3 Heta tips till ditt Tävlingsfiske

Är du en ”gambler” eller mer av en säker spelare?

Sportfisketävlingar dyker allt mer upp över hela vår runda glob! Jag vill ta tillfälle i akt och gå igenom några av mina tips och trix som kanske kan hjälpa dig på vägen.

Förberedelser A & O

Jag befinner mig förtillfället på ett flyg mot varmare breddgrader. Genom fönstret passar vi mil efter mil av skog och mark, berg och dalar. En hel hop av sjöar och vattendrag. En del har säkerts fiskats flitigt medan andra är obesökta.

En nyfikenhet tänds i mig och jag undrar just om det kanske är nån pågående fisketävling därnere nånstans. Ett gäng sportfiskare som frenetiskt försöker bättra på resultatet? Eller nått lag som har tidspressen mot sig?
Eller rent av någon som står högst upp på pallen och alldeles upprymd över vinsten!

Tävlingsfisket för mig är en salig blandning av tankar och teorier, glädjeskrik, känslan av nederlag, och förlust ibland. Men även känslan av enorm spänning och laganda.

Även om du är helt ny inom sportfisketävlingar eller många års erfarenhet så kommer förberedelserna vara väldigt viktiga för dig. Genomgången av ert/ditt material. Vässa krokar och knyta nya tafsar. Stinger-riggar och smörja rullar. Eller varför inte plocka med betena så du har allt på sin plats, i snyggt och prydlig ordning. Alla har vi våra egna förberedelser.

Ett av dom första tipsen jag har att ge innan ni ens kommer till vattnet är ”listan”!

– Packa du håven?
– Aj då! Nu skulle vi haft den där första hjälpen väskan kompis!

Känslan av ordning och reda i båten. Att allt som kan tänkas vara behövligt inför en tävling är med kommer öka förtroendet och fisket kommer påverkas av det. Nedan kommer en snabb-lista med saker som jag själv ser till är med

• Första hjälpen väska
• Vattentät väska med extra ombyte och kläder
• Toalettpapper
• Verktyg till motor och båt. Etc.
• En godkänd och prov tryckt flytväst
• Silvertejp och superlim
• SOS telefon med era nödvändigaste nummer.

Detta är några av sakerna som brukar finnas till hands när jag är ute och tävlar. Och som kan vara avgörande för att kunna fortsätta tävlingen om olyckan råkar vara framme!

Vart fiskar du och varför?

Innan man påbörjar en sportfisketävling så kan det vara en stor fördel, att ha god kännedom om vattnet och området du ska fiska. Vilken vattentyp kommer du stöta på? Hur ser biotopen ut? Är det stora gräs områden eller hårdare botten med mycket sten!?
Ett par dagar med ”Rekfiske” kommer ge det där lilla extra för att få en bättre förståelse om området du befinner dig på. Men även ge möjligheten till att komma i kontakt med den aktiva fisken då du flyttar runt och lär dig hur saker och ting ser ut på vattnet.
Mitt andra tips är för många redan en självklarhet medan andra ev. inte lägger sin energi här. Och det är Loggbok över vädret.

-Vet du hur vinden legat på under veckan i den här viken Jimmy?

Att kunna få fördelen på sin sida om hur väder och vind påverkat vattnet under en tid, kan ibland vara avgörande. Har betesfisken tryckts med vinden? Ofta kan man hitta dom större predatorerna i närheten. Men det kan även vara avgörande för säkerheten på vattnet.
Hur tuffa väderförhållanden kommer det egentligen vara och i vilken riktning kan man köra sin båt?
Klädesval för dagen styrs ju också såklart av väder och vind. Ingen vill påbörja sin tävling med att frysa och vara genomblöt.

Så god kännedom om områden samt väder och vind är att rekommendera. Att ha ett ekolod med plotter (karta) är såklart en stor fördel på större sjöar och skärgårdar. För att öka säkerheten dig och din båt, Ofta är det detaljrika kartor med utmärkning av sten och grynnor.

Utrustning och Beten

Att fiska med självförtroende och med känslan att tro på vad du gör är extremt viktigt. Ditt val av utrustning och drag, beten är högst personligt. Men många sportfiskare hamnar tillslut i en nån form av röd tråd, om hur dom vill att utrustningen och betena ska agera och reagera under liknande situationer.

Jag kommer gå igenom mina egna val som jag använder under tävling. Och då främst från Rapala och Normarks sortiment.
Vid första stoppet för dagen under tävlingen kommer ni förmodligen vilja komma i kontakt med fisk rätt omgående. Ett givet val för mig blir Rapalas X-Rap Peto eller X-Rap Subwalk.

X-Rap Peto är ett riktigt bra ”letar” bete. Lätt kastat och för en hel del oväsen under vattnet med sina rasselkammare. En riktigt bra kickande paddel som kan fiskas både snabbt och långsamt med bibehållen gång. En storfavorit för oss alla i laget under tävling när det kommer till hybridbeten.
X-Rap Subwalk däremot är ett ”walk the dog” bete som glider ut riktigt fint med sin sida-sida gång och triggar verkligen dom flesta fiskarna. Den grundgående versionen är ett vinnande koncept i dom där vegetationsrika vikarna och hugget kommer inte ligga långt borta.

