Laxguidning gav 3 Östersjölaxar

Nyligen hade jag en laxtrollingguidning på havet, och bra gick det! Jag hade tre herrar i båten, och alla gästerna fick även drilla lax! Tre laxar upp av 5 möjliga på kroken..

20150612_125145
Ung fiskare får hjälp då laxen är mycket stark. Shimano Tekota 600 rullen knarrade härligt på fiskeguidningen! www.fishguide.se
Lyckan är total när laxen äntligen är bordad, första laxen någonsin! :-) www.fishguide.se
Lyckan är total när laxen äntligen är bordad, första laxen någonsin! :-) www.fishguide.se
20150612_154722
Ännu en lax landad på fiskeguidningen, och återutsattes efter en snabb bild! www.fishguide.se
20150612_170948
Mer lax med fettfena, och även här blev det en snabb bild! Shimano Tekota 600 rullarna fick jobba en hel del! www.fishguide.se

Nyligen hade jag en laxfiskeguidning på havet (Ålandshav), och bra gick det! Vi hade tur med ett bra väder, och ofta med bra väder så brukar laxen även vara på hugget. Vi började dagen med ett ”dubbelhugg”, två laxar nappade samtidigt varav det knarrade ljuvligt och dubbelt upp från två av Shimano Tekota 600 rullarna.  Den ena laxen klev tyvärr av efter ett tag, men den andra laxen landade vi tryggt lite senare som tur var! Pga relativt nya regler så tvingades vi att återutsatta den fisken igen pga ”fettfenan”, och troligen överlevde nog just denna laxen då den simmade iväg fint, kunde vi se i det klara vattnet. Vi trollare måste återutsätta laxen igen om dom har fettfena (gäller endast trollare och som utgått från Svensk hamn)! Några timmar senare drog vi på ännu en ny lax igen som vi även denna landade tryggt, men även den här laxen hade fettfenan kvar och fick gå tillbaka till sitt rätta element igen (troligen sjönk nog den här laxen till botten helt i onödan då vi försökte återutsätta den samtidigt som vågorna var högre nu!) På eftermiddagen så kom sedan det sista hugget, vilket visade sig vara ännu ett ”dubbelhugg” till, och återigen så tappade vi den ena laxen, men landade sedan den andra laxen tryggt, vilken vi den här gången som tur var fick behålla! Grymt skönt med godkänd lax i båten, och 3 landade laxar av fem möjliga blev det totalt den här mycket trevliga fiskedagen för oss! En förkortad sammanfattning av vad jag skrev tidigare på min hemsida när dom nya reglerna infördes sommaren 2013:   ”Endast vi i Sverige har en ny regel sedan förra året på havet, och den nya lagen innebär att all lax med fettfena skall återutsättas igen (gäller endast oss ”laxtrollingfiskare” på havet som utgått från Svensk hamn)! Gärna för min del med fiskevård (som jag även gärna jobbar för och har även jobbat för mycket), men det hade kanske varit bättre med fångstbegränsning istället!? Tex en eller max två laxar per fiskedag hade varit bra!? Nu kan man fiska (om man har max otur) flera dagar utan ett enda hugg, och när drömfisken väl smäller på så kan den ha fettfenan kvar trots att den kan vara odlad ändå (väldigt många odlade laxar har faktiskt fettfenan kvar i Östersjön), och man måste då ändå återutsätta den laxen oavsett väder och kondition! Jag personligen gissar att vissa av laxarna som återutsätts igen sjunker till botten, om inte sälen hinner sno den såklart vilket känns trist samtidigt som det är slöseri! Tänk er en fiskedag med dyningar och hård vind, och att samtidigt försöka hålla en lax på rätt köl (som kan ta tid) för att sedan återutsätta den, detta är inte lätt och snudd på en omöjlighet!? Exakt samma lax som vi fick med fettfenan kvar (laxen på bilden) får så snart den kommer upp i tex Dalälven (som är våran närmaste laxälv) behållas utan minsta problem av strandfiskare, eller spinnfiskare från båtar enl lag, eller fiskegubbar som har redskap/fällor (där dom finns)! Personligen fiskar jag lax ganska lite varje år, och med dom nya reglerna så är det risk att intresset sjunker med dom nya reglerna. Jag personligen gillar C&R mycket, och utövar detta till största delen av mitt privata och guidefiske. Jag har fiskat specimenfiske nästan hela livet (efter karpar, ålar, malar, sutare etc), och har C&R-fisket i blodet, och har personligen även återutsatt många laxar på havet (!) samt i Vänern & Vättern under tidigare års fisken när det räckt för dagen i fiskbaljan ur moralisk synpunkt (sunt förnuft)! Jag personligen fiskar oftast mina laxar på havet mellan Singö och Åland (Ålands hav), och där är det vissa år inte alls lika mycket lax som i tex södra Östersjön. Vissa blåsiga fiskedagar är dessutom inte lämpade för att bedriva C&R på lax över huvudtaget känns det som! Som sagt, en fångstbegränsning hade kanske varit bättre tror jag!?”  Hur som helst, vi hade en kanontrevlig fiskedag på havet mina gäster och jag den här sköna fiskedagen, och var mycket nöjda med tre landade laxar av fem säkra laxhugg! Utrustningen bestod av Shimano TDR trollingspön (gamla härliga trollingspön sedan ca 20 år tillbaka) samt suveräna Shimano Tekota 600 trollingrullar (vilka även är klockrena till havsfisket i Norge)! Utöver laxarna som vi landade så såg vi även en massa sälar både i vattnet och på ett skär, och som mest ett 20 tal sälar samtidigt. Känn er förövrigt varmt välkomna på ett kul, lärorikt och ett spännande sportfiske framöver i båda guidebåtarna – boka vårens, sommarens och höstens fisketurer redan nu, allt ingår!

Vi har förövrigt alla relevanta behörigheter (Fartygsexamen klass VII) samt Högfartsbehörigheten, vilket är krav på havet. Även inomskärs krävs minst Skeppare klass 8 samt Högfartsbehörighet!

Fiskehälsningar, Mikael ”Mike Pike” Puhakka 0708-722 733 Hemsida/Bokning: www.fishguide.se

Comments

Kommentarer