IsHarr i norr 

Idag begav vi oss ut för att jaga grov harr. 

Harrarna var väldigt inaktiva så vi fick borra oss till framgång. Först mitt på dagen kunde vi finna fisk alldeles intill land vid sjöns utlopp. Djupet var lite under metern varav 40cm var is. Första fisken jag skymtade var rätt fin, säkert uppåt 55cm, det enda den lämnade efter sig var ett stort dymoln. Efter en stund kommer en ny fisk fast betydligt mindre. Harren nyper mitt Gits Blå i koppar ist för mormyskan. Fisken drar iväg men tvärvänder direkt jag gör ett litet lockryck. Mot blänket igen…med tummen vevar jag snabbt upp några cm och fisken tar mormyskan. Tar högst 0,5sekunder och fisken ligger på isen. 45cm mäter den och får bli dagens middag! Sedan rullar det på med fina harrar en liten stund. 
Något att lyfta är Rapalas pimpel S-Fix med spolbytessystem! Med 2pimplar klarar jag att fiska harr,öring,abborre,röding och sik m.m. Med många olika metoder i samma pimpel! Idag hade jag allt mellan Sufix 832 0,10 till Invisiline 0,44 för att klara enkel Tungstens mormyska till större blänken och balansare. Tjock fluorocarbon är ett Ypperligt sätt att söla ner gången på balanspirkarna. 

Harren är nyfiken men ledsnar ofta på konstant rödingdarr. Ryck ofta och banka pirken i botten så det löses upp dy. 

Jag låser aldrig spolen utan håller i med tumme och pekfinger för att kunna justera höjden utan att röra på armen. I värsta fall blir fisken skrämd av skrapandet eller så har du inte nog lång arm att göra mothugg med. Dessutom kan du slirbromsa en stor fisk innan linan eller något annat brister. 
Mvh Ingemar 

Comments

Kommentarer

Om Ingemar Olsson