På Rull med ”Roll”

För att kunna täcka alla situationer så krävs det massa beten med massa olika färger?
Eller gör det?


Galenskap eller Listighet

Med ett stort leende stirrar jag ner på dom skimrande skapelserna i handen. Det här är Rapalas beteskollektion i färgen ”live Roach” roll.

Jag är precis på väg ut på vattnet. Och just den dag utspelar sig en väldigt tidigt vårdag på en Svensk älv.!

Så jag tänkte passa på att guida er igenom några av betena jag valt ut för dagen, och berätta lite om dem.

Varför och i Vilka situationer dom är användbara
Tekniska information
Och varför just färgen ROLL funkar så bra för mig.

Det tunna lagret av knakande is bryter kanten på båten på väg ut från land. Det är en väldigt kall tidig vårmorgon.
Vi har några kallare pass i ryggen.

Idag ska vi försöka att täcka ovanligt många ställen. Gå igenom några olika metoder vilket kanske är ovanligt för den här tiden på året. Ska man hitta på utmaningar och nya roliga saker så är det bara köra på. -Eller hur?

Vi närmade oss precis dagens första område, och dess lugna djupa delar av älven.

 

Sakta Sakta Sakta…..

En av årets stora Nyheter 2019 är Rapalas X-rap Otus. Storebror till X-Rap Peto.
Otus har en vid och bred tail med ett skönt gung och ”bellyflash” som gör det extremt effektivt så här tidigt på året.

Första kasten flög igenom luften. Vi står på en brantkant ner till femton meter och jag låter Otusen sjunka hela vägen ner till botten med spänd lina. För att sekunden senare monoton veva den sakta upp mot båtkanten.

Detta är ett jätte bra sätt att fiska Otus på. Att låta betet få så mycket tid i vattnet som möjligt i ”strikezone” ökar chanserna till hugg och krokad fisk.

Med långa spinnstopp och pauser fiskade vi oss genom vattenmassorna, och timmarna flög förbi. Ekolodskärmen var sprängfylld med betesfisk och i samma stund som vi skulle göra vår första förflyttning så.
-BAM!

Dagens första fisk stretade ner med min Otus mot botten. En fin och tjock fisk hade lurats på vår ”live roach” kreation.

 

Optimera varje sekund

Vi rör oss längre nedströms. I dom flesta fall skulle vi förmodligen kört full gas till nästa ställe. Fast i det kalla vädret och dagens experiment i ära. Slängde vi ett par X-Rap Jointed shad på eftersläp bakom båten.

Den här årstiden kan gäddorna gilla att trycka in mot brant väggen till grundare områden. Och ett effektivt sätt att använda X-Rap jointed shaden är just att låta den gå och vagga längs brantkanterna. Med sina 13 cm och inbyggt rassel kan du enkelt trolla betet väldigt långsamt för att attrahera dom slöa och köldstela gäddorna. Vill du spinnfiska betet fungerar det alldeles utmärkt ner till 2,5 meter oviktat.

Nu närmar vi oss sakta vårt tänkta stopp. Ett varierat område med djup från 0,5 till 3 meter. Vi gör ett snabbt stopp strax utanför viken.

Listiga lilla gädda!

Utanför viken så höll vattnet ca 3-4 meter i djup. Jag slänger snabbt på en Super Shadow Rap och testar den i vattnet.
-Det ser bra ut.

Gillar verkligen fisket med just Shadow Rap. Betet i sig är väldigt mångsidigt och jag älskar att fiska Shadow Rap i mellanvattnet. Och nu var siktet inställt på att locka dom där förleksfiskarna som står parkerade på kanterna utanför viken.

Gjorde ett par snabba kast och försökte räkna ner betet för att hålla det på ett så bra djup som möjligt. Första kontakten kommer nästan direkt.

-BAM! Sekunden senare gjordes mothugget. -Nej! lika snabbt så klev fisken av. -Skit! 

-Kolla kolla! Ser du skuggan?

Där stod HON! smygande kollar hon in min Shadow Rap. – Haha Ett ögonblick senare försvinner hon sakta ner i djupet.

Ett kast till. Låter betet sjunka och börjar sakta twitcha det igen. Spinnstopp….

Yes! Nu sitter den.. -Var det samma fisk?

Tyvärr inte! En mycket mindre gädda har tagit betet och kommer tokig och skakande mot båten. En snabb release medans vi sakta börja drifta längre in i viken.

Ett snabbt betesbyte till en X-Rap Peto!
Lade ett snabbt öga på ekolodskärmen. Vi hade precis passare 3 meters linjen och rörde oss in mot grundare vatten.

X-Rap Peto är ett av dem betena jag använder för att röra mig snabbt. och högljudd i vattnet. Ett bra sök bete i Rapalas sortiment. Mångsidigheten och variationen i beten är en fördel. Och det höga rasslet triggar det flesta predatorer. aktiva som in-aktiva så kommer Peto röra om i grytan.

Grunda vatten vargar!

I vikar och områden med grunt vatten. Så har jag fått ett par riktigt favoriter i lådan.

I Rapalas sortiment är det just X-Rap Peto. Och X-Rap Subwalk. Om du är en sann ”grund” fiskare som älskar beten med ”walk the dog” aktion och grymma glid i vattnet så är Subwalk garanterat betet för dig.

X-Rap Subwalk fiskar som bäst strax under ytan och finns i två olika versioner. Just idag använder jag mig av 15cm versionen. Så nu står jag här i viken. Omgiven av fjolårsgräs. byter lite mellan Peto och Subwalk för variationen. Fisket i grundområdena var otroligt segt just idag.

Plötsligt dyker en MASSIV plog upp bakom Jimmys bete. Och den plogen var STOR! Föreställ er en storm i Thailand!
Jimmy gjorde ett snabbt spinnstopp med sin Peto. För att sekunden senare snabbveva betet ett par meter. Plogen ökar i hastighet och plötsligt blir allt bara vitt……

En stor virvel sköljer ner betet. Ivern att göra ett mothugg slår till och manövern misslyckas. Den stora skuggan vänder upp sidan av sig och simmar iväg…..Vinsterna kommer inte gratis!

Höll skenet uppe, log mot min vän och sa.

-Nästa gång sitter hon!

Dom kommande timmarna resulterade i några väldigt små snipor. Dagen börjar lida mot sitt slut.
Kolla mer än gärna in Rapalas beten hos din lokala fiskebutik.

Det kommer bli en matchvändare för dig…
Just färgen ROLL är en magisk kreation som man lätt faller pladask för. Verkligen en färg kombo som inbringar förtroende i ditt fiske! Med sin naturliga fiskimitation och skimrande holografiska folie och 3D ögon så blir det ett perfekt

”Matching the hatch”

/Jonatan

Comments

Kommentarer

Om Jonatan Nellfors