Projekt Storabborre Del:4 Lön för mödan!

IMG_0083September har rullat vidare i den lilla abborrsjön och vi har hunnit med ytterligare några turer. Som vanligt har det varit trögt fiske, men det har ändå funnits några ljusglimtar som lyst upp tillvaron i mörkret . Äntligen har några fina abborrar fått skåda dagens ljus! Eftersom vi inte varit bortskämda med fisk över kilot så är det en befrielse när första borren över strecket kommer upp sedan vårfisket. Äntligen får vi lite avkastning på all nerlagd tid! 

Äntligen en abborre över kilot!
När håvnätet omsluter den första abborren över strecket är det inte utan att ett litet glädjetjut undslipper mig. Jag har fångat ett flertal större abborrar än denna på andra ställen så det är inget personligt rekord och ingen monsterabborre på något vis, men ändå är det en av de roligaste abborrar jag fångat eftersom det ligger så mycket arbete bakom. 1240 gram väger den och är i mina ögon – i det ögonblicket – världens största och vackraste abborre. Den är ett levande bevis på att det verkligen finns stor abborre i sjön och även en välbehövlig kick framåt i projektet.

IMG_0035Äntligen en kilosborre! Vikt 1240 gram. 

För en gångs skull jagar det i stimmen av betesfisk under denna dag och vi ser många stora fiskar plöja fram bland småabborre och mört. Många av dom är troligtvis gäddor, men när det är 3-4 stycken feta bågar på lodet kan det knappast vara något annat än abborre. Eller jagar även gäddor i mindre stim? I vilket fall som helst så får vi ingen mer över kilot den här dagen även fast vi får många fina fiskar. Ett allmänt bra abborrfiske får vi i alla fall. Kul det! Jag får flera fina på en ny jigg för dropshot som kommer i Normarks sortiment till våren och heter So-Run Spike Tail.

IMG_1775Här ser man tydligt hur det täta stimmet av småabborre jagas av sina större artfränder.

Bingo på nytt ställe
Några dagar senare är jag där med fiskekompisen Mattias Åström för ett nytt försök. Skam den som ger sig! Det finns ett ställe i sjön som ser riktigt hett ut, men som vi inte hunnit med att prova under tidigare turer. Även denna gång åker vi förbi stället, men ångrar oss efter en stund och åker tillbaks. Det är en smal undervattensås som sträcker sig ut från land där det brantar ner till cirka 15 meter längst ut på spetsen. Ett självklart ställe givetvis! Det står mängder av betesfisk på kanten och panoptixgivaren visar tydligt på ekolodsskärmen att dom är jagade.

Nytt pers för Mattias
Halvkilosborrarna kommer som på löpande band tills Mattias deklarerar större fisk på ingång. Troligen gädda spår han! Men det är till slut en riktigt fin abborre som kommer upp till ytan där den snabbt lyfts in i håven. Vägen stannar på 1560 gram och längden är 48 cm. Nytt pers för Mattias som givetvis är strålande glad. Härligt med äkta fiskelycka! Att det skall finnas några mängder av stora abborrar i sjön har vi börjat ge upp, men drömmen om storabborren, den över två kilo, lever fortfarande kvar.

IMG_0076Mattias Åström, abborre 1560 gram

IMG_6769

IMG_0048Man ser hur imponerande en abborre i den här klassen är om man jämför med den lilla ”tusenbrodern” i betessumpen.

Fortsättning följer…

Med vänlig hälsning Björn ”Carlo” Karlsson

 

Utrustningstips för abborrfiske

Normarks Produktkatalog 2015

Shimano Yasei, härliga abborrspön!

Shimano Stradic, suverän rulle för abborre!

Storm So-Run Spike-Tail 12,5cm, jiggnyhet 2016.

Comments

Kommentarer

Om Rapala Proguide