Lax +10kg från Vänern

Idag landades en drömlax i min båt! Så här gick det till:

Efter att vi lämnat bryggan och transporterat oss ut till fiskeplatsen åkte spöna i sjön med rask takt. Först tre ytspön och sen två riggspön. När jag skulle sätta spö nr 2 på djupriggsvajern drog det till stenhårt i vänsternäven! Jag drog lika hårt tillbaka och vrålade fisk! Oskar greppade spöt som fortfarande stod i djupriggen och på började fighten med fisken. Linanflög i rask takt ur Tekotarullen. Efter några minuter visar fisken stjärtfenan i ytan och vi kan konstatera att den är stor. Väl framme vid håven är fisken slutkörd. Den glider lätt in i håven och vi konstaterar att den har en rejäl fettfena! Jag ber Oskars pappa hålla håv och fisk i vattnet. Vi förbereder mobilkamera och tång. Upp med fisken i båten och snabbmätning visar 93cm utan ihopvikt stjärtfena. Oskar greppar fisken och vi tar ett snabbt foto sen tar jag den till båtkanten och håller den i vattnet. Fisken får snabbt tillbaka krafterna och med ett riktigt plask drar den sig ur mitt grepp. Besten är fri och kan få växa på sig inför höstens lek.

Jag uppskattar att fiskens verkliga längd var runt 97-98cm och trolig vikt en bra bit över 10 kilo  Detta är den största insjölaxen i min båt sedan 2011. 

Grattis Oskar till drömfisken. 


Kolla in stjärtspolen! Kunde inte greppa runt den.

Comments

Kommentarer