Ystad rockar!

Gångna helgen drog vi söder ut mot öppet vatten. Laxarna har börjat bita i ordentligt i södra Östersjön och när isen fortfarande ligger spritt i V sjöarna var valet enkelt att åka iväg. Första dagen bjöd på riktigt fina väderförhållanden, kanske lite väl fina. Helt vindstilla var det och vi kunde då och då se lax på ekolodet som besiktigade skeddrag utan att hugg. Sent på efter middagen hittar vi ett strömstråk och följer det. Vips så kom första hugget!

Ovan ser ni resultatet av första hugget. En blank lax på runt 90cm. Efter snabbt foto fick den simma vidare.

Dag två bjöd på sydliga vindar av måttlig styrka. man skulle kunna påstå att de yttre förhållandena var perfekta. Vi valde att styra so ut från hamnen en 15 nm, inte långt från klassiska svartegrund. Här började vi vårt fiske. Åter igen ganska trögt. Lite följare på ekolodet osv. Men så fort solen tittade fram kom första hugget. Ett riggspö nere på 65fot bugade djupt.

Magnus greppar spöt och går i kamp med fisken. Redan efter någon minut mumlar han något om en öring. Ja ja skit i det upp ska den svarade jag på mumlet. I första ögonkastet när fisken är nära ser jag att den är något brunaktig över ryggen…

Tjoff och in håven dunkar vi in en havsöring på 6,6kg. Vilken kondition den har!

Denna grymma fisk blev startskottet till en underbar fiskedag. Stundtals högg det så fort vi gick upp i normal trollingfart efter håvad fisk! Om ni har chansen ta den och dra till Ystad, laxen finns där och en del är grymt stora. Min kompis och kollega Gustav drog på en jätte lax på 18,6 kilo och han var ensam i båten. Grymt grattis säger jag bara. Bästa metod var ytfiske för oss där vi blyade betena med 40-80g. När det gäller släpp kändes 40m magiskt. Det är enkelt med Shimanos Tekota rullar att hålla koll på släppen!

Glad påsk!

Mvh Ove

Comments

Kommentarer