Spöböj från isen!

Vintern håller fortfarande Falun i sitt grepp. Både isen och snön ligger tjock. Men nu vänder det! På väderleksprognosens syns iallafall solar och lite mildare väder på dagarna.

Senaste passet blev ett ismetepass på en sjö i Falutrakten. Började sätta ut mina spön. Mörten placerades ca 1meter under iskanten för att gäddorna skulle ha en chans att upptäcka den under det skymmande snötäcket. Redan när jag höll på sätta ut spö nummer 3 hör jag det ”plinga” bakom ryggen på mig . Det var fällning på spöt jag precis satt ut. Får med mig pulkan där jag har tång, avkrokningsmatta,vågsäck, Rapala måttband, våg och kamera mm och springer!

(Fiskar man ensam ( även annars) är det bra att ha tex en pulka eller exempelvis en stor Ikea påse med det som behövs vid avkrokning, mätning, vägning och fotografering så hanteringen av gäddan ovan is går så fort och smidigt som möjligt. )

Väl framme vid spöt ser jag linan lämna Shimanorullen i en rasande takt. Greppar Rapala Squall spöt och gör mothugg!

Spöt böjer ner till handtaget och det tar tvärstopp. Bättre fisk och en fantastisk känsla! Spöböj!

Adrenalinpåslaget kommer som ett brev på posten. Gäddan sitter och den bjuder upp till fight. Efter några rusningar och kraftigt spöböj har jag den vid hålet. Men vid hålkanten tar det tvärstopp. Den kommer inte upp utan att jag måste ner med ena handen och hjälpa den upp. Efter ett par försök och lika många rusningar lyckas jag få ner armen och lirka upp gäddan.

Gäddan är perfekt krokad i mungipan. Krokar av och lägger den på avkrokningsmattan för en snabb mätning. Gäddan är en tjockis på 105cm. Eftersom det blåser en del skippar jag att väga fisken på grund av förfrysnings risken. Tar ett par bilder och släpper till baka den fina gäddan. Uppskattar vikten till ca8kg.

Solen fortsätter att skina, kaffet smakade extra gott och det blev även ett par snipor under resten av dagen!

Det viktigaste av allt var att vårkänslorna kom! Nu vänder det! Dagarna blir längre och längre och rätt som det är står vi där i båten och spinnfiskar!

Ut och njut i vårsolen! Skitfiske!

Comments

Kommentarer

Om Andreas Ingrids