De största öringarna biter över naturliga vobbler!

Det är ibland så att originalet är svårslaget! Denna säsong var ett perfekt exempel. Vobblern som första gången snidades 1930 av Lauri Rapala tog flest öringar under min säsong 2017. Givetvis fiskas Rapala original flyt 11cm i färgen S något mer än andra beten i min ägo. Men fortfarande ser jag ett tydligt mönster vid Trolling och spinnfiske. 

Det är inte supersvårt att lyckas landa en rejäl norrbottensöring över 4kg. Dom finns i våra sjöar och älvar. Det bästa av allt är att ALLA har möjlighet att fånga dem. Du behöver inte ens ha tillgång till båt. I sjöar underlättar det en hel del om du har båt, men det ska kommas ihåg att båten inte behöver vara en fullt utrustad sportfiskemaskin. En träeka med åror räcker. Ett bra exempel på det är min första 5+ i år som jag tog från en 80kg tung plywoodbåt värd 6000kr. Det var faktiskt en av de roligaste öringar jag drillat genom åren. 

Här nedan följer 2 viktiga faktorer som du bör ha koll på om du ska lyckas. 

1. Vattentemperatur

2. Hastighet

————————————–

Vattentemperaturer på 3-8 grader räknar jag som kallt och då fiskar jag med fördel långsamt. Vid dragrodd eller Trolling eftersträvar jag nu att framföra båten i 1,5-1,8knop. Ett bete som i år tagit en självklar plats i förstahandsvalen när det gäller långsamt fiske är Rapala Scatter rap Jointed 9cm. Överlägset rörelsemönster upp till drygt 2knop. 

När vattentempen sedan överstiger 10grader tycker jag man kan veva på lite mer eller trolla snabbare. Snabbt för mig är 2-2,5knop. Nu kanske många tycker 2,5knop inte alls är snabbt, men jag har aldrig upplevt att jag fått fler eller större insjööringar i snabbare farter. Ett go to bete när det börjat värma på lite är Rapala Original flyt även här i färgen S. Men kom ihåg att soliga dagar kan det vara värt att testa blått! 

Det finns beten som Shadow rap, husky jerk och x-rap mfl som i vissa situationer fiskar bättre. Men året 2017 var det de 2 betena på bilderna som drog det längsta strået. Naturtrogna  original rakt från förpackningen ut i vattnet. 
Skitfiske på er, snart bär isarna och pimpelsäsongen drar igång på allvar. 


Comments

Kommentarer

Om Ingemar Olsson