Vulgata!

Sjösandslända(Ephemera Vulgata) eller ”Rocken” som den kallas i folkmun är nog öringens absoluta favoritföda i våra sjöar när den kläcker, denna kläckning har precis börjat just nu i mina trakter.

Sjösandslända.

Denna period vid våra öringsjöar kan vara både dröm och mardröm, fisken blir otroligt selektiv och frossar ofta vilt i överflödet av sländor. Är man flugfiskare är detta ofta den stora chansen att fånga riktigt grov öring, men spinnfiskaren kammar ofta noll förutom att man får uppleva ett skådespel.

Trots denna vetskap tog jag och min äldste son chansen att prova lyckan med spinnspöna, med var naturligtvis oxå den gamla hederliga masken. Väl framme vid sjön konstaterade jag att kläckningen inte hade kommit igång riktigt ännu då bara enstaka sländor och vak visade sig, detta till våran fördel. Mask var det inte ett pet på så det var bara att börja gå igenom dragasken, hade några hugg på Möresildan men ingen ville bita i riktigt.

Pang! Första öringen högg våldsamt i mitt andra kast med Jamtdraget med aptitkrok, en vacker fisk blev kvällens första. Min son följde receptet och kvitterade omgående.

Fiskelycka.

Efter dessa två fiskar lugnade fisket ned sig så vi valde att prova ett annat vatten, där hann inte jag ens montera ihop mitt spö innan grabben vevade in ytterligare en fin öring. För min del tackade en vacker fisk för sig precis vid håvkanten, och jag fick med ett leende konstatera vem som vann familjekampen denna gång.

 

Passa på nu den närmaste tiden när Vulgatan kläcker och prova öringfisket, om inte fisket lyckas så får man dock chansen att se de stora exemplaren av öring som finns i sjöarna.

Syns!

Comments

Kommentarer

Om Rapala Proguide