Vässa dina krokar vassa!

Jag står och kisar ut mot horisonten, Krokbrynet glider över den sista spetsen på trekroken som nyss blev offret för en sten. Kontrollerar varje enskild krokspets. Sylvassa är dom! Nu är jag redo för nästa kast.

En vass krok visar vägen

Genom åren av fiske så har delen där valet och betydelsen av krok, blivit allt mer av vikt för mig. Den där spetsiga laser vassa detaljen som är monterad på mina beten.

För tillfället använder jag mig av krokar från VMC co. Dom har ett brett utbud av krok och kvaliteten som jag eftersöker. Att kunna manövrera dom flesta situationer kombinerat med ett sylvasst resultat är nått som kan förändra fiasko till succé på vattnet för mig.

Jag tänkte kort gå igenom en av mina favorit krokar i modell och hur jag håller dom vass så länge som möjligt.

VMC 4551 Rapala Pike Series

Den krok jag använder mig mest av just nu är VMC 4551 Rapala Pike Series. Det är även kroken som är monterad på Rapalas X-Rap Peto, Otus, Super Shadow Rap och X-Rap Scoop. En extra stark krok av ”high carbon steel” med en ”black coastal coating” som är utmärkt speciellt om du fiskar bräckt eller mer salthaltiga vatten.

En sak som jag gillar med den här kroken är utformningen. Den är varken för stor eller för liten och anpassningen till X-Rap betena är perfekt. Krokgapet och längproportionerna på kroken är lagom. Och man upplever aldrig att trekroken ”hakar” i varandra i utkast eller dylikt.

Den är enkel att skärpa upp och jag har hittills inte vart i en situation där kroken går av för att man upplever för ”hård” härdning från fabrik. Vilket jag kan ha upplevt i mitt tidigare fiske av andra fabrikat. VMC 4551 finns i storlekar som 1/0 2/0 och 3/0

VMC använder sig en kemisk slipningsmetod vilket kommer generera en ”snabbare” penetrering av kroken.

Rapala Proguide och Produkt manager Mathias Holgersson har ordet.

VMC 4551 är en stark och hållbar krok. Coastal black coatingen gör den väldigt rosttålig. Vilket gör den långlivad i saltvatten. Krokspetsarna penetrerar på ett bra sätt och det är en krok jag kan lita på i alla situationer.

Vägen till en vass krok!

Det finns såklart en hel del olika krokbrynen på marknaden. Själv använde jag mig av Rapalas ”Angler hook file” En fil som funkar väldigt bra för mig. Den är 10 cm lång vilket gör den väldigt smidigt att ta med sig. Och den tar inte mycket plats i en väska eller betesbox. Dom kompakt skärande kanterna är raffinerade och brynet är väldigt tät mellan slipen. Vilket ger ett perfekt resultat varje gång om man är noga.

I mitt dagliga arbete som kock så känns brynen och skärpstål som en vana att handskas med. Så jag kan med rag rygg säga att det här krokbrynet är faktiskt väldigt bra. Jag har till och med testat det på några av mina äldre kock och överlevnads knivar med ett gott resultat.

Krok filen är gjord av ”high carbon steel” och det plastade handtaget ligger fast i handen. Finns faktiskt inte så mycket mer att tillägga. Den är lätt att handskas med och gör sitt jobb med bravur.

Så låt säga att vi har en krok som behöver slipas. Så här går jag personligen till väga för att vässa upp den igen.

  • Placera betet i handen, ta ett stadigt tag i kroken och placera en av krokspetsarna mellan tummen och pekfingret. på så sätt har du en bra kontroll över varje enskild spets som du ska vässa.
  • Placera filen i en rak linje gentemot krok spetsen. för att utöka kontrollen ytterligare kan du placera ditt andra pekfinger på filens stål.
  • För stålet med korta och raka rörelser över hela spetsen, enklast om du gör rörelsen bort från kroppen med början på toppen av stålet och hela vägen till stålets slut. och repetera om och om igen tills du är nöjd.

Det viktigaste är att försöka hålla samma vinkel genom rörelsen. På så sätt får du det bästa och skarpaste resultatet.

Det är mitt personliga tillvägagångsätt. Men självklart så hittar man sin egna väg som passar en bäst. Men jag finner det snabbt, enkelt och säkert att gå på den här vägen. Hoppas ni hittat nått litet tips eller trix att ta med er nästa gång ni ska välja en krok eller vässa upp era krokar!

Skitfiske!

Comments

Kommentarer

Om Jonatan Nellfors