Sötvattenstorsk!

Lake (Lota lota) är fisk som jag verkligen gillar att fiska under vintersäsongen, vissa får nästan en känsla av skräck när dom ser fisken medans jag tycker att det är en bland våra vackraste sötvattensfiskar vi har.

Jag har jagat denna fisk under många år för att lokalisera den, och har lärt mig var och när den vandrar upp för lek och samlas för denna akt. Utrustningen var riggad och klar, nu är det dags!

Mörkret hade precis lagt sig när jag vandrar ut på isen, promenaden är bekvämt kort och det tar inte många minuter innan min 160mm Nova lätt lyckats med det den är tillverkad för.

Deepern läggs i hålet och visar 8,3m, jag hade kommit lite fel i den djupkant som jag letade vid. Snabbt ett nytt hål några meter bredvid, 5,8 meter..perfekt !

Kroken agnas med en halv nors som väntat i frysen sedan förra säsongen och skickas ner mot botten, genom att upprepade gånger slå blänket i botten och sedan stanna upp lockas laken till området.

Här syns tydligt hur blänket rör sig vid botten.

En försiktig stöt på blänket nästan direkt avslöjade att det fanns fisk, väntade en kort stund och krokade distinkt säsongens första lake!

Det var en hane av ordinär storlek, agnade om och det tog inte långa stunden förrän en nästan exakt kopia nappade och lika fort fick simma tillbaka till sina kompisar. Detta är typiskt i början på säsongen när hanarna märker ut sina revir innan de större honorna dyker upp. Efter de två snabba fiskarna hade jag bara några till känningar på blänket, bara att lugna sig ett tag till fler fiskar dyker upp på området och vill markera revir innan damerna äntrar scenen.

Nyfikna fiskar!

En mycket intressant sak inträffade när jag lagt ner tacklet på botten för att borra ett nytt hål, när jag återvände och lyfte blänket visade bilden att det inte fanns bara lakar på platsen. Några andra fiskar hade inspekterat tacklet och simmade raskt därifrån när jag började fiska igen!

Som ni ser på bilden är mitt tackel mycket enkelt, Sufix XL Strong 0,40 mm både till huvudlina och tafs. Blänket är ett stort gammalt skeddrag och okänd modell där jag borrat några hål i sidan och monterat fjäderringar med plåtbitar, kroken är en 3-4/0 och ovanför blänket sitter en rosett gjord av en bit från en vit plastpåse. Det viktigaste är att blänket låter mycket när ni slår det i botten, detta väcker lakens nyfikenhet.

Laken är en glupsk firre så det är viktigt att ni använder enkelkrok för att skonsamt kunna kroka av fisken innan ni återutsätter den. När det gäller beten är det fritt fram för exprimentering, laken har ett bra ”luktsinne” så använd något med frän doft. Populära beten är nors, gers, strömming, makrill, lever, kyckling, räkor, ja som ni märker kan listan göras lång.

Prova gärna detta lite udda fiske, passar perfekt efter arbetsdagens slut när kvällen kommer. Kom ihåg att vara rädda om lakarna och återutsätt dom direkt såvida ni inte vill behålla någon till en utsökt måltid, finns tyvärr många vatten där beståndet minskat kraftigt och den troliga orsaken är just för hårt fiske på beståndet då de samlar sig för lek. Fiska inte vid för sträng kyla då lakens ögon är mycket känsliga för förfrysning.

Syns!

Comments

Kommentarer

Om Rapala Proguide