Midvinter-Röding

Den hetaste perioden på röding i fjällregionerna är just midvintern. Få ljustimmar och mycket aktivitet i hålet under korta perioder är signalementet för fisket. Exakt så var upplevelsen på sjön idag!

Det var i de sista minutrarna av gryningen som vi anlände till sjön. Jag visste inom mig att det kanske är för sent för att pricka den mest aktiva perioden på dagen – morgon hugget. Detta tack vare några bäckar som börjat rinna ovanpå marken och skapat blank is blandat med forsande vatten på den tänkta körvägen, vilket gjorde att vi blev försenade. 

Jag borrade upp det första hålet med Rapala Ur-borren som jag dagen innan hade bytt nya och fräscha skär på. Det gjorde att det gick otroligt snabbt att komma ner, likt att borra i smör. Agnade därefter kroken, modell 7237 BN LIGHT INLINE SINGLE från VMC, med maggots samt Blue Fox lil Creature bait och släppte ner.

Innan jag själv hann vänja ögonen i hålet och se botten uppmärksammade jag vitfenorna där nere. Förvånad blev jag inte riktigt då det är en sjö som jag mycket väl känner och jag vet med mig att det kan gå snabbt under rätt förhållanden.

Tre stycken vackra och fina rödingar cirkulerade mitt bete där nere. Jag riktade in mig på den som var lite större än sina kompisar och fick tillslut rätt fisk att hugga. En kort fight följde där fisken stånkar lite under isen innan den kommer upp.

 Vilken känsla! Det är exakt för dom här tillfällen som gör att jag älskar rödingfisket. Man kommer alltid så nära inpå fisken vilket är så sjukt kul. Jag konstaterar att kroken som jag använde fungerar riktigt bra. Den öglan som finns på kroken är bara till fördel i fisket eftersom den gör att kroken ser lite extra god ut vid fiske. 

Har du inte provat att kikpimpla efter röding så gör det. Upplevelsen och spänningen är unik. Du kommer inte ångra dig :) 

Comments

Kommentarer

Om Lucas Lövgren