Starka öringar i badvänligt vatten

Ytvattnet är riktigt varmt i många insjöar just nu. Skillnaden mellan succé och fiasko är att hitta en fläck med fisk och sedan presentera betena någon meter djupare än i normala fall. Som vanligt i sommar så var Scatter rap minnow 11cm het igen. Just nu verkar dem vilja ha minst 20gram extra sänke framför betet. Jag fäster antingen miljösänken eller vanliga päronblyn med gummiband ca10m framför betet. Vikterna som fungerat bra är 20gram,40 gram och helst 60gram.

För dagen fann jag lite aktiv fisk med hjälp av ekolodet och valde att nöta på där. Det dröjde inte länge innan första hugget kom på en 20gram blyad Scatter i den gamla hederliga färgen S. Härligt fet öring som kompisen glatt kämpade in för ett foto. Kvällen fortsatte och vi landade en del fina öringar och tappade dessutom ett par riktiga fighters just utanför håvavstånd.

Prova vikta ner betena i sommarvärmen. Det enda som behövs är några sänken och gummisnoddar av tunnare modell. Sänket rycker du själv eller din kompis loss under drillningen. Anledningen att den ska sitta 10m framför är att fisken inte ska vara allt för nära båten när detta moment sker(större risk att fisken börjat skygga för båten) å sedan stör inte vikten betets rörelser jämfört med om den suttit nära. Du kan fästa vikten mindre än en spölängd ifrån utan att ta av den alls men detta är inget jag brukar göra frekvent då risken för att en gungande vikt nära fisken också ökar risken att krokarna slits loss, helst med tyngre sänken.

Skitfiske !

Comments

Kommentarer

Om Ingemar Olsson