Fin ismetegädda i mildvädret

”Nyligen” hade jag årets första fisketur, och bra gick det! Äntligen blev det mildväder och mer lämpat för ismete! Det är många som kör hårt nu trots mycket kallt väder, bättre att vänta istället!

IMG_1728 beskärdNyligen körde jag ett ismete med en vän, och bra gick det! Efter en längre tids kyla så blev det äntligen mildväder, vilket såklart är det bästa för fisken (runt nollan)! Det har i princip varit svinkallt under hela januari med ett undantag, våran fiskedag och nu de sista dagarna! Det är inte så lyckat att fiska när det är så himla kallt som det har varit en längre tid nu (för fiskens skull). Ögonen tar stryk mycket fortare än vad många tror och dessutom så har gäddan ett slemlager som också tar stryk, slemlagret är till för att skydda fisken mot angrepp och får inte frysa. Jag och andra fiskare är lite bekymrade då många kört hårt trots att det varit svinkallt ute! Jag känner bl.a. till folk som haft kanonfiske (mängdfiske) med bla en gädda på över 10 kg samma dag, och samtidigt var det minus -14 grader ute! Andra har dragit feta abborrar, stora gösar, en +15 kg gädda norrut etc, och samtidigt har det varit runt -10 grader eller kallare ute..

Jag känner även till en återutsatt ismetad +8 kg gädda från nu i vinter som har blivit blind pga kylan, inte kul alls för den fisken då även slemlagret troligen tog stryk! Synd då fiskarna ibland far illa, och på många bilder ser man hur sportfiskarna är rejält klädda och kinderna rejält rödrosiga av kylan. Folk menar att de krokar loss gäddan i hålet, men samtidigt så har de tid att både väga, mäta och fotografera tex en blöt gädda trots att det varit mycket kallt ute. Dessutom om det blåser så påskyndas frysskadorna! Sorry mina vänner, men det är bättre att köra när det är milt istället (så som det är nu)!

Dagens ismete valde vi då det var runt nollan, och från hustaken så droppade det till och med lite vatten samtidigt som det var lite snö i luften! Strax före att vi landade gäddan på bild så hade vi ett kraftigt snöfall, vilket gäddorna verkade strunta i helt och hållet!  Vi hade inte så jättemånga napp, men dagens fisk (och årets första fisk förövrigt), blev i varje fall den här gäddan på ca 100 cm (ej vägd eller mätt). Vi fiskade lite ”djupare” än vanligt, och samtliga napp fick vi efter en brant. Isen var förövrigt ganska tunn, men nu har det väll byggt på mycket antar jag nu så kallt som det har fortsatt att vara!? En liten varning, nyligen drunknade 2 skriskoåkare i skärgården, så ta det försiktigt och glöm inte isdubbarna hemma! Känn er förövrigt varmt välkomna på ett kul, lärorikt och ett spännande sportfiske framöver i båda guidebåtarna – boka vinterns, vårens och sommarens fisketurer här redan nu! Kom som ni är, allt ingår!

Ps. För er som vill ut och ismeta så kör jag gärna det (jag har mört etc)! Men om den bokade fiskedagen blir lika kall som det har varit tidigare i vinter så ställer vi såklart in fisket! Det blir alltid mildare – bättre att vänta på dom sköna dagarna istället! Spöna bestod av Shimano Yellow Pilker och rullarna Shimano TR 100, vilket är en trevlig kombination!

Fiskehälsningar, Mikael ”Mike Pike” Puhakka 0708-722 733 – Hemsida/Bokning: www.fishguide.se

 

Comments

Kommentarer