg skulle jag snabbt ankra upp med hjälp av elmotorn med i-pilot och försöka hålla igång eventuella stim … Läs mer »Mindre storlek av RIP Curly Tail

Mikko Seppänen. Kommentarer inaktiverade för Mindre storlek av RIP Curly Tail

5th juni

Storms fantastiska RIP Curly Tail som fiskat väldigt bra för mig i år med bland annat flera gäddor över 10kg under tidigt vårfiske kommer nu i en ny mindre variant på 6 tum. Storebrodern mäter 8 tum och är ett grymt bra bete för stor gädda men när gäddorna är lite kinkiga kommer lillebrorsan till sin rätt som en något mindre måltid för gäddorna. Fungerar även perfekt för dig som inte vill fiska dom största och tyngsta betena. Skillnaden i storlek mellan dessa två är precis lagom och även fast lillebrorsan är något mindre så är det inget minibete och attraherar fortfarande grova gäddor vilket jag fick erfara första gången jag var ut och provade dessa nya beten då en stadig gädda på kring metern satte tänderna i den över grunt vatten när jag fiskade helt oblyat. Gången är lik den … Läs mer »Street Fishing Falun!

Mathias Holgersson, Mikko Seppänen. Kommentarer inaktiverade för Street Fishing Falun!

2nd juni

Onsdag kväll slöt ett tiotal sportfiskare upp i Falun för att tillsammans fiska sig ner i ån genom vackra Falu centrum. På initiativ av Mathias Holgersson samlades alla vid klockan 17 och det dök upp både nya och gamla ansikten. Målet var en trevlig kväll och träffa nya människor samt att eventuellt lura upp någon av åns abborrar eller gäddor. Träffen var uppskattad och alla bar på stora leenden! I det fina vädret hade Faluborna samlats i centrum för att äta och umgås bland dom många uteserveringarna och vårat lilla jippo verkade uppskattat då många tittade, hejade och log mot oss :) Flera personer kom t.o.m fram och ställde frågor. Deltagarna fick även chansen att känna på dom nya Shimano Zodias-spöna då jag och Mathias hade med oss en varsin bestyckade med en Metanium DC samt en Aldebaran BFS XG Limited. … Läs mer »Tips – Hitta abborren snabbt

Mikko Seppänen. Kommentarer inaktiverade för Tips – Hitta abborren snabbt

1st juni

Nu när det äntligen är sommar blir många sugna på att fiska abborre så jag tänkte dela med mig av ett enkelt tips hur du snabbt kan hitta stimmen. Om jag inte har förhandsinformation om vart abborren finns eller avancerade ekolod till min hjälp så gillar jag lägga långa drifter med båten över intressanta områden, som tex stränder med struktur, sten, nedfallna träd, runt uddar etc i insjöar eller långa stryk med strömkanter med antingen sten eller växtlighet i en älv. Dessa områden kan vara stora så då kan det vara en idé att fiska fort för att snabbt hitta fisken.

När det är lite grundare så kör jag med Rapala Shadow Rap som är ett jerkbait som du fiskar hem med korta ryck med spötoppen. Ett ruskigt giftigt bete för både små och större abborrar. Jag åker rätt fort med … Läs mer »Sol, kalla vindar och gäddfiske!

Mikko Seppänen. Kommentarer inaktiverade för Sol, kalla vindar och gäddfiske!

31st maj

Så här dagen efter hemkomst från våran Norgeresa är man ganska trött och kroppen är något mörbultad. Långa nätter med fiske, gungande hav och stora starka fiskar sätter sina spår. Så fort jag öppnade mina ögon hemma i min egen säng bestämde jag mig för att ta en återhämtningsdag och bara vila och njuta för att ladda batterierna. Och hur gör man det på bästa vis? FISKA så klart! :D

Jag och Argus packade i lugn och ro ner lite fika i båten och drog iväg. Hemma kändes det som att det var otroligt varmt men väl ute på vattnet insåg jag att jag var för dåligt klädd då det började blåsa riktigt kallt och när vi avbröt på kvällen var temperaturen endast 8 grader. Tur att jag hade buffen med mig som skyddade hals och ansikte! Jag kör en Rapala Neck … Läs mer »Gäddrace på Knockr Minnow!

