Drömfiske med 4-1 metoden

 

IMG_6154

Fortsättning från föregående blogginlägg: Från skitfiske – till drömfiske

Det är med en viss chock vi tittar på ekolodet, vi tror knappt det vi ser är sant. Strömberg ser ut som en lubb i synen som precis vevats upp från 800 meters djup. Ögonen står rakt ut! Dessvärre har jag väl själv samma komiska uttryck. För att göra en lång historia kort så upplevde vi vårt livs fiske under några timmar när rödingen gick bärsärkargång nere i ett stort stim med löja. Medelvikten på fiskarna var långt över två kilo. Strömberg, också kallad ”Tur-Ture”  fångade som vanligt den tyngsta fisken, en fantastiskt fin röding på 4,5 kilo. Själv fick jag nöja mig med en på 3,85 kilo. En fisk som jag visserligen var mer än nöjd med. Vi fick många fiskar över tre kilo som jag tror de flesta tycker är gränsen för en riktigt fin röding från Vättern. I alla fall är det den gränsen som gäller för oss.

 

Drömfiske med Gomokun! Statistiken talar mer och mer för betet Williamson Gomoku, hela sex stycken 3+ fiskar föll för den i olika färger, ytterligare några togs på Storm Ultra Shad i pärlemovit samt i blåsilver och några togs på Vänerblänket. Eftersom fisket var så bra tog vi tillfället i akt att prova lite andra beten. Bland annat fick vi fisk på balanspilk (Rapala Flat Jig) ett bete som kommer ut på marknaden nästa år och som med sin platta profil gör den lämplig även för spinnfiske. Ett flertal fiskar föll för en Bluefox Lucius Long,  36 gram och någon tog på en Bluefox Esox 35 gram. Är fisket bra kan man gärna experimentera lite, det är bara kul. Vi gick upp i storlek på Ultra Shadarna till 15 cm och flyttade fram stingerkroken lite för att maximera chansen på riktigt stor fisk, men vi märkte ingen direkt skillnad eftersom fiskarna var så otroligt i stöten i sin hetsjakt efter löjorna.

IMG_6128

Röding, 3,85 kg som föll för en Williamson Gomoku i blåsilverIMG_5810

Ytterligare en fin 3+ röding  IMG_5972

Det är kanske inte konstigt att rödingarna höll en hög medelvikt när många var så här fullproppade med löja. Den här rödingen hade verkligen försett sig i löjstimmet och vägde in på 3,85 kg. Det hade varit kul att veta hur många löjor den smällt i sig, men vi valde att returnera fisken. Tar jag upp en matfisk så väljer jag alltid någon runt ett par kilo.

Samma fisk fångades två gånger. En kul sak som hände under fisket var att jag fångade samma röding två gånger. Jag fick upp en gäddbiten fisk med väldigt karakteristiska bett som gick att känna igen en andra gång. Det visar på att i alla fall inte den fisken tog någon skada av att returneras. Har en känsla av att den fisken kommer att bli en riktigt stor, tuff röding en dag, den verkade ju odödlig. Välkommen tillbaks då…

4-1 metoden. Metoden som fungerade bäst vid det här tillfället är en teknik som vi kallar för 4-1 metoden. Efter att man kommit till botten rycker man snabbt fyra gånger med betet strax ovanför botten, sen sätter man fart uppåt. Självklart är det inte så viktigt med just 4 ryck, men något måste metoden kallas. Ofta kommer hugget inom dom tio första metrarna, men det är heller inte ovanligt att rödingen följer med ända upp och klipper betet strax under ytan. Då gäller det att hålla hårt i spöt för då brukar det bli åka av mot botten. Det blev lågt räknat 15 fiskar under den här stunden med vikt över tre kilo. Ett drömfiske vi sent kommer att glömma. All fisk returnerades direkt med avkrokning i ytan, förutom några större fiskar som vi snabbt lyfte upp, vägde och fotograferade. Vi kunde med Panoptixens hjälp följa varje enskild fisk ner till botten igen. Inte en enda fisk kom upp till ytan igen efter att den blivit returnerad. Vi fiskar med vertikalspön klassade upp till 60 gram (Yasei AX Player) Med dessa spön klarar man att sätta hård press på fisken så inte drillningen blir för utdragen. Det gynnar återutsättningen av fisken.

