Självklart, eller?

Att använda skruvdragare i kombination med underdelen på isborren har blivit allt mer populärt. Det kan tyckas självklart hur man skall montera kombon, men faktum är att jag har hjälpt många när jag sett att dom är på väg att göra fel. Sedan finns det några till misstag som kan förstöra en fiskedag, visst kan det tyckas vara självklarheter men det kanske inte skadar med en påminnelse.

Nyligen beslutade Sportfiskarnas tävlingsledarmöte att alla deltagare från 70 år och äldre får använda skruvdragare som hjälp att borra vid sanktionerade tävlingar, ett bra beslut anser jag då det kan hjälpa många som har svårigheter att fortsätta deltaga.

Nu är det inte på något sätt bara tävlingsfiskare som använder den, nej majoriteten är sportfiskare som ägnar sig åt annat fiske. Nyligen deltog jag på en tävling i Svegtrakten och där var isen 60-70 cm, så många av deltagarna hade valt att använda skruvdragare.

Adapter original.

Många olika kopior av adaptrar har dykt upp på marknaden, många olika varianter finns som skall förhindra att man förlorar borrdelen om infästningen på adaptern släpper från chucken. Har sett varianter med pinnar som kan ställa till stor skada när det börjar rotera. Men hur gör man då för att minimera risken att fästet lossnar?

Bakre fläns.

Det absolut största felet jag sett många göra är att försöka dra fast skruvdragaren i adaptern när den är monterad i borren, GÖR TVÄRTOM! På originaladaptern finns en bakre fläns som skall förhindra att den åker ur chucken om den förlorar greppet, så fäst den först i maskinen noggrant. Känn efter innan ni drar åt chucken att flänsen ligger bakom käftarna genom att dra i adaptern utåt och inåt, vrid den också med och motsols tills inget glapp är kvar. Lås sedan chucken ordentligt och provdra, först nu är det dags att montera skruvdragare med monterad adapter i borren.

Redo för borren.

Gör ni detta i rätt ordning är risken utopisk att någonting skall gå snett, jag har använt adapter många gånger ända sedan första exemplaret lämnade tillverkning och har aldrig råkat ut för missöden. Nu finns det många varianter på mycket prisvärda kombos med riktiga kvalitetsdragare och olika underdelar att välja på, så vill ni komma lätt genom isen är det inga problem.

Inte bra!

En annan sak som jag ofta sett är att många använder borren som stöd eller ställer ifrån sig den med kronan nedåt, det kan leda till att skärpan på bladen förstörs på ett ögonblick! Bladen är mycket känsliga instrument och minsta lilla skada på eggen gör att borren tar mycket sämre, eller i värsta fall bara studsar på isen och inte skär alls.

I eggskyddet finns nämligen två hål som skall dränera bort vattnet från tinad is, och det är mycket lätt att grus eller sand letar sig in om ni ställer borren på barmark.

Dräneringshål i botten på eggskyddet.

Om sand/grus klibbar fast på skären och sitter kvar när ni börjar borra förstår ni själva vad som händer, inte roligt att råka ut för detta redan i första hålet för dagen.

Bladen på plats.

Skulle olyckan vara framme och ni är tvungen att byta blad gör ni detta på ett mycket säkert sätt, eggskyddet är nämligen anpassat för att lägga lösa blad i. När ni lagt dom på plats håll borren upprätt och spänn fast skyddet, nu är det bara att skruva i skruvarna och dra åt.

Och till sist, se över borrens samtliga skruvar innan ni åker ut på fiske. Borren har alltid en viss vibration när den används som ibland kan göra att skruvarna släpper lite.

Än återstår många veckors isfiske från mina trakter och norrut, personligen tycker jag att den finaste tiden på isen kommer nu så passa på och njut av sista tiden på säsongen.

Hörs!

Comments

Kommentarer

Om Rapala Proguide