Slutsummering Projekt Storabborre 2015-2016

img_3153

Slutsummering Projekt Storabborre 2015-2016

Projekt Storabborre är en satsning jag drog igång våren 2015 då jag gick med i Rapala Proguide. Anledningen var att jag ville utforska mina egna hemmavatten efter stor abborre. Det måste ju helt enkelt finnas stora fiskar även i mina hemmavatten var tanken. Det gjorde det också – men det har varit en lång resa.

Stor abborre -Tjurskalle av rang!
Att abborren är en av våra mest tjurskalliga fiskar är en erfarenhet man bittert fått erfara! Det är många gånger man slitigt sitt gråa hår i förtvivlan när bompassen radat upp sig och abborrarna totalvägrat att hugga – även fast man sett dom på ekolodet (Allt annat än en borre över kilot har räknats som bompass) Men även fast fisket tidvis varit ultrasegt har satsningen varit både rolig och lärorik. Abborre är den art jag fiskat minst efter och det fiske som bedrivits har varit på rätt låg nivå. Visserligen har jag vid ett tillfälle fått uppleva den totala abborrfrossan då jag för några år sedan besökte en välkänd å och fick åtta abborrar över kilot på åtta kast. Sju av dessa vägde över 1400 gram. Riktigt så smidigt har det tyvärr inte gått under de två år som projektet pågått. Det är stor skillnad på vatten och vatten!

fullsizeoutput_2560

Envishet har gett resultat
De sjöar som finns i mitt närområde runt Skövde har aldrig varit kända för stor abborre – men med målvikten ett kilo tyckte jag att det borde finnas chans i några sjöar. Det har faktiskt visats sig under resans gång att kilosabborrar är vanligare än vad jag trott – även i mina vatten. Det är bara det att dom är så mycket svårare att fånga. Projektet har inte varit nägon dans på rosor – men det är svårigheten som faktiskt varit det roliga i projektet. Enligt mig finns det inga misslyckade fiskepass – det finns alltid någon lärdom att ta till sig även när fisket går dåligt. Ett dåligt fiskepass är ett bra drivmedel till nästa tur. Jag sitter inte och surar på vägen hem utan planerar redan i bilen hur nästa tur skall läggas upp. Jag tycker nästan att det är lika roligt att planlägga en ny fisketur som själva genomförandet. Är det något i utrustningen som skall ändras gör jag det i god tid så det är klart vid nästa sjösättning. Att sitta i båten och krångla är förlorad fisketid. Eftersom jag oftast har hunden med mig i båten är det nog med krångel ändå – typ ohämmat badande i tid och otid.

img_1883

Första årets satsning – Tuff prövotid!
Första årets satsning gick i de många blankpassens tecken. Då fiskade jag enbart i en sjö med kristallklart vatten (Den lilla abborrsjön) som innehåller enorma mängder betesfisk i form av tusenbröder, sarv och mört. Dom stora abborrarna i den sjön måste lida av konstant matkoma med tanke på mängden bytesfisk. Det var oftast uruselt fiske – men envisa rykten om monsterabborrar fick mig att härda ut. Till slut släppte fisket lite – men några  monsterfiskar blev det aldrig. Sammanlagt fick vi 2015 sex abborrar över kilot med en topp på 1560 gram.

img_0141img_1968DCIM123_VIRBimg_3678

Se film från Den Lilla abborrsjön

Nytt år och nya sjöar
Med tre sjöar ingående i projektet detta år har det blivit rätt hektiskt med många och långa fiskepass. Men det har också gett resultat! Dom nya projektsjöarna har visat sig vara riktigt heta med gott om kilosfiskar – dessutom har en av dom sannolikt potensial att kunna leverera riktigt stor fisk. Dessutom har jag funnit ytterligare två superheta sjöar som jag ännu inte rapporterat ifrån. Men att dom kommer leverera riktigt bra är jag bombsäker på. Nästa år blir tufft tidsmässigt – behöver nog 12 veckors semester – minst! Allteftersom projektet framskridit har jag fått rätt bra koll i sjöarna på vart det huserar stora abborrar. Bara de två sista passen har resulterat i sex fina fiskar över kilot där den tyngsta vägde 1300 gram och var 47 cm lång.

fullsizeoutput_259aimg_0285Är man ett par stycken ”team” som delar på erfarenheterna i ett sånt här projekt blir det givetvis lättare att utforska sjöarna. Det har tillkommit några personer då och då under tiden projektet pågått.  Vid ett av de sista passen var Stig och Göran Björk med och det gick bra med tre fina borrar över kilot. Med den kunskap man samlats på sig nu är det mer en regel än undantag om ingen ”plussare” kommer upp på varje tur. Det känns skönt!

img_0292

img_2634img_0143

Andra personer som figurerat i blogginläggen är Martin Liden, Mattias Åström, Ove Johansson, Per-Arne Lundberg, Lucas Lundberg och Simon Kantonen. Under projektets gång har det till dags dato fångats hela 38 abborrar över kilot på en mängd olika metoder där livebait har varit mest tongivande. Men även traditionellt jiggfiske, dropshot, balanspilk och vobbler har producerat.

Det här blir mitt sista inlägg i det här projektet. Jag får hoppas att någon haft glädje av skriverierna  Själv har jag utvecklats mycket som abborrfiskare  – men har givetvis fortfarande mycket kvar att lära. Det är bra för då behåller man glöden för fisket. Sist vill jag önska ett riktigt skitfiske till er alla!

Med vänlig hälsning Björn ”Carlo” Karlsson

Comments

Kommentarer

Om Rapala Proguide