Första metardagen och issummering!

Ni vet väl alla varför Kristi Himmelfärdsdagen är en röd dag i almanackan? Naturligtvis för att alla ska kunna greppa sina metspön och ge sig iväg ut på första metardagen!

Vi lever i ett fantastiskt land, under den gångna helgen pimplade jag för fullt under en rad arrangemang i Lofsdalen och i tisdags sprack björkarna ut här hemma.

Nåväl, löjmete stod på agendan och mina barn var i startgropen. Löja kan ju ibland vara ett bra bete vid trolling efter öring om allt annat sviker, så det blev nytta med nöje.

Vet att många trollingfiskare har problem med löjmete så ger här några enkla råd. Finner det lite märkligt att många har tusen teorier inom trollingfiske, men att meta löja kan sätta griller i huvudet på erfarna fiskare.

Bilderna talar sitt tydliga språk, det var full fart!

Mäskning är en viktig ingrediens inom allt mete, löja gillar något som skapar ett moln i ytan. Blanda gärna lite ströbröd med vatten så pass torrt så det spricker upp direkt, tillsätt gärna lite vanillin då det gärna ska vara sött. Vi använde denna dag Dynamite Baits Bream röd som egentligen är ett mäsk för braxen men fungerade även till löjan, något som skapar ett moln är huvudsaken.

Använd ett litet flöte som bär 0,5-1gr, linan behöver inte vara tjockare än 0,12 då tjockare lina och mer bly påverkar betets sjunkhastighet negativt. Blyhagen finns i olika storlekar/tyngd i dispensrar, när ni blyar ett tackel så sätt det minsta 10-12 cm från kroken och det största längst ifrån. Bara en liten bit på antennen på flötet skall sticka upp!

Maggots i olika färger är ett grymt bete och bilden visar hur ni skall sätta den på kroken, anledningen är att ni krokar fisken mycket lättare och betet håller längre på detta sätt. Välj en tunntrådig öglekrok i strl 12-16, öglan förhindrar maggotsen att åka upp på linan och ge missade napp.

Detta var en enkel beskrivning om löjmetets ädla konst utan att krångla till det, kommer bjuda er på mer enkla metetricks framöver.

Som avslutning får ni njuta av lite bilder från slutet på pimpelsäsongen för min del, summerar den som den bästa för min del på många år! Inte många veckor sedan jag var i Trysil och Sälen och borrade i 100-130 cm is, verkligen hårdtestat den svarta Mora Novan och den har verkligen inte svikit mig.

Fyra dagar sedan!

De större exemplaren av abborre var finsmakare i Lofsdalen, mormyska var metoden som kunde lura dom.

Små grejor lurar stora fiskar ibland.
Seger i Sälen-Cup!

Snart har gäddan lekt klart här och båten åker i sjön, då ni….syns!

 

 

Comments

Kommentarer

Om Rapala Proguide