Pigga abborrar och sömniga sutare!

Sista fiskepassen har ägnats åt så kallat finessfiske med dropshot, texas och carolinarig. Vi har fiskat i en ”nygammal” sjö med hyfsad potential på grov abborre. Det finns få stora exemplar i sjön, men rätt fisk kan överstiga drömgränsen två kilo med lätthet. Jag har sett flertalet sådana monsterabborrar som ortsbefolkningen välvilligt visat bilder på. Mitt första kast i sjön för några år sedan resulterade i en riktigt mager abborre på 1595 gram. Så potentialen finns men abborren är oerhört skygg eftersom vattnet i sjön är kristallklart. Sjön är också känd för sina stora sutare. En rolig episod inträffade när vi sakta, med elmotorns hjälp styrde in i en liten grund och gräsbevuxen vik där jag visste att det huserade mängder med stor sutare. Martin Liden som var med är mitt vittne till händelsen eftersom den är smått otrolig. När vi sakta glider fram ser vi en enorm sutare som hänger och sover i vattnet någon meter ner. När skuggan från båten kommer över den vaknar den upp ur sina våta drömmar och far iväg som en nyårsraket in i viken, där den plötsligt ångrar den sig, ändrar riktning,  och kommer tillbaks i racerfart mot båten där det tar stopp då den  kraschar med huvudet före rakt in i plåten. Därefter ligger den ett bra tag och sprattlar och slår i ytan innan den åter sätter fart in mot vassen och försvinner. Den har säkert ont i huvudet än. Tur det är bra plåt i Alumacraften annars hade det varit risk för en buckla :-) Hur gick abborrfisket då? Jo några fina borrar blev det, men drömfisken simmar kvar.

IMG_5140 IMG_5158

För att fiska dessa tekniker krävs lätt och känslig utrustning som registrerar minsta napp. Jag har provat några olika utrustningar och kommit fram till mina favoriter:

Yasei Dropshot Pearch 3-12 gram 190 cm (6’2’’)
Shimano Stradic C14 1000FA
Lina. Sufix Nanobraid 0,8 mm

Yasei Dropshot 7-28 gram 210 cm (7”)
Shimano Exage 250FD
Lina. Sufix Nanobraid 0,8 mm

Comments

Kommentarer

Om Rapala Proguide