Riggat för Harrpremiären

Om precis en vecka drar harrfisket igång i Kiruna kommun. Jag tänkte dela med mig av lite riggningstips och hur Harren tas bäst i början av säsongen. 

Harren står oftast nedanför den snabbare ytströmmen och väntar på insekter och småfisk. Just försommaren i älvarna där strömmen är stark gäller det att komma ner en bit, för att få ut det mesta av fisket. Till detta passar Rapala Countdown samt X-rap countdown i 7cm modell perfekt. Bägge modellerna kan med fördel riggas enligt bilden. Med denna riggning sitter Harren om möjligt ännu bättre kvar på kroken även i hårdare ström. Riggning sker på följande 2 olika sätt. 

1.Ta bort alla krokar

2.Montera ihop beteslås,lekande,fjäderring och en av originalkrokarna, alternativt VMC sparkpoint i storlek 6. Denna kan du snabbt flytta mellan dina favoritbeten. 

Fast montering blir som följer 

Fjäderring-lekande-fjäderring-krok. 

 Sväng gärna upp på grynnorna en sväng om du har tillgång till båt, och som vanligt håll koll på synliga stenar och bakvatten. (Står alltid fisk på dessa ställen)

Jag använder alltid UTAN undantag runt 50cm Sufix fluorocarbon i 0,25-0-30mm som tafs. Med detta får jag en osynlig länk mellan huvudlinan och betet. På köpet får du en slittafs som klarar nötning mot sten osv.  Sätt även en liten gummipärla på huvudlinan så slipper du eller din kanske ovane fiskekompis veva in lekandet i toppöglan av misstag. Gör du tafsen mkt längre än 50cm blir det svårt att kasta om du står nära buskar och träd. Vid båtfiske rekommenderar jag något längre slittafs. 

Glöm inte att ha med gamla hederliga Vibrax nr2, dessa sviker sällan! Färgerna är urplockade av egna erfarenheter. 

Prova! Det brukar bli fisk

Mvh Ingemar 


Comments

Kommentarer

Om Ingemar Olsson