Om ni vill vara riktigt säker…på med gummi!

img_0198

Jaja,  jag vet att det nu är snö och kallare ute, men det var inte många dagar sedan vi gjorde en sista trollingtur med siktet inställt på gädda. Målet var den gäckande madammen som fastnat på min näthinna när hon slet sig bredvid båten förra året.

Jag och min släkting Fredrik som är lika fisketokig som mig hade planerat en heldagstur länge tillsammans med några av hans vänner, självsäkerheten i sällskapet kan man inte klaga på då de prompt även ville ha en tävling om vilken båt som fångade störst gädda.

Halvtidsvila med grillning.
Halvtidsvila med grillning.

Förhållandena började bli tuffare nu när vattentemperaturen sjunkit rejält under kort tid vilket naturligtvis påverkar aktiviteten på fisken, kanske dags för att prova lite andra idéer?

Sökte ett bete som kan fiskas effektivt på låg fart under trolling och valet föll på Storm R.I.P Shad Curly Tail, vet att den har många stora gäddor på sitt samvete under spinnfiske men skulle den fungera även vid trolling? Min erfarenhet från tävlingsfiske gör att jag lämnar inget åt slumpen, så jag ägnade en dag före åt att studera hur den rörde sig vid olika hastigheter och vikter. Som ni kanske vet så används R.I.P Multi Depht Screw System ofta vid fiske med detta bete, en genialisk lösning där man har valfriheten att snabbt och enkelt justera vikt och gång. Kom fram till när jag provade att om man blyade med 25 gr på skruven samt ytterligare 50 gr en bit framför, så hade jag ett bete som var otroligt lockande i farten 0,8-1,9 kn vilket jag eftersträvade. Tyngden gjorde det också enkelt att bestämma fiskedjupet genom att justera längden på linan efter paravanen, nu var det dags!

Här beskriver Rapala Proguide Matthias Holgersson hur enkelt systemet fungerar.

Innan solen ens tänkt tanken att visa sig sjösattes båtarna, stämningen var på topp och gliringarna haglade precis som det skall vara när ett gäng med kronisk fiskesjuka träffas.

Dagens armada.
Dagens armada.

De tidiga rapporterna i den interna facebookgruppen ”Gäddrace på Orsasjön” vittnade om en seg start på dagen, men vad gjorde det då det sköna vädret tröstade oss i början.

img_0206

Men så plötsligt ville en av våra paravaner inte alls följa med båten, såg ut som den frös och med bestämdhet ville simma hem. Fredrik krokade distinkt och efter en stunds drillning var dagens första gädda bärgad, och dessutom av mycket fin storlek!

img_0190
Släkten är värst.

Naturligtvis passade Fredrik snabbt på att rapportera fisken till sina kompisar som mottog infon med blandade kommentarer. Timmarna gick och tystnaden från de övriga blev för mig nästan lite generande, jag hade ju utlovat nappgaranti för samtliga. En båt kom dock fram till beslutet att kasta i alla medhavda bananer överbord, ja ni som varit med förr vet vad det betyder med bananer ombord!

img_0241
Banan överbord.

Vi lyckades dock locka några mindre gäddor till hugg och hittade även i fina stim med betesfisk med inslag av större ekon, det indikerade att det fanns jagande större fisk i närheten.

img_0207
Får ni såna här bilder på lodet markera direkt och lägg ner tid på att fiska av området.

Det var i ett sådant område som även jag fick känna på lite fight och Fredrik fick övningsköra en stund.

img_0199
Ordinär gädda från Orsasjön.

Efter lunchpausen verkade det som gäddorna vaknade till för de övriga båtarna då samtliga lyckades landa fisk trots att vinden tilltog rejält och gjorde det allt annat än lätt att fiska. När vi slutade var alla dock nöjda med dagen och mitt löfte infriades lyckligtvis, det visade sig att samtliga gäddor hade fångats på gummibeten!

Vi tog genast beslutet att köra detta event nästa år igen men även utmana gäddan under vintern med ismete. Förresten behöver jag nämna vilken båt som vann..nä trodde inte det.

Nu byter jag blad på isborren och dammar av vinterprylarna.

Hörs!

Comments

Kommentarer

Om Rapala Proguide