Tillämpa rätt mormyska efter ditt fiske

Mormyska fisket är ett väldigt roligt men även effektivt fiske. Ibland är det just denna fiskemetod som kan vända en hel fisketur till succé. Nedan tar jag upp om hur jag väljer mormyska efter mitt fiske.

Jag tänkte berätta lite mer ingående av mitt tänk när jag väljer mormyska innan ett fiskepass. Jag tar för vana att alltid planera noggrant ut en plan för dagens fiske eller för fiskedagarna. Men det gäller även att vara öppen i sin plan och kunna svänga i den. Om till exempel väder eller fiskemetoder sticker ut sig som bättre för stunden eller sämre.

Vågrätt eller lodrätt har jag alltid med mig i bakhuvudet. Det jag syftar på är hur jag fiskar min mormyska i vattnet. Och även det som styr valet av just modell på mormyska.

Fiskar jag lodrätt, menar jag rakt upp och ner i vattenmassorna. Huggen kommer i en lodrät riktning. Det är då jag gillar att välja en mormyska med kroken i rätt riktning för detta också. Här är Waxy Jig perfekt för att fiska snabbt upp och ner i vattenmassorna. Huggen kommer underifrån när man väljer att veva snabbt upp från botten. Tanken är att efterlikna ett vattenlevande kryp som flyr. Agna gärna mormyskan med en lil creature bait eller 13 fishings beten för att göra det extra oemotståndligt. Detta är något som kan vara helt outstanding vissa dagar och jag gillar främst att bedriva denna typ av fiske på lite djupare vatten. En grynna eller en djupkant är en perfekt plats för detta. Varför jag nämner dessa två platser är för att det generellt stryker förbi fisk på dessa platser och man kan förhoppningsvis få någon att hugga.

Prova själv är det jag främst skulle vilja säga och framförallt på rödingen. Vinter som sommar blir den extremt nyfiken och ibland lite extra hungrig när man gör just detta. Många år har jag fiskat med ekolod på djupare vatten och det är inte alltid dom hugger. Men det är nästan alltid så att fisken följer med under betet och tillslut kommer dom vilja att äta.

Vågrätt syftar jag på fiskets hugg som sker i mer raka led. Även fast detta fiske (om man ska vara petig) blir lodrätt då jag oftast studsar några centimeter upp och ner på botten. Det är lite mer diskret jämfört med förra metoden. Men syftet är att röra upp bottenslam och likna ett kryp som söker föda eller skydd. Här passar Mongo Jig utmärkt för detta fiske. Och med en lil creature bait eller 13 fishing baits i valfri modell blir detta en dödlig kombo. Huggen kommer ofta baktill och det är därför perfekt att ligga rätt med kroken i en vågrät riktning. Det krokar bättre och gör att man tappar mindre fisk. Dom allra petigaste och kinkigaste fiskarna fastnar även bättre.

Det är det här som är fiske. När man börjar se över sina metoder, provar nya metoder och efter sina upplevelser som man lär sig nåt nytt. 

Skitfiske!

Comments

Kommentarer

Om Lucas Lövgren