Mikko Seppänen. Kommentarer inaktiverade för Gäddrace på Knockr Minnow!

19th maj

Jag hade riktigt fint fiske häromdagen som dock började trögt i det fina vädret innan jag lyckades hitta betet och tempot för dagen. Från att njuta i solen utan ett livstecken från gäddorna till ett hugginferno där gäddorna attackerande till höger och vänster. Tack vare det tröga fisket så tänkte jag att jag skulle fiska väldigt snabbt med ett snabbsjunkande bete samtidigt som jag hela tiden rörde på mig och täckte nytt vatten. Med endast 2,5h på mig innan jag skulle behöva traila upp till jobbet så hade jag inte tiden att nöta upp gäddorna. Efter några misslyckade försök och betes- och taktikbyten satte jag mig ner och funderade vad som skulle kunna fungera samtidigt som jag pillade runt i betesboxarna. Snart fick jag syn på en handfull Storm Knockr Minnow som är ett snabbsjunkande mjukbete på 18cm med aggressiv … Läs mer »Säkert ytbete – Arashi Wake Crank

Mikko Seppänen. Kommentarer inaktiverade för Säkert ytbete – Arashi Wake Crank

18th maj

Att fiska gädda och abborre med ytbeten eller så kallade topwater-beten är bland det mest actionfyllda och roligaste fisken som finns. Att visuellt kunna följa betets framfart över grunt vatten och vilken sekund som helst bli lika överraskad varje gång när ytfilmen kring betet exploderar i en vattenkaskad och se gäddan akrobatiskt flyga i högan skyn med betet i munnen är så nervkittlande så man snabbt blir beroende och vill uppleva det om och om igen!

Många ytbeten som tex Storm SX-Soft Serpentino är så väl vasskyddade att du kan kasta dom i den tätaste av vegetationen medan Arashi Wake Crank från Storm är en vobbler med dubbla trekrokar och därmed kräver lite luckor i vassen för att fiskas effektivt. Fördelen däremot är att du krokar mycket bättre och därför föredrar jag personligen Wake Cranken så fort det är lite renare … Läs mer »Split Tail Seeker Shad

Mikko Seppänen. Kommentarer inaktiverade för Split Tail Seeker Shad

12th maj

Nu börjar gäddorna komma igång på allvar här i Dalarna när vattentemperaturerna har skjutit i höjden sista veckan i både insjöar och älven. Många gäddor har lekt klart medan vissa avvaktar fortfarande. Med siktet inställt på färdiglekt fisk drog jag ut en eftermiddag och koncentrerade mitt fiske i områden där gäddan jagar och äter så att dom lekande fiskarna får vara i fred i dom grundare vikarna. Förhoppningen var att hitta färdiglekt fisk men med tanke på att vi i stort sett haft högsommardagar med stekande sol från blå himmel och ingen vind så gick fisket som förväntat väldigt tungt. Jag satte min förhoppning till kvällsfisket då ljuset avtar och när solen väl började sänka sig bakom skogen intog jag position i ett område med kuperad struktur med djup pendlande mellan 3-7 meter. I området fanns en del bytesfisk och … Läs mer »Jiggfiske efter gös.

Mikko Seppänen. Kommentarer inaktiverade för Jiggfiske efter gös.

11th maj

 

Spegelblankt vatten och stekande sol hela dagen, då är det skönt när solen börjar gå ned och skymningen svalkar. Jag har tidigare under dagen hållit ett öga på ett större löjstim som stått över djupt vatten i anslutning till en grundare vik och samtidigt som solen börjar sjunka bakom skogen går löjan upp i ytan samt sprider sig längre och längre in i den grunda viken. Jag smyger sakta efter och intar en postition där jag kan kasta längst med kanten mot det djupare vattnet, siktet är inställt på årets första gösar. Längre in i viken ser jag en mindre gädda slå i löjstimmet samt annan jakt som jag gissar är abborren. Jag håller mig kall och knyter på en fem tums So-Run Superu Shad och fiskar istället bottennära på ett djup kring 4-5m. Det tar inte många kast innan … Läs mer »Om det är en abborre lär det va nån form av rekord…

Mikko Seppänen. Kommentarer inaktiverade för Om det är en abborre lär det va nån form av rekord…

10th maj

Inspirerad av värmen, solen, Mathias Holgerssons historier om abborrfiske, tekniker, suget att vifta Zodias-spöt m.m. beslutade jag mig för att åka ut och försöka hitta några huggvilliga abborrar. Några lådor jiggar och crankbaits packades ner, ett par riggade abborrspön las i båten och några ståltafsar knöts. Nu skulle det ryckas borre hej vilt! Jag garderade mig även med ett spö för gädda ifall ett lämpligt tillfälle skulle dyka upp.

