Nu är dom här!

Det är en mytomspunnen fisk med ett unikt utseende, vissa skulle inte ta i den med tång. Jag tillhör den skaran som tycker laken är en av våra vackraste sötvattenfiskar.

Det tog mig många år av sökande innan jag lokaliserade platser där laken samlar sig inför leken, tidpunkten kan ha stor variation mellan vattendrag trots att de ligger nära varandra. Men har man väl hittat givande områden kan laken bjuda på ett riktigt spännande fiske.

Det tog inte mer än knappt två minuter efter jag sänkt ner blänket och och min fiskbitsagnade krok innan första nappet kom! De karakteristiska puffarna på blänket är ett gott tecken på att det finns lake i närheten, men ingen garanti att dom för den delen väljer att ta ditt bete.

Mitt favoritbete är nors, men menyn kan varieras i det oändliga. Lever, räka, och bitar av annan fisk är andra beten som fungerar, variera gärna om laken är bara framme och stöter på blänket. Hittar ni rätt bete för kvällen kan det ge många lakar i ett hål.

Denna kväll fick jag faktiskt fem av sju lakar i samma hål, nu var det inga rekordfiskar men vad gör det när det väl nappar! Välj gärna så stor diameter på borren som ni orkar med då en större lake ofta viker stjärtfenan under iskanten när man fått in den i hålet.

Så stäng av TV:n vid skymningen och ut och prova lakfiske.

Syns!

 

Comments

Kommentarer

Om Rapala Proguide