Vårt livs abborrfiske

Ja jag vet inte riktigt hur jag skall börja. Men jag ska försöka få ihop några rader om ett galet abborrfiske som jag aldrig trodde jag skulle få uppleva i en insjö i Mellansverige.

Jag och min namne Andreas har vår ”kvartssamtal” under veckorna där vi diskuterar hit och dit vart vi har chansen på fina fiskar kommande pass. Vi började med att bestämma att det skulle bli förleksabborrar nästa pass. Ett fiske jag själv sällan bedrivit. På våren har jag fiskat gädda och på sommaren abborre. Men Andreas hade en bra känsla eller rättare sagt, vi hade en dålig känsla för gäddfisket.

Efter några ”kvartssamtal” bestämde vi oss för dag och sjö. Dagarna gick och till slut var det dags. Klockan ställdes på ”tidigt” och vi möttes upp vid sjön.

Vi började kasta av några grynnor utan resultat. Det var endast några gäddor som var i farten. Timmarna gick och vinden tilltog. Det blev riktigt svårfiskat. Men vi fortsätter leta strukturer på botten med hjälp av ekolodet. Till slut lyckas vi landa dagens första abborrar. En varsin rund och fin fisk på 5-7hg.

Var vi nått på spåret nu?

Ja kanske för några minuter senare ligger en riktig ”fotboll” i håven. Ett bestämt hugg på min Boom Shad 8cm som jag trodde var gädda tills den låg i håven.

Vilken skönhet!

Vilken fantastisk abborre! Vilken kondition!

Boom Shad är en ny jigg från Storm som finns i både 8cm och 10cm utförande.

Nu var vi nått på spåret. Abborren var 43cm lång och vägde hela 1,48kg.

Vi nöter vidare men resultaten uteblir. Det som händer är att byvindarna blir starkare och till slut får vi ge upp och söka oss i lä. Vi testar grunt och vi testar djupt men några abborrar hittar vi inte.

Klockan går och lunchtid blir eftermiddag och eftermiddagen lider mot kväll. Då lättar vinden och vi bestämmer oss för att ge området som hittills gett fisk ett försök till innan det är dags att ge upp. Vi hittar stenstrukturen där vi fick abborrarna tidigare och ankrar. Redan i första kastet ser jag Andreas sätta ett mothugg. En galet stark fisk som gör allt för att inte hamna i håven har nappat. Spöt bugar och den gör rusningar vid båten. Till slut dyker dagens andra ”fotboll” upp och den glider fint in i håven.

Ännu en galet vacker insjöabborre på 44cm och 1,42kg.

Vilka fiskar! Äntligen abborre igen och det är alltid kul när det är rättvisa i båten och båda får fisk.

Nu var det bara att fortsätta nöta. Kasta, kasta och kasta! Kanske var dom på gång nu!

Men det blir inga fler abborrar på detta ställe. Vi gör en kort förflyttning och letar liknande struktur vi fiskade på nyligen.

Vi hittar ganska snart ett liknande område och sen är allt lite oklart. Det är lite som en dimma. Men jag minns iallafall att redan första kasten står vi båda med böjda spön med stonkande starka abborrar som nappat på våra jiggar. Ganska snart står det dock klart att Andreas fisk är bra mycket större än min. Jag gör mig redo med håven och efter en jäkla fight kommer den finaste abborre mina ögon skådat upp från djupet. Den glider in i håven och jag och Andreas bara tittar på varandra. En sak är säker! Den är lätt över 1,5kg. Men hur mycket större är den. Andreas vågar knappt titta ner i håven. Kan den till och med slå hans PB på 1,86kg?

Vi förbereder måttband och vågar. Sannings minut är inne. Först måttbandet….

49cm och nu börjar det lukta en groteskt stor insjöabborre. för den är fruktansvärt tjock.

Fram med vågen och sen abborren!

Den väger 1,91kg, ett nytt PB !

Vilken fantastisk fisk!

Så ser en drömfisk ut!

När vi samlat oss lite så måste vi ju fortsätta fiska. Kanske simmar det fler stora abborrar här.

Visst gör det det! Först ett par mindre fiskar på 7-8hg innan det åter är dags för Andreas att dra en fining. Inte lika stor så klart men den trycker ändå ner vågen till 1,35kg.

Snabbt tillbaka med den och nu är det min tur. Ett stenhårt hugg på min Boom Shad 8cm och mitt Muse Black 5-20g böjer bra. Det råder inga tvivel på att det är en abborre. Framme vid båten gör den allt för att inte bli håvad men efter några rusningar ligger den där i håven.

Men jag ser snabbt att den inte är lika stor som Andreas drömabborre. Medans jag sätter mig ner och samlar mig och krokar av min abborre, har även Andreas fisk på. Även detta är en fin abborre. Vipps så ligger det två kilosklunsar i håven.

Ännu en drömfisk!

Andreas abborre väger ”endast” 1,1kg. Min är 47cm och trycker ner vågen till 1,61kg. Dagens andra regfisk är ett faktum.

Vilket galet fiske! Vi får några till 7-8hgs innan huggperioden dör ut. Det är som någon trycker på en knapp. Det blir stendött förutom en gädda som snor min Boom Shad.

Nu är det dags att packa ihop och åka hem. Jag och Andreas bara ser på varandra och skakar på huvudet! Vad har vi nyss fått uppleva!

En topp 5 på 1,91-1,61-1,48-1,42 och 1,35kg i en insjö i Mellansverige.

Det är en totalvikt på 7,7kg.

Frågan är om vi någonsin får uppleva detta fiske igen. Iallafall så kommer toppfisken bli väldigt väldigt svårslagen!

En sak är säker! Denna dag kommer vi alltid minnas med glädje och eufori och det finns risk eller ska vi säga chans att våra barnbarn kommer att få höra om denna dag även dom!

En 13timmars fiskedag var till ända och nöjda och belåtna åkte vi hemåt!

Jag lovar att det var två fisketokar som somnade gott denna kväll!

Skitfiske på er!

Comments

Kommentarer

Om Andreas Ingrids