Så gör jag

Ofta när man läser om abborrfiske på socialamedier eller i fisketidningar så handlar det mycket om hur man hittar abborrar med hjälp av ekolod med SI och DI osv. Av dom som fiskar i Sverige är dom flesta utan denna teknik och däribland jag. Jag äger ett enkelt ekolod med sugproppsgivare som jag flyttar runt mellan mina små plastekor.  Självklart vore det kul och lättare med ett bättre lod men än så länge får jag klara mig med det jag har och göra mitt bästa av situationen när jag fiskar. 

Tänkte dela med mig av lite om hur jag fiskar abborre. 

1. Djupkarta

Går det att få tag på en djupkarta över sjön du tänkt fiska är detta ett plus. Man kan höra med någon kontaktperson på fiskevårdsområdet eller kolla om sjön finns med på insight Genesis. Om man hittar en djupkarta brukar jag titta efter grund och grynnor gärna intill större djup. En annan bra ledtråd om du letar efter stor abborre är om det finns kräftor i sjön. Kräftor är vissa abborrars favorit föda.

2. Hårdbotten och risvasar

Abborren gillar steniga bottnar, gärna stora stenar där den kan gömma sig för att sedan attackera sina byten. Men glöm inte att fiska av kanterna av tex stengrundet, ofta går dom stora precis i kanten där ”hårdbotten” möter ler/gyttjebotten.  Finns det risvasar i sjön så finns det även betesfisk där och därmed även abborrar så detta är självklart bra ställen att söka abborren på.  Men alla sjöar funkar olika så ibland måste man pröva sig fram vad som funkar just i det vattnet …den dagen.

3. Beten

Abborren kan ibland vara riktigt kräsen av sig så det gäller att ha några olika läckerbitar att erbjuda. Några jiggar ( tex So-Run Joker Shad el So-Run Makan Minnow) med olika tyngd på jiggskallarna är ofta effektivt . Joker Shad fiskar jag mycket när jag märker att abborren är aktiv medans Makan Minnow passar utmärkt att använda på en dropshot rigg när abborren är mer försiktig. Några Rapalawobblers är ett måste, tex Rapala Shad Dancer och Rapala Shadow Rap funkar utmärkt! En popper tex Rapala Skitter pop är grymt kul fiske om du märker att abborren jagar ytligt, ser du måsar eller tärnor som ”dyker” är det ofta ett tecken på abborrar som jagar upp betesfisk i ytan. Sen ska vi inte glömma  Vibraxspinnaren, en spinnare kan vara dödligt giftigt ibland! Har du detta så kommer du långt! 4. Spö, rulle och lina

När jag fiskar abborre använder jag mig av spön som är relativt lågt klassade ca 4-30g. Ett bra abborrspö bör vara lätt och känsligt så du känner när fisken hugger.  Jag använder haspelrulle när jag fiskar abborre men en multirulle på ett spinnspö funkar även utmärkt.  En rulle i 1000 el 2500 klassen föredrar jag. Själv fiskar jag nu med ett Shimano Zodias (4-12g) haspelspö och på det sitter en Shimano Stradic Ci4+ , den combon är en dröm att fiska med.  Jag föredrar att fiska med flätlina när jag fiskar abborre för att jag upplever att jag får bäst kontakt med betet då.  Jag använder flätlinor från 0,10mm till 0,18mm vid abborrfisket. Mina favoriter är Sufix 832 och en ny lina från Shimano som heter Kariki. 

5. Lufttryck 

Abborren är utrustad med sluten simblåsa och är därför påverkar lufttrycket abborrfisket. Det optimala för abborrfiske är stabilt högtryck då abborren blir mest aktiv och det är även då man oftast har chansen att fånga dom ytligt. Fallande lufttryck går ofta hand i hand med inaktiva abborrar. 
Ut och ta dom nu! 

Skitfiske! 


Comments

Kommentarer

Om Andreas Ingrids