Första timmen ägnades åt att leta efter dessa mytomspunna abborrar men när jag inte hittade något vettigt dänge jag lite gädda istället. I det fina vädret kändes det inte riktigt rätt och efter en händelselös timme beslutade jag mig för att fortsätta söka efter abborren. Efter kanske en 45min hittar jag ett område med mycket löja i mellanvattnet och i ytan. Det höll ca 7-9m djupt med stenbotten. Lodet skvallrar om mindre … Läs mer »Gäddfiske med Zodias/Metanium DC-kombo och Shadow Rap

Mikko Seppänen. Kommentarer inaktiverade för Gäddfiske med Zodias/Metanium DC-kombo och Shadow Rap

9th maj

Kombon med det grymma Shimano Zodias-spöt bestyckad med en Shimano Metanium DC lågprofilsrulle har jag främst till abborrfisket samt framtida planer om att utmana insjööringar med vobblers och jerkbaits. Hands down bland det bästa grejerna jag någonsin fiskat med och dom gör jobbet med jiggar, crankbaits, jerkbaits etc långt utöver mina krav! Nu ville jag testa hur det står sig till ultralätt gäddfiske så jag drog iväg till en grund vassvik med ett gäng Rapala Shadow Rap jerkbaits och satte prylarna på prov. Efter att ha landat ett antal gäddor upp till 3kg kom jag på mig själv att flina så brett att mungiporna möttes i nacken! Så här roligt och fartfyllt actionfiske har jag inte haft på ett tag och bara att snabbt drifta med elmotorn efter vassen och peppra underhandskast med dom lätta grejerna är i sig så … Läs mer »Nedskalat gäddfiske med Argus

Mikko Seppänen. Kommentarer inaktiverade för Nedskalat gäddfiske med Argus

5th maj

Ibland är det skönt att bara slänga i ett spö och en ask beten i båten och bara sticka ut en kortare sväng för att andas frisk luft och koppla av från vardagen. Man bara njuter och tar fisket som det kommer medans man kanske umgås med en vän eller som i det här fallet med min hund Argus :) Ett par timmars fiske och en paus upp på land för att sträcka på benen var det lilla vi behövde för att bryta från arbetet med huset och samla ny kraft. Vi strök sakta med elmotorn efter land och kastade och medan vi tittade på fåglar och bävrar så behagade även några gäddor att bita på Storm-betena jag hade med mig. 8 tums Suspending Wild Tail Shad ville dom ha idag och färgvalet blev en guldglittrig variant med mörk rygg, … Läs mer »Abborrvobbler från Rapala och Storm

Mikko Seppänen. Kommentarer inaktiverade för Abborrvobbler från Rapala och Storm

4th maj

Nu börjar det äntligen komma lite värme runt om i landet och varje år när dom första sommarkänslorna infinner sig med glädje och energi så ploppar samma tanke upp i min skalle. Vobblerfisket efter abborre! Att fiska abborren med vobblers är en av mina absoluta favoritmetoder då det helt enkelt är så himla roligt, actionfyllt och ofta ett snabbt och rappt fiske som dessutom kan vara oerhört effektivt. Föreställ dig följande: Du är ute i din eka en ljummen sommarkväll, solen är på väg ned och skådespelet med det gulorange ljuset som målar landskapet så där idylliskt får dig till och med att glömma bort fisket en kort stund, du bara njuter av hur vackert det är och hur underbar sommaren är. Du behöver inte bekymra dig om att klä på dig extra utan det räcker med t-shirt och shorts även … Läs mer »Samma tiokilosgädda två gånger med RIP Curly Tail!

