Storöring på årets första fiskepass

Årets inledning på fiskesäsongen 2018 blev riktigt lyckad, men knappast smärtfri. Vi inledde med att plan a och b frös inne då det fortfarande låg is på sjöarna. Efter drygt 40mil i bilen hittar vi tillslut öppet vatten på en sjö jag fiskat i för 8år sedan. Finns det storöringar kvar ? Vi bestämmer oss för att släpa båten genom skogen i en halvmeter blötsnö… en förbipasserande bil gav nog oss en valfri diagnos…

Efter en svettig halvdag är lägret uppe och vi hoppar i båten. Första hugget kommer efter bara 10min fiske. En grann öring på runt 2,5kg som bitit en Shadow rap shad i färgen ROL, öringen får tyvärr loss krokarna i ett hopp precis invid båten.

Vi får genast en ny chans med en 1,5kg fisk som håller hela vägen in! Skönt med fisk i båten! När kvällen kommer bestämmer vi oss för att lägga fokus på ett område i sjön jag sedan tidigare vet brukade hålla grov fisk. Jag tänker genast tillbaka på förra säsongen vilka beten som givit bra med fisk och knyter på en Rapala Scatter rap jointed 9cm i färgen S. Detta borde funka, scatter jointed simmar riktigt lockande med en långsam hemtagning, vilket är värt att tänka på i det kalla vattnet.

Rapalan hinner inte vara i vattnet mer än ett par minuter innan vi står med tung spöböj. Ultegran ylar frisk medan fisken rusar ut mot djupet. Yes! Skriker vi i kör! Efter den kalla vinter vi haft känns detta obeskrivligt! Ska vi lyckas med drömmen om en 5kilos på premiären? Väl inne vid båten håvas öringen säkert och väger in på 4,42kg . Vilken kanonstart! Efter alt slit denna dag kom belöningen! Vilka vackra fiskar alltså!

Öringen högg nära land utanför en udde där udden fortsätter under vattnet och brantar ner till ungefär 9m bottendjup. Ligger vinden på från öst blir här en stor yta med lä tack vare berget på udden. Hela sjön kan ligga krusad men just här är det vindstilla några hundra kvadratmeter. Här samlas ofta insekter över vattenytan på somrarna så ligger vinden på från öst lägger jag fokus på att fiska av just detta område.

Fisket fortsätter vara bra de kommande 2dagarna och vi landar riktigt fina öringar. En kombo som för mig är extremt bra och som jag fiskar bra med oavsett teknik eller bete är

Shimano speedmaster 9fot 7-28gram tillsammans med en Shimano Ultegra 2500 fylld med Sufix Pro 8 0,21. Spöt kastar lätta som tyngre beten långt och har en spänstig mjuk topp tillsammans med en arg ryggrad som hjälper till att trötta ut stora fiskar. Rullen har ett riktigt fint och jämt bromspaket med hela 9kg bromskraft samt Hagane drev och spole vilket gör inbogseringen av fiskar trevlig.

Nu kan man gott göra måsten i några dagar innan man får komma ut på fiske igen. Ha det gott och skitfiske!

Comments

Kommentarer

Om Ingemar Olsson