Abborre på balansare ! Tips och trix !

Ibland kan abborrfisket vara det enklaste i världen och ibland nästan omöjligt…nästa omöjligt har det varit de senaste 2 passen då jag provat nya intressanta sjöar. Blöt is och mkt is, runt 100cm gjorde dessa dagar till rena träningspass. Men skam den som ger sig. Jag lyckades tillslut lura några abborrar och 2 mindre gäddor.

Jag såg på ekolodet ett Deeper PRO+ , att fisken var in och inspekterade blänke med mormyska utan att peta. Jag bytte strategi och släppte ner en 6cm Rapala snap rap silver svart. 2 korta lockryck och borren satt säkert. Fisken blev också större än de jag fick med blänke bara minuter tidigare. En del hål jag borrade kändes det som att jag var tvungen att locka in abborrarna med blänke för att sedan ta dem på balansare. Här följer några förhoppningsvis nyttiga tips.

1. Sök abborren, för den kommer troligen inte att leta upp dig! Uddar och kanterna till vikar där bottendjupet går från djupt till grunt är säkra kort. Jag föredrar ofta 4-10m djup, men ibland är sjöns största djup inte ens 6m så då får man anpassa sig för den sjön. Det funkar med balansare till djup minimum 2m och max 20m enligt mig.

2. Borra mkt, jag sitter 3-15min/hål beroende på vad jag ser på ekolodet och hur mkt jag tror eller har erfarenhet av stället.

3. Använd olika storlekar på balanspirk samt olika modeller. Rapala har många olika profiler. En nykomling för mig för ett par år sedan är Rapala Snap rap. Denna har ett lite annorlunda rörelsemönster och en bredare profil underifrån vilket tycks intressera många predatorer.

PS. Snap Rap funkar superbra även på sommaren med spinnspö från båt.

4. Håll koll på ekolodet, kommer det inte abborrar under balansaren är tekniken att inte rycka för mkt. Darra lätt på handen och lyft sakta och se reaktionen på fisken. Fisken ska helst inte hinna syna betet utan bara se att det den simmat mot börjar fly eller försvinna.

5. Ta i med valet av lina. Jag kör sufix invisiline 0,44 vilket kanske låter överdrivet, men faktum är att detta fungerar bättre än tunn tafs. Tjock lina ger bättre/långsammare rörelsemönster samt bättre krokning vid fiske lite djupare. Skulle det hända att en öring eller gädda råkar bita så är chansen god att landa även dessa utan linbrott.

6. Pimpla med en kompis eller 2. Det är säkrare, effektivare och roligare.

7. Trimma dina balansare med egentillverkad limkrok. Ibland kan detta vara grymt effektivt.

På skärmdumpen kan ni se en abborre inspektera balanspirken innan den sedan försvinner lite ur bild innan den regerar på ett av knycken och tar betet.

Mora Nova svart! Tävlingspimplarens favorit. För mig den bästa borren.PUNKT

Comments

Kommentarer

Om Ingemar Olsson