Fiske med Rapalas nya V-Blade

Ett högkvalitets blade-bait som är riktigt skoj men framför allt enkelt att fiska med! Ett mångsidigt bete som riktar sig till dom flesta arter. Framför allt Abborre, gös & gädda! Ett bete som tillämpar allt från den unga nya fiskaren, till familjedagar på vattnet eller den mer erfarna predator jägaren. Häng på i artikeln så går vi igenom Rapalas nya V-blade!

Uppbyggnad & Design!

För ett tag sen så släppte Rapala ett nytt bete i kategorin ”blad beten” som heter V-Blade. Som alltid har möjligheten funnits att testa och fiska en del med betet för att lära känna och klämma på nyheten i sortimentet. Just den här dagen spenderas ute på en större sjö i jakt efter några pigga sommargösar. Men bonus fisk som arga gäddor och en hel del vackra abborrar blir det så klart också med detta vibrationsbete!

V-Blade är 6 cm långt och väger 14 gram. Betet består av metall men innehar också vissa plastdelar i kroppen. Båda av hög kvalitet och snygg design. Vilket visar än en gång hur utvecklarna på Rapala i min bok får ett plus i kanten.

Innerkroppen på betet är den delen som är av plast. Som i sin tur omges av en metallram för att stärka upp hela betet och gör det väldigt tåligt i sin helhet.

Rapala V-Blade i färgen ”MBS” en klar favorit nu i sommartider!

I övre delens rygg hittar man två lin hål på betet. Hålen ändrar betets gång och karaktär. Centrerat i kroppen hittar vi även rasselkulan. Som kommer höras och skapa kraftiga vibrationer i vattnet. Två stycken monterade krokar hittar vi också. Den främre är en dubbel krok som hänger under magen. Och en super vass trekrok som bakre krok. Båda krokarna är från VMC och betet är ”ready to go” direkt ur förpackningen.

Som vanligt är färgerna som finns att tillgå riktigt spännande. En stor fördel med Rapalas färgkollektion tycker jag. Det finns 16 olika färger på V-Blade och mina två egna personliga favoriter är ”Molten copper” MLC och ”Moss back Shiner” MBS färgerna. Färger som har fungerat riktigt bra i dom flesta vattentyper och väderlek för mig. Men på Normarks sida hittar ni fler färger och kanske hittar er egna favorit snabbt. (klicka här för hemsidan)

V-Blade från Rapala!

Hur fiskar jag betet?

V-Blade är klassat som ett vibration och metalliskt blad bete. Vilket såklart innebär att dess stora styrka är dess rasslande och vibrerande egenskaper. Det höga rassel ljudet och kraftiga vibration i vattnet, lockar och gör fisken extremt nyfiken och ibland irriterad.

Det finns två olika metoder som har fungerat bra för mig. Den första metoden är en monoton vevning och hemtagning av betet. Ex.

Ett av dom första stoppen idag gjordes på ett stenigare område med ett max djup på ca 4 meter. Ett större område med en hel del små sten och hård botten.

Vi fiskar på en stund, då och då ser vi några klassiska ”abborrstaplar” på ekolodet. Och för att täcka så mycket vatten som möjligt på det större området så blir det långa kast och en jämn och stadig monoton hemtagning av betet. På det här viset kan V-Blade vibrera och rassla hela vägen genom kastet och in till båten igen. Och på så sätt väcka liv och nyfikenhet hos fiskarna vi söker. Ett lätt sätt att använda V-Blade på. Bara kasta och veva hem betet. Och du kommer garanterat fånga fisk på det!

En vacker Abborre tagen på V-Blade i ”Melted Copper”

Den andra metoden i hur jag fiskar V-blade är en mer klassisk jigg metod. Där jag då studsar betet längs botten och hela vägen tillbaka till båten. Ett Ex. är följande

Vi har precis lämna det större ”grundare” området. Vi söker djupare vatten med högre botten struktur och steniga platåer. Ekolodet visar mellan 8-9 meter för tillfället. Med stigande ”kullar” på ca 5-6 meter. Ett mer kanske klassiskt ställe för gösen att hålla till på denna årstid. Speciellt i det här vattnet. Men fisket visar sig vara rätt segt just idag. Vädret och lufttrycket har åkt berg och dalbana under veckan och vi har svårt att hitta den aktiva fisken. Efter en stund så dyker ett par mindre ekon upp på ekolodet. Vi stannar till och ankrar upp en kastlängd från grund toppen och börjar fiska igen.

En melted copper hänger på tafsen. Monterad i den bakre lin öglan vilket ger V-blade ett snabbare och rakare dropp till botten med huvudet först. Betet får en skarpare och ettrigare gång vilket jag kan föredra på just fisket efter gös. Idag vill jag fiska lite mer aggressivt. Låta V-Blade sjunka så fort som möjligt till botten och börja jiggandet. Att låta betet studsa bland stenar och hårt botten verkar ändå vara väldigt effektivt. Med en högre spöföring får du en direkt kontakt med linan och känner vibrationerna kraftigt i betet. Väldigt ofta kan jag tycka att göshuggen kommer precis när jag lyfter betet från botten i en jiggrörelse. Och självklart i vissa fall kommer hugget stenhårt via droppet. Två olika men ändå enkla och effektiva sätt att fiska ditt V-Blade på.

Fin sommar Gös på V-Blade i färgen ”Melted Copper”

Några avslutande ord..

Vi lyckades peta upp några fina mindre sommar Gösar. Även om dom stora höll sig undan den här dagen. Men summeringen av Rapalas V-Blade blir flera tummar upp för mig. Ett grymt vibrationsbete med en cool design och fräcka färger. Betet är enkelt att fiska och kommer redo med krok och beteslåset direkt ur förpackningen. Två olika lin öglor i ryggen för olika riggning och varierande gång. Man kan kasta-veva betet eller jigga det traditionellt längs botten. Ett bete som absolut är värt att testa på Abborre, gös och gädda! Eller varför inte öring, röding och harr? Jag tror de flesta fiskarna får upp ögonen för det här vibrerande blad-betet!

Skitfiske på er!

Comments

Kommentarer

Om Jonatan Nellfors