Kajak världsmästerskapen i Kina

Nyligen var jag till Kina för att delta i VM i kajakfiske som gick i den legendariska ”Shang Lake” sjön! Fisket var galet svårt då vi var 41 st tävlande (av 46 st) som bommade helt i tre hela tävlingsfiskedagar! Jag själv hade ett stenhårt hugg på en blyad Scatter Rap Jointed 09 den sista tävlingsdagen! Det kom dock upp ett ”monster” på 147 cm…

slider1 b

kina 1

Världens svåraste fiske kan man nog lugnt säga om VM i kajakfiske 2015 (Hobie World Championship 2015) som gick i den legendariska ”Shang Lake” sjön ca 2-3 timmar väster om Shanghai/Kina. Själv undrade jag flera gånger vad jag över huvud taget gjorde där, då jag egentligen inte är en tävlingsfiskare alls numera (jag tävlingspimplade mycket förr), men nu hade jag fått en 1:a, en 2:a och en tredje placering på den Svenska kajakfiskecupen då jag hade lovat att delta, vilket ”gav mig” en biljett till VM i Kina. Det landades endast 6 st fiskar på 3 dagars tävling, och vi var hela 41 st tävlande som inte fick en enda jäkla fisk på hela tävlingen! Hela USA bommade, hela Australien som är heta tävlande och har varit där på fiske tidigare bommade helt! Tre tidigare världsmästare som var med bommade helt, jag och dom allra flesta andra tävlande bommade helt! Men det gick däremot bra för framförallt hemmanationen Kina, som hade en första, en andra, en fjärde placering! Finn från Danmark kom trea och Ian från England kom femma! Tvåan, Kinesen Haiyang landade dessutom ”hela” 2 st fiskar på tre dagar, så totalt kom det endast upp 6 st fiskar under tre dagar!! Världens svåraste fisketävling i mina ögon, och även dom rutinerade tävlingsfiskarna undrade vad som hände då fisken uteblev så gott som helt! Jag har skrivit en ganska stor artikel i ämnet som snart börjar bli klar, då det samtidigt var ett riktigt kul, spännande och lärorikt fiskeäventyr ändå, och det kom faktiskt upp en grym Yellow Sheek Carp på hela 147 cm dagen före själva tävlingen av Finn från Danmark då vi alla fick fiska några timmar före att själva VM i kajakfiske startade! Jag tror att artikeln blir trevlig då det blir en bra sammanfattning av VM 2015, och samtidigt är det mina egna upplevelser av VM och Kina. Bilden med gubbarna upptill var Europalaget, men tyvärr saknades Spanjorerna då de inte fick visum i tid.  Själv lade jag väldigt mycket fisketid i och runt en djuphåla som jag hittade med faktiskt enormt mycket stora fiskekon och även stora vak (ett vinnarställe kände jag), men alla fiskarna vägrade hugga och nått kändes fel! Skälet var troligen att det antagligen var en ”vinterståndplats” för sjöns alla karpar, och som samtidigt inte är rovfiskar då vintern var på antågande även där! Vi fiskade efter rovfiskarna Shinese Perch, Top Mouth Culter och Yellow Sheek Carp, men det landades endast fem st Top Mouth Culter och en enda Yellow Sheek Carp på hela tävlingen, vilken även gav segern till Kina med en fin fisk på snygga 115 cm! Den sista dagen när det bara återstod ca 2 timmar så hade jag själv ett stenhårt hugg på en Rapala Scatter Rap Jointed 09, vilken jag hade blyat ner ganska hårt för att kunna fiska fort och djupt. Själva hugget kom när jag hade kort lina och wobblern var på väg upp mot kajaken! Hugget var stenhårt, så jag gissar faktiskt på en kanske större Yellow Cheek Carp, men det kommer jag tyvärr aldrig få veta! Hade jag fått upp den fisken så hade jag mycket väl kunnat vara världsmästare idag, men jag fick nöja mig med en 6:e placering istället på VM, som dom flesta andra deltagarna också fick göra! För er som inte har testat Scatter Rap Jointed 09 ännu så wobblar den stenhårt, och samtidigt så simmar den sik-zak åt sidorna när man tar in den vilket ser riktigt bra ut. En mycket trevlig wobbler faktiskt, och samtidigt en relativt ny wobbler för mig. Kina var ett coolt äventyr, och samtidigt ett spännande land för dom som aldrig har varit där. Det kommer som sagt en artikel med mycket bilder och text framöver, och givetvis hojtar jag till när den ska publiceras! Känn er förövrigt varmt välkomna på ett kul, lärorikt och ett spännande sportfiske framöver i båda guidebåtarna – boka höstens, vinterns och vårens fisketurer här redan nu! Kom som ni är, allt ingår!

Fiskehälsningar, Mikael ”Mike Pike” Puhakka 0708-722 733 Hemsida/Bokning:  www.fishguide.se

Ps. För er som inte har  hittat julklapparna ännu till tex ”den bästa säljaren” på företaget, barnen, maken etc – så kanske en fiskeguidning kan vara någonting kul att ge bort!? Vi kan maila över ett trevligt presentkort som enkelt kan ändras till en ”God Jul present” istället! Hör av er så mailar vi presentkortet till er, och som endast gäller efter en ö.k om pris, plats, fiskemetod etc. Ett annat trevligt julklappstips är ett Shimano Yasei STC Monster spö för dom som gillar gäddfiske med större/tyngre beten (spöt är lätt och mycket trevligt), eller en Shimano Aernos C5000 haspelrulle (billig och supertrevlig) – och tillsammans har ni MIN fiskeutrustning som jag gillar mycket på gäddfiske (eller köp båda föresten så har ni en bra combo)!! :-)

Comments

Kommentarer