Mikko Seppänen. Kommentarer inaktiverade för Samma tiokilosgädda två gånger med RIP Curly Tail!

1st maj

Årets första tia för mig var en kraftfull sak på 10,3kg fördelat över 105cm som jag fick på en RIP Curly Tail Bleeding Roach (här kan ni läsa om den). 35 dagar senare är jag och fiskar i samma område och efter en händelselös eftermiddag rör jag mig efter bytesfisken (braxen) som började gå mot grundare vatten vid solnedgången. Jag ankrar upp på djupt vatten på lagom avstånd från vart braxen nu parkerat vid ca 3-4m djup. Från att ha fiskat djupt hela dagen så lättar jag på blyvikten och viktar nu med 5gr för att kunna fiska sakta över det grunda vattnet. Betet jag apterat är en RIP Curly Tail i nya färgen GOF eller braxen som vi kallar det. Jag börjar kasta av runt det stora braxstimmet utan resultat så till slut lobbar jag in jiggen mitt i … Läs mer »Mera gäddfiske.

Mikko Seppänen. Kommentarer inaktiverade för Mera gäddfiske.

26th april

Sista tiden har vädret varit väldigt konstigt och en del av mina inplanerade fiskedagar har regnat bort helt, istället har jag passat på att få lite ”måsten” i huset gjorda. Dock har jag hunnit ut på några kortare pass och tillsammans med min vän Jonatan Nellfors bokade vi in en eftermiddag med sikte på större gädda. Vattentemperaturen har ökat snabbt sista tiden och det märks på fisket och gäddorna att det som fungerade för några veckor sedan inte längre gäller utan man måste hitta nya nycklar för att lyckas överlista dom. En naturlig sak i mitt fiske efter gädda nu på våren är att allteftersom tempen i vattnet stiger så börjar jag fiska aningen grundare. Jag förflyttar mig från dom djupaste delarna och försöker räkna ut vart det är naturligt för gäddan att parkera i nästa steg mot leken som … Läs mer »Fiffiga Shimano Curado E (300/301)

Mikko Seppänen. Kommentarer inaktiverade för Fiffiga Shimano Curado E (300/301)

25th april

En av mina favoritrullar till gäddfisket är lågprofilaren Shimano Curado och eftersom jag själv vevar med vänster hand så kör jag med en 301E. 1:an på slutet innebär att rullen är vänstervevad medan en 300E är högervevad. Jag tycker att alla som gillar eller funderar på att testa en lågprofilsrulle till sitt gäddfiske ska ta en titt på Curadon då förutom att det är en kvalitetsrulle så sitter den väldigt skönt i handen, har mycket jämn och bra broms (7kg bromsstyrka vilket innebär att när du dragit bromsen i botten så kan du inte dra ut linan längre, den är stum). Rullen kastar mycket bra och har en bra linuppläggning. Det som är det riktigt fiffiga är att på motsatt gavel mot veven så har du ett lock som fungerar som ett vred när du viker upp den. Det betyder … Läs mer »Gäddfiske med kompisen John

Mikko Seppänen. Kommentarer inaktiverade för Gäddfiske med kompisen John

18th april

Polaren John ringde och berättade att han nu hade inhandlat ett nytt gäddspö efter att ha känt på mina Shimano Compre Muskies, valet för han föll på 9 fotaren på 16oz då han mer och mer gått över till att fiska stora beten. Nu var han exalterad att åka ut och fiska riktat efter stor fisk och förhoppningarna var att få landa en meterfisk på sin nya pärla. Efter att vi hade bokat datum och plats så begav vi oss iväg till ett ställe som är rätt svårfiskad men där chansen på större gädda är god. Väl på plats kunde vi pessimistiskt konstatera att vädret inte var nå vidare för gäddfiske med i stort sett blå himmel och ingen vind överhuvudtaget, det här skulle bli tufft visste vi. Vi fiskade på dagen igenom utan ett pet på våra grejer och … Läs mer »Nytt bete – So-Run Akame från Storm

