Årets första 10 plussare på R.I.P Shad Curly Tail

 

Älvgädda_huvud_rip-1Igår var det dags för första gäddpasset för året, med mig var Jonatan Backlund. Ingen hade egentligen några förväntningar på dagen.
Vi började att leta platser fisken står under vintern, platserna som normalt håller betesfisk och gädda var helt tomma. Och då menar jag helt tomt! Planen gick då över till ståndplatser innan lek där strömmen inte är för stark och skyddade lä-kanter som brukar ge en och annan gädda i mars-april. Vatten tempen varierade mellan 0.5-0.6 grader så det är långt till lek. Men provar man inte så för man inget veta.  Positivt var att det inte gick så mycket vatten i älven på eftermiddagen och bildat större bakvatten och mer isolerade strömkanter än normalt.

Redan på första platsen fick jag en helt okey fisk som full inhalerade en en stor curly som jag endast fiskade med en 25gr jiggskalle utan stinger för att kunna presentera den på botten eller alldeles ovanför utan att fastna i alla stockar.

Vi byter plats och fiskar i en ”ficka” som Jonatan spanat in lite tidigare. Vi ankrade på 15-16m och fiskade in på 5-6m. Låter jiggen sjunka till botten och vevar hem den ut från grundkanten över hålet. Ganska omgående känner jag något som stör gången på min R.I.P shad Curly, tankar går till att det kan var gräs eller kvistar som jiggen går emot. Men när jag fiskar jiggen på 5-7m över 15-16m så vet man att det är något annat. Ett kort spinnstopp för att sedan veva sakta 4-7 varv för att stanna igen, bam. Efter en kort fight håvas fisken och Jä… vad lycklig jag blir att vi lyckades. En perfekt älvgädda!

Älvgädda_buk-1Älvgädda_mattbild-1

 

Comments

Kommentarer

Om Mathias Holgersson