Rapalas bästa verktyg för Båtfiskaren!

I det här inlägget kommer jag gå igenom några av mina nödvändigaste verktyg att ha med sig i båten eller vid fiske rent allmänt. Och redan nu skenar tankarna tillbaka till dagen då Rapalas ”Salt Angler” kraftavbitare besparade mig en resa till akuten men som även var avgörande i rollen på den landade 10-kilos gäddan samma kväll!

”kraftavbitaren”

Den här händelsen utspelade sig tidigt en juli kväll för några år sen när en nära vän till mig just inlett sina första semesterdagar. Ett planerat fiskepass på älven var igång till en magisk sommar kväll med solen som sakta var på väg ner över trädtopparna, när plötsligt en riktigt fin gädda valde att slå till på Andreas bete. Ett par tunga huvudskakningar senare så låg en väl konditionerad fisk på över 7 kilo i håven.

Eftersom vi genast kände att fisket var på gång denna kväll så påskynda jag landningen för att så snabbt som möjligt kunna återgå till fisket. Stressen var ett faktum och innan jag viste ordet av så…BAM!… Trekroken satt som gjutet i handen och blodet började flöda!

En bra kraftavbitare kan vara livsavgörande. I det här fallet kunde Rapalas ”Salt Angler” kraftavbitare göra jobbet snabbt och smärtfritt innan skadan var ännu större.

Följande sekvens faller under kategorin (pröva ej hemma). Eftersom vi inte fick stop på blodflödet så togs ett snabbt beslut att limma ihop det gapandet såret med snabblimmet för våra beten. Vilket hjälpte för stunden men skulle visa sig inte alls var så bra kommande dagar.

Såret höll ihop och jag kunde återgå till fisket. Dock fick jag byta hand och på nått knasigt sätt vända upp och ner på spö och rulle! Så där stod man likt en sargad soldat från världskriget och vevade när någonting bokstavligen exploderade i spöt!!

Min första tanke var definitivt sten! men när ”stenen” sakta började röra på sig och följande väldigt tunga gungningar kom så förstod jag.

Handen hade återigen börja blöda när jag nu pressade fisken emot mig. Men Andreas var ovanligt snabb med håven och en enastående gädda strax över det magiska ”10” strecket låg nu i håven! Vilket också för mig vidare till mitt andra verktyg i båten.

”Håven”

En bra håv är alltid att överväga. Personligen föredrar jag ett stort nät omfång och ett kraftigt handtag. Att enkelt kunna stuva undan håven eller i mitt fall med min Rapala håv bara skjuta in handtaget, vika ihop och ”gömma” undan den på sidan av båten. Håven agerar en perfekt ”sump” över relingen när du snabbt behöver lugna ner fisken och låta den vila. Se bara till att säkra håvnätet mot relingskanten.

”Avkrokning, vägning och mätning”

Efter att du landat en fin fisk, vill du oftast ”föreviga” ögonblicket. Det kan antingen göras genom vägning med våg, mätning med måttband eller varför inte en fin bild? Du väljer! I dessa ögonblick finns det många bra verktyg som kan vara till hands. Låt mig förklara min egna rutin efter att jag landat en stor fisk.

  • Så fort som möjligt få ur krokarna på ett skonsamt, säkert och snabbt som möjligt. I dom lägena är ”långa” tänger som Rapalas ”11 Salt Anglers” tång väldigt bra. En pålitlig tång med gummerat handtag som är perfekt när du handskas med fisk.
  • Vid svåra avkrokningar väljer jag nästan alltid att klippa kroken med kraftavbitaren. Och lägger hellre några extra minuter på att byta krok om jag kan skona fisken. Rapala har sin ”RCD Mag Spring plier” serie som är helt enastående faktiskt. Dom finns i olika storlekar och är grymt användbara!
  • När krokarna är borta så brukar jag ofta låta fisken få ligga kvar och vila i håven i vattnet. Vilket ger mig tiden att få min 10 sekunders ”paus” – Men varför det?

I många lägen så tenderar man att vara uppe i varv och exalterad efteråt. Fisken i håven kanske har räddat din dag? eller avgjort den där tävlingen? Eller kanske var det din väns nya PB? och värd att fira? Det är oftast nu man glömmer det potentiella ”kaoset” man lämnat i båten.

  • Här tar du 2-3 minuter och i lugn och ro ”städar” upp i båten. Spön som ligger och slänger, Beten som har stakats upp likt toppen på Mount Everest och lämnar ingen plats kvar i båten. Detta är även för din egen säkerhet. Ett spö kan lätt knäckas eller nån fastnar i en krok när det väl är dags att lyfta ur din trofé fisk ur håven. Och en annan sak! Mindre stök i båten ger mer fokus på fotot åt dig och din fisk istället för kaoset du lämnat bakom.
  • Ett snabbt sätt att mäta din fisk är att lyfta den från håven och över till en ”våg och mätmatta” blöt gärna ner den innan. Mattan jag själv använder från Rapala är tillverkad av PVC för skonsamhet men är även väldigt hållbar. kraftiga centrerade handtag gör det lätt att sätta dit vågen och få en korrekt vikt. Tillsammans med Rapalas utdragbara måttband ”RCD Roll Ruler” och ”25 kgs RCD Digital våg” kommer du ha full kontroll över din registrering. En extra tumme upp för vågen. Jag är jätte nöjd med den.
  • Härifrån kan du nu ta några fina bilder och sedan låta fisken simma vidare.

Vi går tillbaka till berättelsen…. Den massiva gäddan blev varsamt lyft ur håven och vägdes in på 10015 gram.

Trots min fortsatt blödande hand lyckades vi få till några fina bilder. För att sekunden senare få se hur vattnet sakta skiftade färg till lätt röd ton från min hand samtidigt som denna vackra donna simmade ur händerna på mig! Tog genast upp mitt spö för att göra en snabb koll på tafsen. – Japp den behöver bytas!

Det är alltid att rekommendera en genomgång av tafs och utrustning efter man drillat en fisk. Fjäderringar, linan och krokar är nått jag kollar extra noga. I det här fallet använde jag en 1,2 mm flourcarbon tafs som jag känner mig trygg med. Och nu är vi äntligen framme vid mitt sista verktygs tips!

”Saxar”

Rapala har i deras nya RCD system en ny sax som är ett riktigt klipp! =) och väl värt att prova.

Personligen har jag min monterad på deras dubbel magnet fastsatt i byxan eller bältet för att så snabbt och smidigt ha den till hands. Nylon, flourcarbon eller tvinnat som i vissa fall kan tendera att ”vika sig” dubbelt är numera inget problem för mig!

Ja, Jag hoppas ni fått några värdefulla tips för lite olika verktyg och användningsområden.

Ps. Jag vill även påminna er hur viktigt det är med en första hjälpen i båten när väl olyckan är framme! Jag rekommenderar inte ”superlim” eller liknande som första hjälpen haha. Säkerheten i första hand!

Ha det gött!

Jonatan Nellfors

 

 

Comments

Kommentarer

Om Jonatan Nellfors