Se videoklipp när en röding simmar ner efter att blivit släppt i ytan. Den gula turbulensen i videoklippet är från när rödingen vevades upp

Högre medelvikt? Jag har en känsla av att rödingbeståndet ökar för vart år samt att även medelvikten stiger. Från att aldrig fått någon över fyra kilo tidigare har jag redan fyra fiskar över den vikten i båten i år. Fiskar över tre kilo har vi fångat i stort sett varje tur och även dom tycker jag ökat markant i antal. Om några år kanske 5-kilosfiskarna inte är så ovanliga heller? Fisket är så bra så det är helt galet och vi är mer än nöjda så vi bestämmer att bryta mitt i värsta napprushen. En helt fantastisk fiskedag är slut, en dag som började med regn och oväder, men som slutade i ett drömfiske vi sent kommer att glömma.

Bingo på nytt ställe! Vår sista fiskedag börjas på samma ställe där vi avslutade. Fisken är kvar i mängder, vi fiskar någon timme men bestämmer oss för att avbryta. Ibland kan till och med ett fiske bli för bra. Vi bestämmer att söka efter andra platser och lämna det enorma rödingstimmet i fred. Själva sökandet efter nya fiskeplatser är något av det roligaste som finns enligt mig. Spänningen att hitta det där stället som ingen annan vet -stället med bara röding över fem kilo. Drömma kan man ju i alla fall få göra. Vi lämnar rödingarna ifred och söker oss vidare mot nya upptäckter. Från vårt oflyt med både fiske och väder i nästan fyra dagar verkar det som vi nu är inne i totalt motsatta förhållanden. Plötsligt är allt lätt. Det går helt enkelt inte att misslyckas längre. Vi kör 4-5 distans till en kant som ser het ut och det blir bingo direkt.

IMG_6154

Stora tunga åskmoln rullar in över Vättern

IMG_5982

Björn ”Tur-Ture” Strömberg med en av sina 3+ fiskar

IMG_6173

Williamson Gomoku i blåsilver var melodin för dagen och fångade många stora rödingar. Detta vackra exemplar vägde in på 3,75 kg

Mina tre första fiskar väger runt 3,5 kilo, nästa fisk 3,75 kilo. Strömberg får något liknande. Sanslöst, vilket flyt vi ligger inne med plötsligt. För mig är det Gomokun som återigen levererar dom tyngsta fiskarna. En röding mellan 3-4 kilo är en fantastisk fajter som sätter utrustningen på rätt hårda prov. En rulle med bra bromsar är ett måste till detta fiske. Den här dagen testade jag en Shimano Citica, en lågprofilare som kommer på marknaden nästa år. Den fick jobba stenhårt, men klarade provet galant. Fisket forsätter ett tag innan det återigen börjar blåsa upp och regna, plötsligt öser regnet ner igen och stora tunga åskmoln rullar in över Vättern. Så kallat parasolläge infinner sig igen. Men vad gjorde det när man fått uppleva ett sånt fantastiskt fiske på en av Sveriges vackraste och vildaste sjöar. Har du inte provat fiske efter röding med vertikalprylar ännu så väntar ett fantastiskt roligt och spännande fiske. Men det är långt ifrån alla dagar som rödingen är på bettet, så bered dig på många frustrerande turer när dom är helt omöjliga att få till hugg, oavsett metod. Men när det väl stämmer, då blir det så mycket roligare.

Skitfiske!

Med vänlig hälsning Björn”Carlo” Karlsson

 

Comments

Kommentarer

Om Rapala Proguide