Tre Östersjölaxar landade från kajak!

Nyligen gjorde vi ett ”wild & crazy” testfiske på havet. Vi trollade vandringslax (Östersjölax) från kajakerna, och landade 3 st laxar (!!) totalt från våra  Hobie Pro Angler fiskekajaker. Alla Shimano Tekota 600 rullarna var proppfulla med lina, så vi var trygga!

Shimano Tekota 600 rullarna var fullsmockade med lina, så vi var trygga om storlaxen skulle kliva på!! :-) www.fishguide.se
Shimano Tekota 600 rullarna var fullsmockade med lina, så vi var trygga om storlaxen skulle kliva på!! :-) www.fishguide.se
Staffan Jorup drog en fin Östersjö lax från kajaken, och återutsatte den även!! :-) www.fishguide.se
Staffan Jorup drog en fin Östersjö lax från kajaken, och återutsatte den även!! :-) www.fishguide.se
Själv drog jag två Östersjölaxar via kajakfiske trolling, galet kul!! :-) www.fishguide.se
Själv drog jag två Östersjölaxar via kajakfiske trolling, galet kul!! :-) www.fishguide.se

Nyligen gjorde jag och min vän, duktiga Staffan Jorup ett ”Wild & Crazy” fiskeexpriment! Efter att vi följt vindarna ganska noga under 2-3 veckors tid så blev det äntligen läge att prova vårt lilla ”expriment” som vi båda trodde mycket på, och bra gick det! Vi landade tre Östersjölaxar totalt under en ganska kort tid, och samtidigt landades det endast en enda lax på ca 15 trollingbåtar (som vi då kände till via VHF:en enl rapporter)! Vi hade ingen följebåt eller annan support, utan paddlade hela vägen från stranden vid Ankarudden där vi lämnat bilarna, och fiskade oss bortåt sydspetsen på Öja (rundade Landsorts Bredgrund/fyren), och jobbade oss hemåt igen. Hobie Pro Angler har ett trampsystem (”Mirage Drive”) så att man kan fiska med båda händerna fria, men bara fågelvägen över öar och land från bilarna till fyren är hela 8 km enl Eniros ”Mät” funktion, så med andra ord så åkte vi ca minst 20-22 kilometer (!) i kajakerna (ca dryga 11 nautiska sjömil) i ett ganska högt tempo (laxtrollingtempo), vilket vi verkligen kände av under många dagar efteråt i kroppen (är fortfarande dunderförkyld)! Laxarna var inte så stora, men det var en otroligt cool känsla att drilla lax på havet när man sitter i höjd med vattenytan. Staffan drog den största laxen på närmare 7 kg (kanske över), och min största lax låg på kanske 6-7 kg. Min första och mindre lax hade förövrigt en fettfena, och den fick gå tillbaka till sitt rätta element enligt lag, medans lax två behöll jag för röken hemma! Superduktiga Staffan släppte sin lax tillbaka också, trots att den saknade fettfena (en eloge till honom)! Vi fiskade lite olika i kajakerna, Staffan körde med 4 spön samtligt medans jag själv trollade med 4 paravaner på sidorna, samt ett bakspö med superfina Luhr Jensen Dipsy-Divern (size nr 0) för att kunna fiska djupt (fem Shimano TDR trollingspön totalt laddade med Superfina Shimano Tekota 600 rullar)! Det togs en 17 kgs lax före vi kom ut, och tankarna fanns där hela tiden på en plus 15 kg lax för oss vilket inte alls är omöjligt (eller betydligt större), och det hade verkligen varit galet coolt att drilla en sådan lax från Hobie Pro Angler 12 fiskekajaken! Nästa år ska vi ta dom stora är det tänkt då vi gärna vill ha lite ”gratisbogsering” på havet (dit laxen vill), men nu har vi andra spännande fiskeprojekt på gång bara vädret blir rätt! Känn er förövrigt varmt välkomna på ett kul, lärorikt och ett spännande sportfiske framöver i båda guidebåtarna – boka sommarens och höstens fisketurer redan nu, allt ingår!

Vi har förövrigt alla relevanta behörigheter (Fartygsexamen klass VII) samt Högfartsbehörigheten, vilket är krav på havet. Även inomskärs krävs minst Skeppare klass 8 samt Högfartsbehörighet!

Fiskehälsningar, Mikael ”Mike Pike” Puhakka 0708-722 733 Hemsida/Bokning: www.fishguide.se

Comments

Kommentarer