Min privata spökollektion under tävlingsfiske kan variera rätt friskt. Om situationen tillåter så ser jag hellre ett par extra färdig riggade spön som är mer anpassade för beten och fisket än att behöva välja ett allround set och byta runt.
Förtillfället så använder jag mig av Shimano och deras Sustain AX 72” 56–135 gram Casting.
Till spinn och tävlingsfisket. Tillsammans med en Shimano Calcutta conquest eller en Curado K så kommer denna kombo höja din känsla och blir ett fjäderlätt och känsligt setup där du känner minsta pet. Du kommer utan problem kasta dina Peto, X-Rap Otus eller Super Shadowraps. Etc.

Till X-Rap Subwalk så fiskar jag hellre med ett kortare och styvare spö. Eller rent av ett haspelspö ibland. Yasei Jerkbait 198H Casting är ett perfekt ”jerkspö” och du kommer ha full kontroll över dina presentationer.
Eller haspel kombo med Sustain AX 86″ 45-135g Spinning och Shimano Twin Power XD 4000 så kastar du till månen och tillbaka. Du kommer då kunna ”vevjerka” Subwalken och det har visats sig vara riktigt effektivt för oss under tävling.

Här följer en liten lista på lite smarta och användningsbara verktyg inför tävlingen.

Rapala RCD Sax
RCD Tänger
Utdragbar Mätsticka
Landnings/väg matta
RCD Våg

Ett snabbt och enkelt registrerings system underlättar hantering och du får stenkoll på fångsten!

Planera och Genomföra

– Flaggan svajar! Starten har gått. – Kör!!

Känslan när man trycker gashandtaget i botten och båtarna flyger iväg, är en speciell och fantastisk känsla.
Du är laddad inför en dag med tävlan och en dag på vattnet. Vid det här laget så har du förmodligen redan kikat ut det fösta potentiella stoppet och området.

Mitt sista tips är en aning luddigt tips. Men lyssna på vattnet!

– Lyssna på vattnet? Med eller utan hörlurar? =)

Att lyckas under en pressande och stressande tävlingsdag kan vara svårt. Att försöka förstå och se vad som försiggår under och över vattenytan kan vara jättebra. Med tiden kommer man utveckla en ”känsla” om området, viken eller grynnan kan leverera. Självklart finns det inga regler utan undantag men i många fall efter några års tävlande brukar många utveckla en sådan känsla.

Om fisken inte är kvar där du lämnat dem har förmodligen något förändrats i vattnet. I skärgårdar kan färgen på vattnet skifta över natten och ge stora effekter på fisket. Försök att snabbt lägga märke till vatten typ och färg då ni haft ett aktivt fiske.
Eller om huggen vart fler och tätare i grästäta områden och vilket slags som gett mest utdelning. Ofta befinner sig fisken i liknande områden i vikar längre bort osv. Att snabbt kunna lokalisera liknande områden kan göra att man hittar på fisken igen.

När vi närmar oss ett område som vi tänkt fiska. Kan en bra ide vara att hålla lite koll i fören och ner i vattnet. Flyende betesfisk är ett välkomnade i området man ska fiska. I somliga fall kan ögat vara vårt bästa redskap även om dagens ekolod inte utelämnar så mycket och är ett extremt bra hjälpmedel.
Att försöka bibehålla original planen och hålla fast vid den är viktigt. Men även här så är såklart ingen regel slagen i sten. I vissa fall kan rationella och snabba beslut vara dom som vänder hela dagen till det avgörande.
Det är många gånger som man önskat att den tänkta planen måste hålla. Men fått inse att man går bet. En helomvändning i tankebanorna och strategierna kan bli er spader i ärmen.

– Man behöver inte vara ett proffs för att tävla inom sportfiske. Jag skulle önska ni tog chansen att samla ihop ett gäng polare och hitta på ett unikt och roligt teamnamn. Kolla upp era lokala tävlingar och kör all in!
– Man behöver ingen megastor båt med all elektronik. Den biten kommer av sig självt om intresset och drivet finns kvar längre fram.
– Alla har vi börjat någonstans, och en ofta återkommande sak jag hör är att pressen på att lyckas är så stor att man inte vill delta.
– Handen på hjärtat så har jag många tävlingar som man verkligen vill glömma eller sjunka genom jorden. Medans andra är fyllda av glädje och skratt och prispallar.
– Om man aldrig provar, så kommer man aldrig få veta.
– Jag hoppas ni kanske kan ta med er några små tips och trix. Till dess önskar jag er alla ett riktigt skitfiske och en härlig tid ute på vattnet.

Jonatan Nellfors

Comments

Kommentarer

Om Jonatan Nellfors