Pelagisk nattgös i februarimörkret!

Tidigare i vinter skulle jag vertikalfiska lake från kajaken, men det blev ett taktikbyte med sikte på pelagisk gös i mörkret! Endast 0,4 grader i ytan, men ändå högg dom!

Nyligen var jag ute med Hobiekajaken på ett lakfiske (verikalfiske efter botten i mörkret där laken simmar), men ganska snabbt bytte jag taktik då jag såg hyfsat många ekon på min fina Humminbird plotter i frivattnet via bl.a. Side Image som är ett grymt hjälpmedel i fisket. Ekona var misstänkt lika gösekon, så i mörkret bytte jag taktik och började köra pelagiskt ”prickskytte” i frivattnet istället trots endast 0,4 grader i ytvattnet (och trots att det var becksvart ute), men otroligt nog så nappade mina ekon varav jag missade det första nappet, men nästa hugg satt klockrent och det visade sig vara vad jag misstänkte också gösar som stod pelagiskt i mörkret i frivattnet. Vattendjupet var bara ca 7-10 meter, men dom stod ändå mycket högt i vattenlagren trots att jag inte kunde se nån betesfisk alls eller annat intressant i området, samt med tanke på det mycket kalla vattnet. Det var ingen stor gös, men riktigt kul ändå då jag bytte taktik och lyckades fånga en pelagisk gös i mörkret i slutet av februari, vilket jag aldrig hört talas om tidigare! Det är skillnad på tex ismete när man kör pelagiskt från isen, nu var det så extrema förhållanden vill jag påstå så då var det extra kul när man väl lyckas! Viktigt när man kör som jag den här kvällen helt solo,  är att man har all tänkbar säkerhet som man bara kan ha! Jag hade rejält med kläder (ändå frös jag mycket då lufttempen låg på runt nån minusgrad), en torrdräkt (Rapala Lifewear), rejäla kängor, självklart en flytväst, VHF-radio, PLB (en satelit nödsändare), en strobe (kraftig blixt-lampa på flytvästen)… och dessutom såg jag till att jag inte åkte ut i dåligt väder! På min Hobie Pro Angler 12 fiskekajak så hade jag dessutom en orange flagga med reflex samt med en riktig runtlysande lanterna. Det bästa är dock att åka ut med flera vänner, men nu fick jag inte med mig någon kamrat trots att jag lyssnade runt, så det fick bli en solotur! Mer fiskerapporter är på gång, återkommer snart! Känn er förövrigt varmt välkomna på ett kul, lärorikt och ett spännande sportfiske framöver i båda guidebåtarna – boka vinterns (isarna är fortfarande bra på många platser men inte överallt), vårens och kanske sommarens fisketurer här redan nu! Kom som ni är, allt ingår såklart som vanligt! Välkomna ombord, och ”skitfiske” på er!! :-)

Fiskehälsningar, Mikael ”Mike Pike” Puhakka 0708-722 733  Hemsida/Bokning: www.fishguide.se

Ps. För er som följer Instagram så har jag även en sida där med en massa bilder (oftast bättre fiskar) och annat kul! Länk: www.instagram.com/fishguide.se/. Sidan heter ”Fishguide.se” för er som vill följa mig där – vi hörs! :-)

Comments

Kommentarer