”Storabborren 2019” Med Scatter Rap Glass Shad!

Jag blev genuint glad när såg rörelserna i vattnet. Plötsligt stack betet ut i sidan likt en flyende betesfisk. Där och då insåg jag den avgörande upplevelsen i mitt crankfiske.

På väg hemmåt!

Med några få minuter kvar på vår långa hemresa började välkända skyltar och kännetecken torna upp. Timme efter timme med ett höstfärgat landskap längst Sveriges kust. Frostiga träd, en grupp vildsvin och en Stor rovfågel cirkulerar ute på dom öppna slätterna.

Jag känner ett lugn i sinnet. En tillfredsställelse och ett stort leende på läpparna. Dom senaste 4 dagarna har jag upplevt mitt i särklass bästa abborrfiske i livet. Den sista bilden som etsar sig fast i huvudet är färgerna på just den där färggranna och stora abborre som simmar tillbaka ner i vattnet. Ett nytt personbästa! Och hur dom där sju centimetern av plastbete kunde ändra dagen till någonting anmärkningsvärt och oförglömligt.Idag vill jag berätta allt om just detta speciella och spännande ”crank” betet från Rapala.

Scatter Rap Glass Shad!

Låt oss direkt bryta ner den tekniska biten på Scatter Rap. Det kanske ger er en övergripande förståelse om Scattern i sig.

Scatter Rap Glass Shad är ett 7 centimeter långt ”crankbait” från Rapala. Med ett transparant utseende och integrerad folie så absorberar
betets utomstående färgkällor vilket gör att betet får en riktigt härlig naturlig look och reflektioner i olika situationer.En unik egenskap hos Scatter Rap är dess sked.

Den unika designen gör att betet får en speciell gång när den rasslar sig fram i vattnet. Många gånger under mitt predatorfiske har jag upplevt ”följe” syndromet. Otaligt många gånger där fisken väckt sin nyfikenhet och börjat följa mitt bete. Men även allt för många gånger tillslut vikt av för att simma iväg. Och här är väl vad som i mitt tycke är den utstickande faktorn och stora fördelen med just Scatter Rap.

Scatter Rap skeden ger betet en flyende aktion och rörelse. Medans den simmar rakt fram i linje får den plötsligt en utsvävande rörelse till både höger och vänster. Betet ”sticker” iväg. Precis likt en flyende betesfisk. Kombinerat med det flyende beteendet och att Scatter Rap är svävande ger ett stort övertag när du fiskar med långa spinnstopp. Och jag är övertygad att predatorerna triggas genom just detta som även blir skillnaden för fisket att bryta sitt ”följe” syndrom och attackera betet skoningslöst. Mer hugg och fisk i båten helt enkelt!

Mitt personliga fiske bedrivs oftast i klara till halv-klara vatten, vilket också utgör att Scatter Rap blir en favorit. Alla färger som finns att välja från är väldigt naturtrogna och det finns en färg för alla. Ett tips är att kika in Olive Ghost (OGH) eller Black Glass (GBK) som är några av mina egna favoriter på både stor Abborre och stor Gös. Den inbyggda rasselkammaren och möjligheten till väldigt långa kast. Ger dig möjligheten att täcka stora ytor på vattnet när du spinnfiskar Scatter Rap. Men om du är mer av en trolling fiskare då?

Scatter Rap Glass Shad är en favorit bland många trolling fiskare. Den flyende gången gör att betet gör jobbet av sig själv. Det går att fiska betet ner till nästan 4.3 meter. Utrustat med (VMC Black Nickel round bends hooks) gör dig redo att ta en dag på vattnet!

Abborren!

-Du kompis, jag tror jag har hittat på dem. Jag tar ett snabbt svep över dom igen få se om jag får en bättre träff på stimmet.
-Kolla på dem. Här står det garanterat några stora

Jag tog en snabb kik mot ekolodsskärmen. Vi stog på fyra meters djup med några riktigt fina träffar på större fisk som visades på skärmen.

-Vilket bete kör du?

Mathias kikade mot mig medans han rotade runt lite i betesboxarna.

Jag tror jag börjar med en liten mindre jigg och jiggskalle. – Du då?

-Nja, jag funderar på en crank. Scatter Rap glass shad. Kanske..

Mathias hade redan börjat kasta och det dröjde inte länge innan första abborren satt krokad.

Snyggt vännen! Fin första Abborre! Kolla på den.

-Haha ja, Det där var en tjockis.

Min Olive Ghost färgade Scatter Rap reflekterade dagsljuset i vattnet när jag flippade ut betet en kort bit för att kika på gången. Jag var redo! Eftersom Matihas var i full gång med att drilla sin andra Abborre som nu låg i håven. Insåg jag att stimmet med fisk förmodligen var lite mer aktivt för tillfälle. Vilket också ändrade mitt tankesätt till det kommande kastet.

Jag förklarade kort tidigare att Scatter Rap är ett ”suspending” crank bete. Så planen blev att fiska betet väldigt sakta med långa spinnstopp. Att kunna hålla betet i mellan-vattnet så länge som möjligt om Abboorren nu jagade borde ge mig en fördel att klippa en fin. Jag kunde verkligen känna vibrationerna och gången på betet medans jag veva hem det. Första kastet…andra kastet…Ingenting än…

Mathias var krokad med ytterligare en fin 1300+ Abborre. Helt magiskt, Inget som kunde radera det där flinet från han just nu.

Ytterligare ett kast för mig. Det blev ett rätt långt kast. Ni vet ett sånt där kast när man känner sig tillfredsställd i hela kroppen, haha. Det här blev ett sånt kast! Första metrarna speeda jag på vevningen lite för att följa upp med ett långt spinnstopp. För att aedan låta betet sakta stiga.

-BAM!! Japp där satt den kompis!
-Den känns faktiskt riktigt bra Mathias. Eller det kanske är en gädda?

Men djupt därnere en bit bort skymtade vi en randig krigare. -Det är en jätte stor Abborre vännen! Riktigt stor.
-Kan du håva?

Tiden stannade till! Abborren låg i säkert förvar i håven. För att i nästa sekund se min Scatter Rap lossna och trassla in sig i håvgarnet.
Jag tog en snabb kik ner i håven. Förmoldigen min största Abborre jag fångat. Inget snack om att den var över 1500 gram. Dock var den nog inte över den magiska 50 centimeter men riktig hög och fet.

Mathias plockade fram våg och matta för att registrera fisken. 1890 gram och 49 cm Abborre!

Jag var nöjd och euforiskt lycklig bortom all rimlig tvivel. Den här fisken gjorde hela min resa helt klart. Jag använde heller inte min Scatter Rap glass shad nått mer denna resa. Iallafall inte just detta exemplar. Det fick följa med hem till hyllan!

Sakta fick jag se den stora Abborren simma tillbaka ner i djupet och jag bara satt där överlycklig!

Skit fiske på er!
Jonatan

Comments

Kommentarer

Om Jonatan Nellfors