Röding på vertikalen Del:2

Att tänka på

Innan man börjar fisket är det några viktiga saker att tänka på. I Vättern finns tre områden där det råder totalt fiskeförbud. Dessa är Norrgrundet, Tängan och Fingals. Inget fiske får bedrivas här vare sig av sportfiskare eller yrkesfiskare. Förbudet gäller året om. Sen finns det även sju fredningsområden där fredningstiden är mellan den 15 september till 31 december. Det kan vara klokt att lägga in de områden det råder totalförbud på i förväg i plottern. Att fiska innanför kan bli en dyr erfarenhet. Fiskar man efter den 15 september får man även ha koll på de andra områdena.

Hur man lägger in områdena i plottern är inte så svårt. Gå in på Länsstyrelsens sida på nätet (vattern.org) och skriv av de värden som finns angivna för varje område. Skapa sen en rutt för varje område med dessa värden och spara under respektive namn. Sen är det bara att aktivera rutten när man närmar sig det berörda området. Då ser man tydligt vart gränsen går. Mycket smidigt. Dessa fredningsområden har en viktig funktion för att säkerställa ett långsiktigt och hållbart fiske så förbudet gynnar alla som fiskar i sjön. Sådana områden borde det enligt mitt tycke finnas i många andra sjöar också.
All info om Vätterns fiskeregler finns att läsa om här: Fiskebestämmelser

 Så här ser det ut på plottern när en rutt med fredningsområdets kordinater är aktiverad. I detta fall är det Norrgrundet.

Vart finns rödingen?

Vättern har en strandlinje på hela 52 mil och är Europas femte största sjö. Med andra ord finns det skapligt mycket vatten att gömma sig i. För mig är det sommaren som gäller när det skall vertikalas efter röding. Det funkar på vintern också, men då är det kallt och eländigt och rödingen är på ett uruselt humör. Så även jag. Dessutom är den utspridd i alla vattenlager över hela sjön på grund av det kalla vattnet och är svår att hitta. Det är sommar och sol som gäller. Det är inte mycket som slår en färgsprakande solnedgång över ett spegelblankt Vättern en varm sommarkväll. Särskilt inte om rödingen varit på hugget innan.

Med sommarens stigande vattentemperaturer tvingas rödingen ner på djupare vatten, under det så kallade språngskiktet. Enligt min uppfattning går den mycket bottennära på sommaren, förutom när den jagar. Det är då man hittar den lättast med hjälp av ekolodet. Använd gärna ett lod med bred spridningsvinkel på ekolodskonen, då hittar man mycket mer fisk. Extra lyxigt är det givetvis med ett ekolod med SideVue-funktion, men det är absolut inget måste. Ett enkelt lod med skvallerfönster (realtidsfönster) är egentligen allt som behövs.

Jag skulle vilja påstå att rödingen finns talrikt utmed hela Vättern men givetvis finns det bättre och sämre ställen. Söker man på djup mellan 25-35 meter kommer det inte dröja länge innan första rödingen tecknar sig på displayen, vart man än fiskar. Som vid allt annat predatorfiske är det vart betesfisken befinner sig som är lösningen på ett lyckat fiske. Hittar man den så är inte rödingen långt borta. Sök på skarpa kanter, djuphålor, grund och ryggar med djupt vatten i omedelbar närhet. Sådana ställen är alltid heta. Det får gärna vara lite strömsatta ställen. Under benlöjans lek patrullerar den gärna på lite djupare vatten utanför lekvikarna. Håll koll på vinden. Har det blåst åt ett visst håll under en längre tid kan det medföra att mängder av betesfisk gått in mot kanter, vikar och grund i vindens riktning. Då kan man lugnt räkna med att även ”Rune Röding” uppmärksammat detta och är där och förser sig av delikatesserna.

Fortsättning följer…
Med vänlig hälsning

Björn ”Carlo”Karlsson.

Comments

Kommentarer

Om Rapala Proguide