Att fiska med barn

Det är lätt hänt att fastna i jakten på stora fiskar och glömma bort den glädje som även små fiskar kan ge. Ett enkelt sätt att råda bot på det är att fiska med barn. Den totala glädje som uppstår när man lyckats fånga abborre på helt egen hand är svårslagen.

Efter en tid med lite mindre fiske, på grund av arbete och en efterhängsen sommarförkylning, så var fiskesuget stort för ett par dagar sedan. När fiskeprylarna packades i bilen dök dottern upp och konstaterade att hon ville följa med.

– Jag ska fiska abborre, konstaterade hon på en sexårings självklara vis. Det var inte min ursprungliga tanke men så fick det bli.

Med rätt utrustning är det lättare att göra rätt

Om man ska spinnfiska med barn så är det klokt att välja beten som känns i spöet att de går rätt. Barn lär sig snabbt hur de ettriga rörelserna från en wobbler eller motståndet från spinnarskedar som snurrar. Skippa därför nylonlinorna och allt för mjuka spön när du köper utrustning till barnen – det gör det enklare och roligare. Och det bästa av allt; du kanske kan smyglåna prylarna när du ska fiska själv.

 

Shadow Rap 11 är ett bete som jag gärna twitchar hem – men som också går utmärkt att spinna hem.

Vibrationsbeten är effektiva

Rapala Rippin Rap är ett vibrationsbete som är mycket tacksamt att använda sig av vid allt abborrfiske – inte minst tillsammans med barn. Den hårda gången fortplantar sig effektivt både i vattnet och till spötoppen. Även de trögaste abborrar, små som stora, väcks till liv av det oväsen som en Rippin Rap skapar under ytan.

Rapalas Rippin Rap finns i flera storlekar och färger men har en sak gemensamt: de väcker abborrens uppmärksamhet!
Att välja beten kan vara lika svårt oavsett om man fiskat en gång eller i 40 år när alla ser stekheta ut…

Skräckblandad förtjusning

Väl på plats vid sjön väljer sexåringen vilket bete hon ska börja fiska med. Vi drar det i vattnet vid bryggan för att se hur det rör sig – och hur det känns i spöet. Redan i andra kastet hugger en abborre. Den skräckblandade förtjusningen över den lilla fisken går inte att ta miste på och skratten och ropen ekar över sjön.

Jag hjälper henne att kroka av fisken som hon sedan släpper tillbaks ”så att den kan simma tillbaks till sina kompisar”. Med blodad tand fortsätter hon att fånga abborrar från bryggan – precis som jag själv gjorde i samma ålder. Men då med ett metspö av bambu, så tungt att jag knappt orkade lyfta det, och ett rödvitt bullflöte som abborrarna knappt orkade dra ner …

Tiderna, och utrustningen, förändras – men glädjen över att fånga fisk består.

Fiska på barnens villkor

Att fiska tillsammans med barn ger mig så mycket annat än fiskeupplevelser. Det ger oss gemensamma minnen, ökar intresset för naturen och livet under ytan. På samma sätt som det gjorde när min pappa tog med mig ut på sjön för första gången …

Det man får vara beredd på är att göra det på barnens villkor. Ladda upp med ett gäng säkra beten, anpassad utrustning och kanske lite godis när det blir för långt mellan huggen. Skippa långa, händelselösa, fiskepass och fokusera på det enkla fisket, när förutsättningarna är optimala, så finns chansen att få en fiskekompis för livet!

Skräckblandad förtjusning!
Det är nu, under sommarens varma kvällar, som fiskeminnen skapas!

Comments

Kommentarer