StorÖringen tog i midnattssol!


Jag tog mitt spinnspö och hoppade i min lilla älvbåt, satte färd mot ett ställe där jag misstänkte att det var läge för rejäl spöböj! Helt blankt vatten och midnattssolen som ännu värmde lite mot ansiktet gjorde färden otroligt behaglig. Väl framme ställer jag båten i läge uppströms och slänger ett kast bakom båten, för att med hjälp av motor och båt föra betet till ett stort bakvatten utifrån den hårda strömmen. Så fort jag känner min Rapala F11 S nå lugnvattnet och vibrationerna av gången avtagit så kommer ett våldsamt hugg. Jag nitar fisken stenhårt varpå Öringen plöjer över till mitten av fåran och gör en nedströms rusning säkert 50-60m och över mot ett grundområde. 

Jag följer snällt efter och fightar fisken bland stenar och forsande vatten. Fisken ger upp och jag håvar säkert. Kring 2,8kg helt galen fisk återutsätts. Jag tänker direkt ”undra hur en 6kilos känns på min nya utrustning?” ”och vilken kraft i denna rulle!” 

Jag svänger upp och gör ett nytt släpp, inget händer första 100metrarna, men när jag kommer till nästa säkra ståndplats bredvid en stor sten drar det till ordentligt ! Som tur är var jag beredd på detta och hade bakdelen av spöt förankrat under armhålan och kan göra 2snabba motknyck så spöt står i en härlig böj. Öringen svarar med ett rejält hopp och rusar explosivt över hela älven som här är över 100m bred. Min Shimano Twin Power Hagane i 4000modell ställs på prov och ylar ursinnigt. Jag ler så hela ansiktet lyser och skrattar i panik. Öringen går in bland stora stenar på andra sidan och jag tvingas köra båt och veva samtidigt. Jag hinner ifatt men känner hur linan skrapar mot stenarna. Ajajaj detta slutar aldrig väl! 

Som tur är ändrar öringen taktik och gör en frivolt ut mot strömmen igen. Ännu en lång rusning men nu närmar sig en fors och jag tvingas bromsa till gränsen av vad tafsen håller. Efter att öringen dykt under båten några gånger kan jag håva en superfin guldig öring på 5020gram! Årets första över fem kilo är i dagboken! Efter fotografering skvätter fisken ner mig med sin stora paddel och simmar ut i den lugna strömmen. Båtsäsongen kan knappast börja bättre! I Såna här galna fighter med tunga fiskar känns det extra viktigt att ha en stark och mjuk broms på sin rulle och utan fluorocarbon tafsen på 1m 0,40 hade linan brustit i stenskravlet. 

Kolla in Shimanos HAGANE rullar! Spöt jag har den på är ett ganska kraftigt Beast Master i 8fot och kastvikt mellan 60-120gram. Detta kit har jag till riktat storöringsfiske och gäddfiske. 

Nu ska jag ut och försöka se om de grova norrländsgäddorna har kommit igång för efterleksfiske. 

Comments

Kommentarer

Om Ingemar Olsson