Vårfiske i Runn med stor fisk!

Nu har våren äntligen kommit till Dalarna och framförallt Runn.
Under ett par veckor har jag kört ett antal pass och guidningar med olika utgång.
För mig är våren bland det roligaste och mest utmanade fisket och framför allt i Runn.
Något jag lärt mig och måste accepterar är att man inte alltid får fisk denna årstid men du lär dig
alltid något om hur fisken beter sig.
Här ser ni ett klassikt vårhak, relativt djup plattbotten där ofta stor fisk står i direkt anslutning till
lekviken. Nästan 90% av de största vårfiskarn får jag på liknande ställen vid sjöfiske.

IMG_5883

Just denna plats har jag fiskat ett antal gånger under ett antal år men har stannat vid 8-8.5kg.
Men jag vet att det går större fisk in och leker och att det måste gå att få dem. Största frågan är när
de stora börjar gå in och ställa sig. Just denna dag i april var det stendött under 3 timmar, inte någon aktivitet på lodet eller
pet på mina jiggar. Visst jag kan flytta på mig lite, men stora delar av sjön ligger fortfarande under is, så jag nöter på.
Sista timmen innan jag tänkt ge upp kommer ett stimm med betesfisk och jag ser två-tre större fiskar längre ut på SI.
Ganska omgående få jag en fisk att hugga högt upp i vattnet ca 4m över 12m, den ger en bra fight och jag kan lätt landa den vid båten.
Som ni ser blev inte bilden den bästa  ;) Men en väldigt vacker fisk..20160408_0G2B6064_0023

Under tiden jag krokade av och släppte i fisken, såg jag en riktigt bra fisk på lodet som rörde sig mycket på SI och även under båten på 2D. Redan efter några kast så krokar jag en fisk igen, nu var det stumt i mitt G.lommis 10oz och då menar jag stumt. Det coola var att just innan fisken högg ser jag den gå ut på SI och rakt mot jiggen. Efter en kort men tung fight kommer fisken in rakt under båten och upp i ytan, då ser jag att fisken är minst 12-14kg. Med ett taffligt försök att få den till håven börjar den skaka huvudet och den bryter vatten ytan och får extra fart. Då lossnar tyvärr kroken fäste och min RIP shad Curly flyger iväg. Då går tankarna tillbaka, mothugget? slacklina? Korkarna? Jag gjorde vad jag kunde men idag vann fisken, men ändå är jag otroligt nöjd över resultatet och att de stora verkligen står här.

Some days you lose somedays you win!

Comments

Kommentarer

Om Mathias Holgersson