Mikko Seppänen. Kommentarer inaktiverade för Nytt bete – So-Run Akame från Storm

18th april

En nyhet för i år från Storm är ett hårt swimbait som heter So-Run Akame. Det är en ledad skedlös vobbler/jerkbait tillverkad i hårdplast och mäter 19cm och väger 67 gram. Stjärtfenan är tillverkad av mjuk pvc. Betet är långsmalt men har en högre profil. Färgerna varierar från matta till glansiga med fin lyster när ljuset reflekterar mot den när det vrider och vänder på sig. Den skiljer sig från många andra beten genom att ha två stora enkelkrokar istället för trekrokar samt ett system där du knäpper fast krokarna under buken mellan bukfenorna. På det viset sitter dom alltid stumt under betet och vid hugg lossnar dom och kan rotera i fjäderringarna. Riktigt coolt och det lilla jag hunnit testat betena så krokar dom mycket bra! Jag upplever också att dom blir mera vänliga att fiska grunt över växtlighet då … Läs mer »Hårt slit betalade sig, 12,2kg!

Mikko Seppänen. Kommentarer inaktiverade för Hårt slit betalade sig, 12,2kg!

15th april

Den här våren har jag fiskat otroligt mycket och tagit varje chans att komma ut. Långa lediga dagar, innan jobbet, efter jobbet… En del av planen jag arbetat fram under vintern och förra hösten var att när jag väl utsett några potentiella nya ställen där riktigt stor gädda kan tänkas finnas nu på våren så ska jag plocka fram det tjockaste av pannben och lägga ned så mycket tid som möjligt för att vara på plats när det väl släpper. Det är inte helt okänt att mycket tid på rätt ställe är en av dom viktigaste faktorerna för att lyckas i sitt gäddfiske, det är svårt att åka ut då och då och pricka rätt dag. Det svåra, om man inte fiskar välkända ställen eller ställen där man själv tidigare lyckats under samma förhållanden, är att våga tro på sin … Läs mer »Tjock och fin metergädda.

Mikko Seppänen. Kommentarer inaktiverade för Tjock och fin metergädda.

13th april

RIP Curly Tail fortsätter att leverera och har helt klart varit vårens bete för mig. Senast i raden att fatta tycke för mina Curlys är denna välmatade madam på prick 100cm som tog på färgen Rusty Herring. Det är en av mina favoritfärger och gäddorna verkar hålla med!11,03kg gädda på Rapala Super Shad Rap!

Mikko Seppänen. Kommentarer inaktiverade för 11,03kg gädda på Rapala Super Shad Rap!

12th april

Andreas Ingrids från Falun är en flitig gäddfiskare som berättar att han lusläser Rapala ProGuides blogg och suger i sig tips som han sedan själv provar i sitt egna fiske. Just idag hade han en artikel om Shad Rap Magnum för vårfiske efter gädda i tankarna när han begav sig ut och vilken dag det blev! En mycket vacker dam på 116cm och 11,03kg klippte Andreas Super Shad Rap vilket resulterade i nytt personbästa för Andreas! Många grattis till en häftig fisk och tack för din berättelse :)

Super Shad Rap och Shad Rap Magnum är riktigt heta gäddbeten som fångar fisk året om. Ett bete kan inte bli mycket mera klassiskt för riktigt stora gäddor än ett Super Shad Rap som genom åren har otaliga storgäddor på sitt samvete.Grunt gäddfiske med Suspending Wild Tail Shad.

Mikko Seppänen. Kommentarer inaktiverade för Grunt gäddfiske med Suspending Wild Tail Shad.

11th april

För att bryta av det djupare långsammare fisket efter förleksgädda så tänkte jag utmana mig själv och försöka fånga gädda på grunt vatten även fast jag mycket väl vet om att dom flesta fortfarande står djupt. Det gick som förväntat väldigt tungt och att fiska på ett sätt man inte riktigt tror på är utmanande då instinkterna hela tiden säger emot sig själv. Men här skulle testas och utrönas ifall vissa gäddor ställt sig grunt då ytvattnet nådde över 4 grader på solsidan nära stränderna. Till slut hittade jag en djuphåla med en brant kant upp mot stranden där det fanns en del undervattensvegetation och jag lyckades få ett par mindre gäddor att aggressivt smacka i sig betet. Efter en liten förflyttning till ett liknande ställe lyckades jag ta kvällens bästa fisk på 94cm i fin kondition, jag gissar att … Läs mer »11,5kg ryggbred donna!

