Bäst i Sverige !

 

img_0017
Bilen var packad till bristningsgränsen, med fanns spön, mäsk, beten, keepnet, box, håv m.m. Det viktigaste hade också tagit plats, nämligen mina barn Amanda och Oscar.
Nu skulle SM-guldet hem till Orsa!

Färden gick mot Söderhamn för här skulle SM i Internationellt mete avgöras i Söderhamnsån, ett vatten som brukar bjuda på roligt fiske efter braxen, mört, björkna, abborre, id, vimma, löja samt enstaka sarvar. Som ni märker kan vad som helst dyka upp, vet att det även fångats strömming, nors, lake och torsk på mete.

Under veckan hade det förberetts med ordningställande av tackel samt knytande av tafsar, även lite psykningar pågick då båda aspirerade på att ställa sig överst på pallen. Min uppgift var att stödja och ansvara för samtliga juniorer, något som jag tycker är väldigt roligt och inspirerande.

Lördag morgon ägnades åt blandande av mäsk och fördelning av beten samt lottning av platser. I juniorklassen är det begränsat till fyra upptacklade spön samt en viss mängd mäsk och beten.

Vi hade valt att boosta vårat mäsk med Dynamite Baits XL Liquid Scopex som jag vet attraherar de flesta vitfiskar, detta blandar man i vattnet som man fuktar mäsket med samt även sprayar på betena för ännu bättre effekt.

Taktiken för Amanda var enklast möjliga då hennes ringa ålder gjorde det väldigt tufft att hantera några längre spön, ett sjumeters vanligt metspö med toppknuten lina blev valet medans Oscar valde att fiska med ett längre sk. Take-a-partspö som var 10 meter. Finessen med det är att man kan fiska med kortare lina än spöets längd, vid napp förs spöet bakåt och kan sedan säras i vald holk för att håva eller svinga in fisken. Denna metod ger en stor fördel i precision och kontroll av tacklet.

Huvudlinan var 0,16 mm och tafsen 0,14 med en krok i strl 12, flötet bar tre gram vilket gav god kontroll i den svaga vind som rådde. Mäskningen gjordes med 6-8 bollar tillsatt med maggot, mask samt en näve majskorn.

Som krokbete agnades en cocktail bestående av en mask toppad med några röda maggot, detta för att fisken skall kunna särskilja krokbetet från det agn som blandas i mäsket.

Amanda fick en riktig kanonstart med ett flertal fina idar som gjorde att jag fick ligga i ordentligt med assistans vid håvningen. Det nappade bra åt samtliga juniorer men längsta strået första dagen tog Amanda med nästan tio kilo, en stark slutspurt med ett flertal braxar gjorde susen. Fisken vägs  som alltid in levande och släpps oskadda tillbaka efter avlutad tävling, knutlösa sk.keepnät som är utvecklade för ändamålet är obligatoriska.

Resultaten under SM räknas ihop under två dagar med den totala platsiffra du får ihop, eftersom Oscar var tvåa så fanns chansen fortfarande även för honom. Vid lika summa räknas den bästa placeringen, skulle även den vara densamma så avgör högsta sammanlagd vikt.

Med tanke på lördagens goda resultat så fanns det inte någon större anledning att ändra taktik. Fisket var otroligt bra men nappen gav små indikationer på flötet, efter vi justerade djupet lite och gick ner till strl 14 på kroken blev det väldigt bra.

img_0021

Amandas nät var ordentligt tungt att lyfta vid invägningen och vågen visade på över 17 kg, detta var dagens högsta vikt inkluderat seniorklassen!

Så med två sektionsettor blev det hon som fick kliva högst upp på pallen och titulera sig Svensk Mästare.

img_0030

Färden hem var livad med två glada barn då Oscar knep silvret, tror ni det pratades fiske !?

Min framtida metekarriär är nog med detta körd och jag får nog inrikta mig på caddyrollen.

Nu ska vi ut och fresta madammen.

 

Hörs !

 

 

Comments

Kommentarer

Om Rapala Proguide