Rippin Rap! Gös, Gädda & Abborre

Den kraftiga vibrationen och rasslande ljudet från Rippin Rap, kan verkligen väcka det mesta som simmar i vattnet! Brutala hugg och galna fiskar kan bli en av dom stora fördelarna när man fiskar Rippin Rap!

-Idag tänkte jag skriva och berätta lite om just Rippin Rap och det effektiva fisket efter gös!

En predator art av rang!

Gös säsongen kommer allt närmre och närmre för min egen del. För vissa av oss har den nog aldrig slutat. Gösfisket kan såklart se ut på många olika vis. Traditionell trolling med vobbler har tex. alltid varit en klassiker genom alla tider. En mer modern fiskemetod, och väldigt effektiv sådan är såklart det pelagiska prickskyttet.

Med en väl utvecklad ekolodsteknik och kunskap som sätter dom flesta skickliga fiskare på prov. En som verkligen bockar av den ena stor-gösen efter den andra är Rapala Proguiden Tommy ”Blomman” Blomander. Är ni intresserade av pelagiskt prickskjutning eller spinn så kan ni se alla inlägg => HÄR

Men för mig, är gösfisket mest relaterad till spinnfisket. Att få jaga dom där mytomspunna vampyr liknande fiskarna med en lätt utrustning är verkligen en dröm!

Gösen som art är nära besläktad med vår Svenska Abborre. Även kallad ”Pike-Perch” på engelska efter sin lite längre predatorliknande kropp och abborrliknande taggiga fenor och sträva hud. Gösen är däremot inte en hybrid mellan gäddan och abborren.

Gös är en väldigt vanlig och populär sportfiske fisk att fiska efter i stort sett hela Europa. Men även en väldigt uppskattad matfisk. Den kan uppnå en vikt på närmare 20 kg runt om i Europa men i Sverige är exemplaren kring 10-12 kg en enormt stor gös.

Hur hittar man gösen?

Mina erfarenheter kring att söka upp gösen kan variera. Tidigt på våren skulle jag lagt mina kort på djupare delar av vattnet. Där finner jag gösen i mellanvattnet, pelagiskt jagandes efter sitt byte. När vattentemperaturen ökar och vi närmar oss ett förstadiet till lek, kommer vi gösen röra sig mer och mer mot grundare vatten och grynn-toppar. Lekperioden kan variera såklart men koncentrationen är nog mellan maj och juni i vatten kring 10-13 grader. Åtminstone på vatten jag själv fiskar.

Så mitt egna fiske efter gösen bedrivs oftast tidigt före leken eller koncentrerat efter lek perioder. Områden med hårdare botten och mycket struktur. Större stenar och stenblock är oftast väldigt intressanta områden. Som vi ser endan på ekolodsbilderna. Första bilden har vi en påbörjad inspelning av en sjökarta från Humminbird ekolodet. Auto chart live är en extremt nyttig funktion när man vill skapa egna kartor och uppfattningar över områdena du vill fiska.

Den andra bilden visar ett klassiskt ställe jag gärna skulle stannat på och börjat fiskat. En markant kant som droppar ner från en grund platå med mycket struktur. Kastandes utifrån och upp på platån för att succesivt fiska mig neråt brantkanten, nära botten. Och dagen i ära gjordes just detta med Rippin Rap i storleken 7 cm.

Rippin Rap!

Rippin Rap från Rapala är ett så kallat ”skedlöst” bete. Ett vibrationsbete med en smal, hög profil. Betet finns i 3 olika storlekar. Minsta storleken på 5cm och 9 gram. För mig är den minsta versionen användbar i tröga situationer eller när jag riktar in mig på ”mindre” fiskar. Abborrfiske eller varför inte öring, röding? Nästa storlek är 6 cm och väger 14 gram. En ”allround” version som med lätthet kan användas till det flesta fisken.

Rapalas Rippin Rap 5-6-7 cm

Sist men inte minst, har vi den största storleken. 7 cm och 24 gram. Personligen även den storleken jag själv använder mig mest av. Man blir förvånad hur detta ”lilla” bete ändå fångar så pass av dom större predatorerna när det vill sig väl. Med sin extrema vibration så och höga rassel-ljud från rasselkammaren så är det verkligen ett favorit bete för mig. 7 cm versionen sjunker relativt snabbt vilket gör det väldigt användbart när jag fiskar gös som står bottennära.

Du kastar betet riktigt långt, och med dom sylvassa black nickel krokarna från VMC blir det en pålitlig kombo. Det finns en uppsjö av coola färger som ni hittar på Normark hemsida => HÄR

Ett hett tips är kolla en extra gång på färgerna med röda inslag. Speciellt om du fiskar i vatten med mycket kräfta i. Både gösen och abborren kan vara som galna när dom riktat in sig på kräftan.