Mikko Seppänen. Kommentarer inaktiverade för 11,5kg ryggbred donna!

7th april

Två långsamma vevtag, spinnstopp… Tvärnit! En halvmeter över botten på 11 meters djup har nånting precis satt tänderna i mitt bete och dom första sekunderna är det bara stumt. Jag bibehåller full press och 16 oz spöt står i en djup båge. Nån sekund senare börjar spöt pumpa då monstret börjar slänga med det stora huvudet. Ibland tar man fel på mindre fisk och lurar sig själv att man krokat något bra men när en riktig fisk sitter där VET man skillnaden, en helt underbar känsla samtidigt som nervositeten infinner sig… Sitter krokarna? Var jag snabb och kraftfull nog i mothugget? Hoppas jag iaf får se den….

Den här gången gick det vägen och efter ett par minuter kan jag lyfta upp den till ytan och låta den elegant glida in i håven. Gäddan är skapligt lång och ryggen imponerar! Den … Läs mer »Årets första spinnfiskade abborrar

Mikko Seppänen. Kommentarer inaktiverade för Årets första spinnfiskade abborrar

6th april

Tillsammans med Argus, min käre hund, tog vi en eftermiddag och drog iväg till ett avskiljt ställe utefter Dalälven för att njuta av vårsolen samt att Argus fick chansen att springa bort lite energi, nosa på alla lukter som dyker upp under våren och självklart att husse skulle få chansen att fiska lite. Flera flugor i en smäll!

Det blev fiske från land och jag hade endast med mig en mindre låda med några nya jiggar från Storm samt ett lätt haspelspö. Jag siktade in mig på en djupare hölja men upptäckte snart lite aktivitet i anslutning till grundare vatten där en markant strömkant ritade streck i vattnet. Det var endast ca 2m djupt med dybotten där en hel del löv från i höstas lagt sig. Efter att ha provat lite olika beten utan lycka så knöt jag på en för … Läs mer »Bleeding Roach ordnar årets första tia!

Mikko Seppänen. Kommentarer inaktiverade för Bleeding Roach ordnar årets första tia!

1st april

Känslan av tomhet och den följande spänningen om att förhoppningarna skall infrias om några sekunder är total när man får det där slackhugget så du tappar förståndet om vad som just skett. Så mycket slacklina så du funderar om linan helt sonika gått av av outgrundlig anledning… Du tankar kraft för ett stenhårt mothugg och ”tinget” nere på djupet låter sig inte rubbas!

Vårfisket efter gädda torde kallas on/off-fisket. I det kalla vattnet kan gäddorna vara nästintill omöjliga att locka till hugg för att helt plötsligt börja frossa i sig så man tror vissa individer ska spricka bara man petar på dom. Jag har kört några spridda skurar av pass under våren där resultaten varierat från att nolla helt till riktigt bra fiske. Jag har haft viss planering av mitt vårfiske hela vintern där ställen, beten, teknik och taktik har … Läs mer »Gäddfiske med RIP Rigger

Mikko Seppänen. Kommentarer inaktiverade för Gäddfiske med RIP Rigger

29th mars

Under påsk blev det en del gäddfiske med bland annat Storms nya RIP-Rigger skalle som jag apterade på en RIP Curly Tail och gången är ju helt fantastisk med denna riggning! Fisket gick riktigt bra faktiskt och en längre rapport om fångsterna kommer inom kort här på bloggen. Här bjuder jag på en bild på en välgödd dam som smackade i sig rippen i solskenet så hårt så jag nästan fick ryggskott!Rapala Shad Rap Magnum

Mikko Seppänen. Kommentarer inaktiverade för Rapala Shad Rap Magnum

15th mars

När det nu till och från blir dagar med varmare väder som i Dalarna där vi hade uppemot +15 idag så kan det vara läge att testa mindre beten med ettrig gång för att trigga igång och annonsera sin närvaro till hungriga gäddor som ställt sig i läge att mätta aptiten i det uppvärmda ytvattnet. Shad Rap Magnum på 12cm och 40gr kan vara en riktig killer såna dagar och eftersom den sjunker kan du med spinnstopp få den att dala ned som en döende fisk till dom väntande gäddorna.

