Snälla rödingar!

Jag har haft lyckan att prova lite nya spännande vatten ett tag nu och fiskelyckan håller i sig!

När man är inbiten tävlingsfiskare som jag varit så räcker sällan tiden till för annat fiske, nu satsar jag ett tag på det fiske som legat i dvala vilket är väldigt spännande och utmanande. Isen mäter  nu kring 40 cm i mina trakter så det har blivit ett flertal turer i jakten på rödingen och fisket har varit prövande, men efter lite små justeringar så har jag lyckats fresta många fiskar till hugg.

Jag delar naturligtvis med mig av det jag kan, men kom ihåg att det finns otroligt mycket mer att upptäcka och för att bli en duktig fiskare gäller det att vara nyfiken och aldrig tro att man är fullärd.

Tekniken för pimpelfiske efter vad vi kallar ädelfisk skiljer sig markant enligt mig beroende på om man fiskar efter naturligt reproducerad fisk eller inplanterad fångstfärdig fisk.

De s.k blinkpirkarna har med tydlighet visat sin effektivitet efter framförallt inplanterad fisk, varför? Sjöar där detta fiske bedrivs är ofta i grundare skogssjöar på lägre höjder, utan att gå in på grundligare vad vattenfärg är så kan vi konstatera att det oftast handlar om mer eller mindre humusrikt vatten med sämre siktdjup. Detta i kombination med nyfikenhet och oräddhet hos nyligen inplanterad fisk förklarar nog mycket av framgångarna med dessa blänken.

Efter ett tag när många fiskar blivit fångade eller krokvana blir fisket svårare och det är då det gäller att börja experimentera med grejorna. Jag har fastnat för ett blänke vid namn Twin Blink som har gett framgång även efter naturlig röding, bäst har det varit när man i princip hållit det stilla och låtit blinket sköta jobbet. Här finns ett flertal varianter för montering med Arctic Flash Light på blänket som Hållarn, Gardiken Keeper eller med inbyggd blink som Malgomaj Blink, prova även med Arctic monterad på linan ovanför din egen favorit. Om fisken skyggar för blänken så prova med Molly, stekhet vid svåra dagar!

Beten som fungerar bra är räka eller färdiga degkulor typ Dynamite Baits Nuggets Sinking Trout i olika färger, laxrom är oxå ett mycket effektivt bete men glöm absolut inte bort de mer traditionella!

Tålamod och bra timing är två nyckelord när man ger sig i kast med pimpelfiske efter naturlig röding. Egentligen skulle jag kunna skriva en bok om ämnet, problemet är bara att den aldrig blir färdig.

Pimpelfiske i kristallklara vatten på oftast högre höjder där fjällrödingen trivs kan verkligen ta musten ur alla envisa fiskare, här gäller det att äga ett bra tålamod och lära sig när fisken har  sina huggperioder. Allt från uppgång till nedgång av solen kan gälla, och huggperioderna kan vara korta!

En kortare historia från en egen tripp kan kanske beskriva hur det kan vara. Vi var ett sällskap på fem personer som borrade våra första hål tidigt på morgonen precis innan den första solstrålen skulle visa sig, vi hade släppt ner ungefär samtidigt allihop och det tog inte många sekunder innan allihopa ropade napp! Vi fick samtliga upp våra fiskar och trodde att nu har vi  ett kanonfiske framför oss, ni skulle ha sett de trötta, ledsna och uttråkade minerna 10 timmar senare när ingen hade haft ett enda pill på grejorna. Det började mörkna och vi var på gång att packa ihop, på väg tillbaka till skotern släppte jag ner i ett gammalt hål och hugget kom i princip när linan sträckt ut sig, efter det kom ytterligare sju fina rödingar rätt upp och ner. Några andra i sällskapet släppte ner i närheten av där jag var och det nappade även åt dom, detta höll på i ungefär fem minuter sedan var det ridå ner. Förklara detta mysterium den som kan!

I dessa sjöar är det inte ovanligt att rödingen är på jakt pelagiskt, så det gäller att prova olika djup. Ett trick är att borra två hål en bit ifrån varandra och sedan vandra långsamt mellan hålen medans ni fiskar, glöm inte att sätta på en upphängare då den ofta kan vara mycket effektiv. Fiska oxå med mycket rörelse, den s.k rödingdarren har många fiskar på sitt samvete.

De traditionella blänkena Rauto, Kaitum, Spättan och Gits Pärlemor är några bland många som jag vill nämna. Var absolut inte rädd att prova de större modellerna upp till 70-80 mm om det kärvar, det gäller att variera sig och hitta melodin för dagen.

Populära beten är maggot, mjölmask, silkesmask och vanlig hederlig metmask. Att mäska dagen före med ostmassa är ett välkänt trix i många vatten t.o.m så vanligt ibland så rödingen blir präglad av det.

Napp!

Dessa rader är bara en liten guide som förhoppningsvis ger er fler napp, fungerar inte detta så gör tvärsemot. Viktigaste är dock att inte ge upp, en lyckad liten upptäckt har ni nytta av nästa fisketur!

Snart börjar lakarna nappa och sedan skall jag göra en satsning på ismete efter STORA öringar.

Skitfiske på er, syns!

Comments

Kommentarer

Om Rapala Proguide