Gös, Gädda, Abborre! Cirkeln är sluten.

Om du nu har införskaffat några Rippin Rap tänkte jag ge några tips på hur du kan fiska betet.

Det enklaste sättet blir förstås att endast kasta ut bete och veva hem det igen. Helt monotont, Rippin Rap vibrerar och rasslar av sig själv medans du fiskar hem betet igen. långa utkast där du tar hem betet över den där favorit grynnan eller strax över det där gräset som alltid växer upp i viken vid sommarstugan! Inte svårare än så.

Men jag kör en hel del med en ”jiggande” teknik när jag fiskar en Rippin Rap. Samma teknik du använder vid traditionellt jigg-fiske efter abborre. Utkast och låter Rippin Rap sjunka till botten. Med en högre spöföring så drar/lyfter jag betet upp från botten. Du kommer känns betet förflytta sig låt säga en halvmeter med kraftiga vibrationer. Släpper till botten och repeterar. Ofta kommer göshuggen precis när betet lämnat botten för att rassla iväg igen.

Beroende på botten struktur så kan jag även studsa över stenarna utan att fastna medans jag jiggar hem betet. Men för vassa och skara stenar brukar ofta resultera i förlorade beten och bottennapp. Jag använder mig ofta av längre tafsar eller hel lina av flourcarbon eller monofilament linor från Sufix. Sufix Advance är en av dom linorna jag själv kör mycket. 0,25 eller 0,28 med en flourcarbon tafs på 0,45 brukar underlätta fisket bland stenar. Jag upplever dom här linorna mycket tåligare vid nötning än en skarp flätat lina.

Dagen i ära!

Just den här dagen har vart otrolig spännande och rolig måste jag säga. Redan vid gryning rullade bilen mot fiskeäventyr. Trion idag består av mig själv och herr Backlund samt predator-fantomen Erik Eg ”vem vet efternamn” . En dag som fyllts av skratt och skoj! men även lite sedvanligt retandes och haglande pikar.

Första stoppet för dagen blev dock en smärre succé. Från den tidigare ekolodsbilden så ankrade vi upp på vår nyfunna platå. Stora stenar och brantare kanter ner mot djupare vatten. Där bland stenblocken skulle få min Rippin Rap få gå och studsa.

”20 minuter” tidigare…..

-Du Nellfors!? är det inte dags att leverera fisk nu? Vi har ju två var redan och du ligger efter.

Backlund står i fören med ett brett flin. Ett vänligt men fortfarande med en gnutta sarkasm i tonen.

-Aja, lugn nu kompis. Det kommer det kommer. Jag är snart ikapp!

Jag sneglade ner i lådan med Rippin Rap och skymtade en kräftfärgad 7 cm version. Bredvid låg en guldfärgad med silverinslag. Svåra val nu.

Första kastet ven genom luften. Smack! – Haha jag sitter i stenen!

Med hög spöföring försöker jag rycka och knycka mig loss. Plötsligt släpper betet och rasslar iväg en säg tjugo centimeter. BAM! – Jaha där satt den! Åh det är nog en stor Abborre! Kanske kilot tror jag. Riktigt fin är den, kolla in dom där röda fenorna.

Nästa kast över samma område och samma stora sten. BAM! -Haha där sitter nästa! Den här känns dock riktigt tung, måste va en gädda!

Och det var det. En stabbig och välmatad gädda på 93 cm med en riktigt stor skalle ändå. -Bra fin den här åh, aja i med dig så får du stimma tillbaka.

Ah, jag säger ingenting men ni kan ha håven redo inför det tredje kastet. Kastar ur och jiggar hem Rippin Rappen med spänd förtjusning. Inget händer..Jag byter färg. Ett par kast till så kom den! Smack! En elektrisk stöt genom spöt och ett riktigt kalas hugg!

-Ja är det en gös så är den bättre, helt klart!

med håven på plats, väntar vi med spänning. Jodå en gös var det i alla fall. En riktigt fin och tjock en. I säkert förvar i håven ligger hon, Rippin Rappen har krokat ur sig själv och sitter fint i sidan på den gummerade håven.

Jag sneglar ner i håven. Över 4 kilo i alla fall? Ett par snabba bilder och sen fick hon simma tillbaka igen. Jag vände mig snabbt mot Backlund med ett smile och försvara mig snabbt. – Haha mjaaa. 6-2 va? Eller har jag missat nått?

Vi skrattade och fortsatte fisket under dagen med några härliga timmar!

Skitfiske!

Comments

Kommentarer

Om Jonatan Nellfors