När gäddorna väl lekt färdigt är dom väldigt hungriga och då kommer detta bete verkligen till sin rätt med sina kraftiga vibrationer och blänkande metallsked. Betet är byggt för att hålla och du kan med fördel skramla den bland sten utan risk för skeden. Kom bara ihåg att hålla ett öga … Läs mer »Fin förleksgädda på RIP Curly Tail

Mikko Seppänen. Kommentarer inaktiverade för Fin förleksgädda på RIP Curly Tail

14th mars

Avlägger en kort fångsrapport från idag då jag var ut på ett spinnpass efter gädda. Igår var det premiär för det aktuella vattnet och vi åkte runt och sökte bytesfisk i djuphöljor och kastade av ganska många olika områden för att bygga upp en känsla för vart fisken är för tillfället. Man kan egentligen säga att man offrar ett pass för att få en aning om förhållandena för att kunna lägga upp en plan för nästa pass. Igår nollade vi men hade ett fint tungt hugg som lossnade snabbt samt att vi hade en följare på ca 8-9kg som inte tog. Bägge dessa överraskade oss genom att finna sig på grunt vatten om ca 2-4m medan all bytesfisk vi hittade var i vattensystemets djupaste partier.

Med denna information åkte jag ut idag med den enkla planen att fiska av det grunda … Läs mer »Spön för seriöst gäddfiske!

Mikko Seppänen. Kommentarer inaktiverade för Spön för seriöst gäddfiske!

6th mars

Om du så är en seriös gäddfiskare som vill ha det bästa och anpassar din utrustning för tuffa tag med stora gäddor och stora moderna gäddbeten eller pysslar med tävlingsfiske efter gädda där du vill optimera utrustningen och ta till vara på varje chans som ges så ska du ta en närmare titt på Shimanos Compre Muskie-spön som ursprungligen designades för krävande muskiefiske för kräsna muskiefiskare.

Riktat fiske efter stor gädda samt tävlingsfiske efter gädda växer i popularitet för varje år och trenden att fiska med större och tyngre beten håller i sig. Allt fler börjar se över sin utrustning för detta krävande fiske och man skaffar kraftigare spön och rullar som ska tåla belastningen av detta tunga fiske. Mycket av trenderna i dagens skandinaviska gäddfiske kommer från muskiefisket på andra sidan atlanten där vi hämtar inspiration och personligen har jag … Läs mer »Börja säsongen med fräsch lina!

Mikko Seppänen. Kommentarer inaktiverade för Börja säsongen med fräsch lina!

2nd mars

Det är något speciellt varje vår när man spolar på ny lina på sina rullar. En känsla av lycka infinner sig då det är ett vårtecken lika säkert som när vitsipporna börjar bryta ut. Solen värmer, själen fylls med energi och förhoppningar infinner sig då man har massor att se framemot efter en lång och mörk vinter. Likaväl är känslan att fiska med en helt ny lina riktigt go, man undrar varför man inte byter lina oftare för att uppleva och dra nytta av hur linan är tänkt att prestera.

En kedja är inte starkare än dess svagaste länk och allt från spöbutt ut till krokspetsen skall vara av hög kvalitet och samspela med varandra för att man ska optimera sitt fiske och ha en utrustning i harmoni vilket gör fisket ännu roligare än vad det redan är. Och just linan … Läs mer »Årets första spinnfiskade gäddor idag!

Mikko Seppänen. Kommentarer inaktiverade för Årets första spinnfiskade gäddor idag!

26th februari

Idag drog jag iväg en kort sväng för att testa lite prylar och när jag hittade en liten vik där isen försvunnit delvis så började jag undra om det inte vore möjligt att kunna lura en gädda eller två i anslutning till iskanten. Jag började med att testkasta några beten jag ska köra i sommar, ett par ettriga vobblers för gäddfisket och när jag kände att jag bildat mig en uppfattning om hur dessa ter sig så tänkte jag lägga ned en timme på att faktiskt fiska.

Det är en väldigt liten vik med ett djupt på mellan 1-3m innan den sluttar ner till ett djupare område där det varierar mellan 7-11m. Tanken var att fiska bottennära på det djupare stället men efter att det inte gav något så rörde jag mig in mot viken och började kasta av precis utanför … Läs mer »Tips till vårfisket efter gädda med Curly Tail!

Mikko Seppänen. Kommentarer inaktiverade för Tips till vårfisket efter gädda med Curly Tail!

18th februari

I skydd av skuggorna smyger den mystiske gäddfiskaren sig allt närmare lekviken. Skenet från hans hand är det enda som avslöjar honom i den mörkt gråa natten just innan den gröna flamman ljudlöst singlar ut över viken…

Ibland skenar fantasin iväg och jag kunde inte låta bli att inleda lättsamt idag!
Vårfisket efter gädda närmar sig med stormsteg runt om i landet och på vissa ställen kan den reda vara igång så idag tänkte jag tipsa om Curly Tail från Storms RIP-serie som är ett klockrent bete för köldstel förleksgädda. Betet är dryga 32cm långt med en väldigt bred tail (38mm brett) och väger in på 82gr så även fast det är ett riktigt stort bete för gädda så kan du fiska den med din vanliga gäddutrustning då den landar på dryga 90 till 110gr med lite bly och stingers. Den stora … Läs mer »Grymma beteslås till gäddfisket!

Mikko Seppänen. Kommentarer inaktiverade för Grymma beteslås till gäddfisket!

9th februari

Jag är noggrann i mitt fiske och försöker lämna så lite som möjligt åt slumpen så jag optimerar min utrustning i minsta detalj. Det ska vara strulfritt på vattnet och grejerna ska fungera smidigt och stå pall för alla situationer. Inte minst när drömfisken just satt tänderna i ditt bete!

Förra året gick jag över och provade några beteslås med lekande från VMC som heter Duolock och jag valde storlek 4 vilket jag tycker är en riktigt bra storlek för gäddfisket. Så här efter ett års testande kan jag konstatera att det är det bästa lås jag använt. Inte en endaste har rätats ut eller knäckts. Det har aldrig öppnat sig vid hugg och dessutom är den konstruerad så att jag inte haft fler problem med att man inte får i beteslåset i vissa beten som har liten eller snäv ögla. … Läs mer »När ska man downsiza för gädda?

Mikko Seppänen. Kommentarer inaktiverade för När ska man downsiza för gädda?

26th januari

Idag tänkte jag dela med mig av en teori jag testade mycket förra året i mitt gäddfiske. Jag läste en forskningsrapport om kannibalism och stölder bland gäddor vilket kort sammanfattat kom fram till att när flera gäddor står nära varandra så kan dom bli försiktiga att jaga/äta då så fort dom lämnar sitt skydd så exponeras dom till andra gäddor med risk att bli uppätna av större individer eller få sitt surt förvärvade byte stulet av en annan gädda. När en gädda attackerar sitt byte så registrerar andra gäddor i området att det skett och dom kan börja röra sig mot den anfallande gäddan i ett försök att stjäla bytet. Många av er har säkert varit med om att ni drillat en gädda eller annan fisk och en annan gädda har bitit sig fast i fisken du drillat och det … Läs mer »Summering av 2015 års fiske

Mikko Seppänen. Kommentarer inaktiverade för Summering av 2015 års fiske

18th januari

Som mitt första inlägg som Rapala Proguide och en start på det nya fiskeåret tänkte jag skriva en kort krönika om hur fisket gick för mig under 2015 och ifall jag lärde mig något nytt.

Gäddfisket

Förutom drömmen om den riktiga fullträffen som många av oss fiskare bär på så har jag under ett antal år haft ett lite annorlunda delmål om att lyckas komma över 600cm totalt på 5 gäddor under en säsong vilket skulle betyda ett snitt på 120cm per gädda. En väldigt svår siffra förstod jag tidigt och har inte lagt för mycket tanke på det utan fiskat på i vanlig takt för att när året närmar sitt slut summera dom fem längsta.
Året innan, 2014, var jag för första gången nära och kunde summera ihop 590cm med en fallande femma från 120cm, 119cm, 118cm, 117cm och 116cm. Jag var … Läs mer »